To οικονομικό επιτελείο δεν έχει πρόθεση μέσα στο 2024 να ανοίξει ζήτημα γενικής αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και η μεγάλη εκκρεμότητα -το 2024 θα συμπληρωθούν τρία χρόνια από την τελευταία επικαιροποίηση των τιμών ζώνης- μετατίθεται για το 2025. «Δεν είναι στις προτεραιότητές μας» λένε στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζοντας ότι μέσα στο 2024 θα πρέπει να περάσουν έως και 28 νομοσχέδια αποκλειστικά με θέματα του υπουργείου Οικονομικών.
Δεδομένου ότι αυτήν τη στιγμή οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αποτυπώνουν την κατάσταση που επικρατούσε στην αγορά ακινήτων στα μέσα του 2021, η απόσταση από τις πραγματικές τιμές μέσα στο επόμενο έτος θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Ήδη από τις αρχές του 2022 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2023, η Τράπεζα της Ελλάδας έχει καταγράψει αυξήσεις στις εμπορικές αξίες των ακινήτων που ξεπερνούν το 25%.
Το ότι δεν θα έχουμε γενικευμένη αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν σημαίνει ότι δεν θα επιχειρηθεί να προχωρήσει η διαδικασία ολοκλήρωσης του αντικειμενικού συστήματος, το οποίο ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα εφαρμογής, εξακολουθεί να μην καλύπτει ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Έτσι, για μέσα στο 2024 προγραμματίζεται:
1. Να κλείσει το θέμα με τις ενστάσεις που έχουν υποβάλει οι δήμοι για τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Οι απαντήσεις του υπουργείου Οικονομικών αναμένονται ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο αν και, όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις όπου τεκμαίρεται χαμηλότερη αντικειμενική αξία από αυτήν που έχει αποτυπωθεί στις αποφάσεις του 2021.
2. Να επεκταθεί το σύστημα αντικειμενικών αξιών στις 2.000 περιοχές που παραμένουν εκτός. Είναι μια διαδικασία που επίσης εκκρεμεί χρόνια και θα επιχειρηθεί να ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά.
3. Να επανεξεταστεί το σύστημα για τον υπολογισμό των εκτός σχεδίου ακινήτων
Εφόσον ολοκληρωθούν αυτές οι τρεις εκκρεμότητες, θα έχουν μπει πλέον οι βάσεις για να προχωρήσει το βασικό σχέδιο που είναι να αναπτυχθεί ένας μόνιμος μηχανισμός επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών.
Η «ιδέα» είναι οι όποιες εκτιμήσεις γίνονται από τους εκτιμητές, να ενσωματώνονται σε μια βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών ώστε η πληροφορία να κωδικοποιείται και να αξιοποιείται κάθε φορά που θα εντοπίζεται μια σημαντική μεταβολή στην αξία των ακινήτων σε μια συγκεκριμένη περιοχή.