Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το οικονομικού εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού που απειλεί με βαθύτερη ύφεση την ελληνική οικονομία. Τα τοπικά lockdown και το ενδεχόμενο να επιβληθεί και στην Αττική τρομάζουν την κυβέρνηση που θα αναγκασθεί να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο νομό . Είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο η ύφεση της ελληνική οικονομίας να προσεγγίσει τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ κοντά δηλαδή στο 9,5% ενώ το έλλειμμα να ξεπεράσει το 7% του ΑΕΠ.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει το μείζον θέμα της απασχόλησης καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις φαίνεται ότι δεν θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η τελευταία απόφαση που εκδόθηκε από το οικονομικό επιτελείο παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να θέτουν σε αναστολή τους εργαζόμενους ενώ όσοι ενταχθούν στο 4ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα επιστρέψουν το 50% του δανείου.
Το δεύτερο κύμα της πανδημικής κρίσης όχι απλά ήρθε πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι περίμενε η κυβέρνηση αλλά είναι και πιο επιθετικό αναφέρουν οι ειδικοί. Εάν αυτό συνδυασθεί και με τις εποχιακούς ιούς τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Γενικό Λογιστήριο βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας του Δημοσίου ώστε να μη βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο. Ήδη η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μία νέα έξοδο στις αγορές έτσι ώστε το «μαξιλάρι» να παραμένει στα σημερινά επίπεδα ενώ ταυτόχρονα να βοηθήσει εργαζόμενους και επιχειρήσεις εφόσον χρειαστεί.
Τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, προβληματίζουν την κυβέρνηση ενώ αυξάνουν τις αβεβαιότητες για την πορεία του προϋπολογισμού που έχει ήδη εκτροχιαστεί.
Τα στοιχεία του προϋπολογισμού το 9μηνο του έτους δείχνουν ότι τα νοικοκυριά συνεχίζουν να είναι επηρεασμένα από την υγειονομική κρίση και οι δαπάνες τους κατά κύριο λόγο εστιάζονται στα είδη πρώτης ανάγκης και στις ανελαστικές δαπάνες και τα φαρμακεία..
Τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν ότι στο διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου τα έσοδα από φόρου έχουν υποστεί καθίζηση. Συγκεκριμένα οι απώλειες εσόδων ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ και όπως όλα δείχνουν η εξέλιξη θα συνεχισθεί ακόμα και τον Δεκέμβριο τον μην της κατανάλωσης.
Η σημαντική αυτή υστέρηση εσόδων, παρά τα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ, οφείλεται κυρίως, στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης και στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της
Η έντονη αβεβαιότητα, λόγω της πανδημικής κρίσης, όπως φαίνεται επέφερε πρόσκαιρες αλλαγές στην καταναλωτική δαπάνη, οι οποίες με τη σειρά τους επηρέασαν άλλους τομείς της οικονομίας. Όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς έχει μειωθεί κατακόρυφα η ζήτηση για διαρκή αγαθά και είδη όπως έπιπλα, συσκευές και ένδυση.