Ο ΑΔΜΗΕ επιταχύνει την νέα πολυδιάστασγ στρατηγική του με σαφή προσανατολισμό την αύξηση του κύκλου εργασιών και των κερδών που μοιράζονται οι μέτοχοι της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών. Στον Όμιλο ΓΕΚΤΕΡΝΑ, οι τομείς των κατασκευών και των παραχωρήσεων ετοιμάζονται να μοιραστούν την σκυτάλη με τον τομέα καθαρής ενέργειας. Η MYTILINEOS σαρώνει ήδη το ένα έργο μετά το άλλο σε διεθνές επίπεδο, σφραγίζοντας τον τίτλο της εταιρείας ως μια από τους κορυφαίους EPC κατασκευαστές παγκοσμίως, με τεχνογνωσία σε όλο το φάσμα έργων ηλιακής ενέργειας.
Πολυδιάστατη στρατηγική από τον ΑΔΜΗΕ
Έχουμε τονίσει πολλάκις ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι μια εταιρεία έντασης παγίων- το 75% των επενδεδυμένων κεφαλαίων είναι το πάγιο ενεργητικό το οποίο σημειωτέον είναι καθαρό, τουτέστιν χωρίς άυλα, υπεραξίες δικαιώματα κλπ- η οποία στην επόμενη αποτίμηση μετά από πέντε περίπου χρόνια θα έχει σχεδόν το διπλάσιο μέγεθος, ως αποτέλεσμα του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος που έχει ξεκινήσει ήδη.
Η στρατηγική του ομίλου δεν σταματά εδώ όμως. Ένα μεγάλο στοίχημα για τον όμιλο είναι να αρχίσει ν’ αξιοποιεί τις διαφορετικές υποδομές που διαθέτει, πουλώντας υπηρεσίες στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
Βλέπετε, το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο που αναπτύσσεται στο δίκτυο μεταφοράς ρεύματος έχει προτερήματα. Πρώτον, η οπτική ίνα τοποθετείται στην κορυφή των πυλώνων, άρα δεν απειλείται από βλάβες τραυματισμού του καλωδίου και δεύτερον, η διαδρομή του δικτύου μεταφοράς είναι συντομότερη σε σχέση με την οδική.
Σήμερα ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει 3.000 χιλιόμετρα οπτικής ίνας, τα οποία σε ορίζοντα πενταετίας προβλέπεται να αυξηθούν σε 6.000, χρησιμοποιώντας τις κολώνες του ρεύματος και ενώνοντας τις μεγάλες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και νησιά των Κυκλάδων και την Κρήτη, με το καλώδιο για την τελευταία να αναμένεται να τετραπλασιαστεί σταδιακά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που αναφέρθηκαν χθες στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, η ζήτηση για παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών «χονδρικής», τις οποίες παρέχει ο ΑΔΜΗΕ, προβλέπεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.
Υπενθυμίζουμε ότι η Grid Telecom-θυγατρική του ΑΔΜΗΕ που ιδρύθηκε το 2019- δεν έχει αναγνωρίσει μόνο τις ευκαιρίες που γεννάει η ανάπτυξη του δικτύου 5G αλλά και τις εξελίξεις στα Data Centers με τον ερχομό της Microsoft, για αυτό και άλλωστε θα φθάσει σε όλα τα Data Centers της Ελλάδας τα οποία χρειάζονται πολλαπλές συνδέσεις με μεγάλες χωρητικότητες.
Στόχος μάλιστα της Grid Telecom εκτός από την εθνική είναι και η περιφερειακή αγορά τηλεπικοινωνιών, γι’αυτό εξετάζει την επέκταση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου και στις χώρες των Βαλκανίων.
Η Grid Telecom έχει ήδη κλείσει την πρώτη της σημαντική συμφωνία για τμήμα του δικτύου της WIND για 15 έτη, συμμετέχει στον διαγωνισμό Ultra Fast Broadband σε συνεργασία με την Terna Energy, ενώ υπάρχει σοβαρή πιθανότητα συνεργασίας με τη ΔΕΗ μιας και η τελευταία θα επεκταθεί στην αγορά τηλεπικοινωνιών αναπτύσσοντας τηλεπικοινωνίες στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ, με τα δύο δίκτυα να λειτουργούν συμπληρωματικά, καθώς η Grid Telecom δεν θα φτάνει έως τον τελικό πελάτη.
Επιπλέον, το γεγονός ότι η εταιρεία από το 2021 προγραμματίζει να μισθώνει όχι τις υποδομές της-κάτι που εκ των πραγμάτων αφορά συμφωνίες μεγάλου κόστους σε περιορισμένο αριθμό πελατών- αλλά τη χωρητικότητα στις οπτικές ίνες, θα της δώσει την δυνατότητα να απευθυνθεί σε δεκάδες πελάτες, με πιο προσιτό κόστος μισθώσεων.
Τέλος, η Grid Telecom είναι ένας από τους 9 ενδιαφερόμενους για την ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου σε περιοχές της χώρας που δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον, ένα έργο ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ.
Όλα αυτά αποτελούν την επιτάχυνση μιας πολυδιάστατης στρατηγικής με σαφή προσανατολισμό την αύξηση του κύκλου εργασιών της ΑΔΜΗΕ και επομένως και των κερδών που μοιράζονται οι μέτοχοι της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.
Βομβαρδισμός ανάληψης έργων από τη Μυτιληναίος
Από τα τέλη Νοεμβρίου προετοιμάσαμε τους αναγνώστες μας ότι το 2021 αναμένεται να είναι μια χρονιά μεγάλων ρεκόρ για την MYTILINEOS, με τον τομέα Βιώσιμων έργων να σαρώνει ήδη το ένα έργο μετά το άλλο σε διεθνές επίπεδο, σφραγίζοντας τον τίτλο της εταιρείας ως μια από τους κορυφαίους EPC κατασκευαστές παγκοσμίως, με τεχνογνωσία σε όλο το φάσμα έργων ηλιακής ενέργειας.
Τις τελευταίες ημέρες δεν προλαβαίνουμε να διαβάζουμε τις ανακοινώσεις της εταιρείας για νέα έργα, με τις σημαντικότερες λεπτομέρειες να έχουν ίσως ξεφύγει της προσοχής των επενδυτών.
Οι σημαντικότερες εξ’αυτών είναι οι κάτωθι:
-Χτες η εταιρεία ανακοίνωσε νέο φωτοβολταϊκό έργο ισχύος 75 MW στην Αυστραλία από την ESCO Pacific. Το φωτοβολταϊκό πάρκο Wyalong το οποίο βρίσκεται στη Νέα Νότια Ουαλία, εξασφάλισε μια υψηλής ποιότητας μακροπρόθεσμη σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (ΡΡΑ), ενώ η λόγω εξαγορά ανεβάζει το χαρτοφυλάκιο της MYTILINEOS στην Αυστραλία στα 290 MW. Βλέπετε, ήδη είχε εξασφαλίσει έξι έργα στη Νέα Νότια Ουαλία και στο Κουίνσλαντ από το 2019, τρία εκ των οποίων βρίσκονται υπό κατασκευή.
-H είδηση για το φωτοβολταϊκό στην Αυστραλία ήρθε λίγες μόλις ημέρες από την ανακοίνωση της Εταιρείας ότι ανακηρύχθηκε ανάδοχος του έργου «Pampa Tigre» στην περιοχή Antofaghsata της Χιλής.
Το συγκεκριμένο έργο αφορά την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 118,4MWp και είναι μέρος ενός ευρύτερου project ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Mainstream Renewable Power στη Χιλή, που περιλαμβάνει 3 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 425 MW και δύο φωτοβολταϊκά πάρκα με συνολική ισχύ 205 MW.
Η κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ η διασύνδεση με το δίκτυο αναμένεται τον Νοέμβριο του 2021.
Υπόψιν ότι πρόκειται για το πέμπτο φωτοβολταϊκό έργο της εταιρείας στη Χιλή (168,7 MWp Atacama II, 10,4 MWp Eclipse, 3MWp RLA, 3MWp La Manga) κάτι που αναδεικνύει την καθιέρωσή της στην δύσκολη αγορά της Λατινικής Αμερικής.
-Ανακοινώσεις όμως είχαμε και από τον τομέα Αποθήκευσης Ενέργειας, με την εταιρεία να εξασφαλίζει μια νέα σύμβαση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία (BESS) με την Gresham House (Byers Brae Project) στη Σκωτία.
Τα συστήματα BESS υποστηρίζουν την αυξημένη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, παρέχοντας επικουρικές υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της σταθερότητας του δικτύου. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν ενέργεια σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, ενώ όταν η ζήτηση είναι αυξημένη, μπορούν να την αποδεσμεύσουν και πάλι στο δίκτυο, βελτιώνοντας έτσι τα έσοδα της επένδυσης.
-Αυτό που εντυπωσίασε την στήλη όμως περισσότερο από όλα είναι το γεγονός ότι η MYTILINEOS εγκαινίασε πριν λίγες ημέρες την δυναμική παρουσία της στον τομέα των εξειδικευμένων κατασκευών για την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων.
Το έργο Protos Energy Recovery Facility στο Cheshire της Αγγλίας, ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων έργων Energy from Waste- εφεξής EfW – και έχει αναληφθεί από μια κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η Covanta και η Green Investment Group, οι οποίες θα κατέχουν η κάθε μια το 37,5% της υπερσύγχρονης εγκατάστασης Energy-from-Waste με την Biffa, τον κύριο προμηθευτή αποβλήτων της εγκατάστασης, να κατέχει το υπόλοιπο 25% του έργου.
Στην κοινοπραξία θα συμμετέχουν και κορυφαία ονόματα όπως η Standardkessel Baumgarte ένας από τους πλέον γνωστούς τεχνολογικούς παρόχους στον χώρο της ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, με σειρά επιτυχημένων έργων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον υπόλοιπο κόσμο.
Η συμμετοχή της MYTILINEOS σε μια κοινοπραξία τέτοιου επιπέδου είναι μια κίνηση ματ για τον όμιλο, καθώς το έργο Protos Energy Recovery Facility δεν ανήκει απλά σε κορυφαίες εταιρείες του χώρου των βιώσιμων λύσεων -Covanta, Green Investment Group και Biffa –αλλά αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ανάπτυξης του κόμβου για τις τεχνολογίες ενέργειας και πόρων, που είναι γνωστός ως Protos και ανήκει στην Peel L&P Environmental.
Για να κατανοήσουμε το business αυτού του τομέα αρκεί να αναφέρουμε ότι η Covanta, είναι η εταιρεία που μέσω των εγκαταστάσεων της EfW, μετατρέπει περίπου 21 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων από δήμους και επιχειρήσεις σε καθαρό, ανανεώσιμο ηλεκτρικό ρεύμα για να τροφοδοτήσει ένα εκατομμύριο σπίτια και να ανακυκλώσει πάνω από 500.000 τόνους μετάλλων!
Το έργο Protos Energy Recovery Facility αποτελεί ένα πρωτοποριακό έργο το οποίο αντιμετωπίζει τα απόβλητα ως «πολύτιμο πόρο» και συνδυάζει την παραγωγή ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με την μείωση της εξάρτησης από εξαγωγές αποβλήτων ή χώρους υγειονομικής ταφής.
Η εγκατάσταση θα μπορεί να επεξεργάζεται μέχρι 400.000 τόνους μη ανακυκλώσιμα οικιακά και βιομηχανικά και εμπορικά απόβλητα (I&C) – για την ακρίβεια θα είναι 2 γραμμές δυναμικότητας 200.000 τόνων απορριμμάτων ανά έτος για την κάθε μια- και σε συνδυασμό με θερμική επεξεργασία θα παράγει 49 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού άνθρακα, αρκετή για να τροφοδοτήσει περίπου 90.000 σπίτια.
Θα αποτελεί λοιπόν μια σημαντική προσθήκη στην υποδομή διαχείρισης αποβλήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει τόσο την εξάρτηση της χώρας από τους χώρους υγειονομικής ταφής, όσο και να επεξεργαστεί περισσότερα μη ανακυκλώσιμα απόβλητα στο σπίτι, μειώνοντας την εξάρτηση της από τις εξαγωγές.
Μετά από όλα τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι η συμμετοχή της MYTILINEOS στην κοινοπραξία του έργου είναι αυξημένης βαρύτητας, με την ιδιαίτερη τεχνογνωσία της στον τομέα των υποδομών, του συνδυασμένου κύκλου, των αεριοστροβίλων και των ηλιακών εγκαταστάσεων, να της έχει εξασφαλίσει το εισιτήριο ώστε να πραγματοποιήσει την ολοκληρωμένη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) της μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων.
Η εγκατάσταση αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική της λειτουργία το 2024.
-Τέλος, ας μην ξεχνάμε και τα εθνικά έργα.
Πρόσφατα η εταιρεία ανακηρύχθηκε ανάδοχος για την κατασκευή του έργου της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. ενός Φωτοβολταϊκού Σταθμού Ονομαστικής Ισχύος 14,99MW στην Π.Ε. Κοζάνης και ενός Υποσταθμού 20kV/150kV Υπαίθριου Τύπου.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ και αναμένεται να έχει διάρκεια κατασκευής 14 μήνες από την ημερομηνία ανάθεσης.
Πρόκειται για το Α’ τμήμα του mega project της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. στον περιοχή, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της για περαιτέρω ανάπτυξη στις καθαρές μορφές ενέργειας.
Ο Όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ ανεβάζει ταχύτητες
Το εννεάμηνο του 2020 παρά την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο, χαρακτηρίστηκε από την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας, την περαιτέρω ενίσχυση της συμβολής των λειτουργικών τομέων καθαρής ενέργειας και παραχωρήσεων, τη διατήρηση υψηλού κατασκευαστικού ανεκτέλεστου και πάνω από όλα την απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου.
Η ισχυρή κεφαλαιακή δομή του Ομίλου, το μεγάλο εύρος επαναλαμβανόμενων ταμειακών ροών από έργα παραχώρησης και ΑΠΕ και το ικανό management που εστίασε νωρίς στις αξίες του αύριο, έχουν μετατρέψει εδώ και καιρό τις μετοχές του Ομίλου σ’ ένα αγαπημένο καταφύγιο των μακροπρόθεσμων επενδυτών.
Αναλυτικά και ανά τομέα τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε εδώ αλλά εντούτοις να αναφέρουμε επιγραμματικά ότι οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώθηκαν στα 723,3 εκατ. ευρώ, έναντι 837,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA) του Ομίλου ενισχύθηκε στα 235,1 εκατ. ευρώ, έναντι 215,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Στο τρίτο τρίμηνο οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 253,6 εκατ. ευρώ έναντι 271,5 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2019, ενώ το Προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε σε 79,6 εκατ. ευρώ έναντι 68,3 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2019 και τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 36,2 εκατ. ευρώ έναντι 12,2 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2019.
Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει καταφέρει να διατηρήσει υψηλές επιδόσεις μια ομολογουμένως δύσκολη περίοδο, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι πέρα από τα έργα των Ανανεώσιμων Πηγών, ο κατασκευαστικός τομέας και οι παραχωρήσεις ετοιμάζονται να ανεβάσουν ταχύτητες.
Για τις επιδόσεις της Τέρνα Ενεργειακής έχουμε αναφερθεί αναλυτικά εδώ. Σήμερα θα κάνουμε μια μικρή εισαγωγή στις προοπτικές του κατασκευαστικού τομέα και των παραχωρήσεων σε μια φάση- σταθμό για τον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας.
Βλέπετε, μετά από μία βασανιστική περίοδο στασιμότητας, τα έργα που έχουν περιληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο νέο πακέτο έργων του Υπουργείου Υποδομών αναμένεται να δώσουν μεγάλη ώθηση στον τομέα των δημοσίων έργων και κατ’επέκταση στους κατασκευαστικούς ομίλους.
Ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, ο αυτοκινητόδρομος Ιωάννινα – Κακκαβιά, η ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, η υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας Περάματος, είναι μερικά από τα μεγάλα έργα υποδομών που αναμένεται να ξεκινήσουν να υλοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Και τι χρειάζεται ένας όμιλος για να τερματίσει πρώτος στην κούρσα ανάθεσης των έργων; Ισχυρή χρηματοοικονομική βάση, κεφαλαιακή επάρκεια και εμπειρία.
>Ήδη η ΓΕΚΤΕΡΝΑ έχει στο χαρτοφυλάκιο του δύο μεγάλα έργα το Ελληνικό και το αεροδρόμιο στο Καστέλι. Δεν θα ήμασταν υπερβολικοί, αν υποστηρίζαμε ότι αυτή τη στιγμή εν δυνάμει διεκδικεί όλα τα μεγάλα έργα που θα γίνουν στην χώρα μας.
Μια πρώτη γεύση πήραμε από τη συμμετοχή του Ομίλου στον τελευταίο διαγωνισμό για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της.
Αν και είχαν προκριθεί 7 κοινοπρακτικά σχήματα, το ΤΑΙΠΕΔ παρέλαβε μόνο μία δεσμευτική προσφορά, αυτή της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ– EGIS PROJECTS.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.