Του Γιώργου Φιντικάκη
Μνήμες ΔΕΗ, τότε που ο πρόεδρός της Τάκης Αθανασόπουλος έψαχνε ξενοδοχείο για να συνεδριάσει το διοικητικό της συμβούλιο, παίζοντας κρυφτούλι με τη ΓΕΝΟΠ, ξυπνούν τα χθεσινά επεισόδια έξω από το Plaza, όπου και συνεδρίαζε η γενική συνέλευση του ΟΛΠ.
Ως γνωστό η συνέλευση διακόπηκε προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση, εκείνο όμως που δεν είναι γνωστό είναι ότι όσες πόρτες κεντρικών ξενοδοχείων της Αθήνας και αν χτύπησε στη συνέχεια η διοίκηση του ΟΛΠ, προκειμένου να κλείσει αίθουσα για την επανάληψη της γενικής της συνέλευσης, έφαγε πόρτα.
Κανείς ξενοδόχος δεν ήταν διατεθειμένος να πληρώσει τα σπασμένα του… ΟΛΠ, μετά και τα χθεσινά επεισόδια έξω από το ξενοδοχείο Plaza, με αποτέλεσμα η διοίκηση του οργανισμού να επιλέξει αναγκαστικά το κτίριο του Χρηματιστηρίου επί της λεωφόρου Αθηνών. Εκεί, και με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, θα διεξαχθεί τη μεθεπόμενη Παρασκευή 10 Ιουνίου η εξ αναβολής γενική συνέλευση του οργανισμού, που καλείται να εγκρίνει τη παραχώρηση στη Cosco.
Πολλοί προεξοφλούν ότι παρόμοιες με τις χθεσινές εικόνες θα εκτυλιχθούν και σε δέκα ημέρες στο κτίριο του χρηματιστηρίου. Σημειωτέον ότι η ένταση προέκυψε όταν έφτασαν στο ξενοδοχείο οι συνδικαλιστές, που όντας και οι ίδιοι μικρομέτοχοι, διαμαρτυρήθηκαν στην αστυνομία γιατί δεν τους άφησε να περάσουν, έχοντας ωστόσο νωρίτερα αρνηθεί να δώσουν τα στοιχεία τους, όπως έπραξαν άλλοι μικρομέτοχοι.
Τα ρολά του ξενοδοχείου κατέβηκαν, άνδρες των ΜΑΤ έφραξαν την είσοδο και ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος, λιποθύμησε, χωρίς ωστόσο η κατάσταση να ξεφύγει ή να γίνει χρήση χημικών.
Μπροστά στο φόβο γενίκευσης των επεισοδίων, η διοίκηση του ΟΛΠ έκρινε σκόπιμο να διακόψει τη γενική συνέλευση, δίχως να εγκρίνει τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ στη Cosco. Πρόλαβε, ωστόσο, να εγκρίνει την αλλαγή του καταστατικού του ΟΛΠ, η οποία και διαφοροποιεί τον τρόπο λήψης των αποφάσεων και μειώνει στην ουσία κατά δύο τα μέλη του Δ.Σ. του ΟΛΠ που είναι σήμερα 13. Στην ουσία, με τη συγκεκριμένη απόφαση τίθενται εκτός του Δ.Σ. τα δύο μέλη που εκπροσωπούν τους εργαζομένους, και μέχρι τώρα είχαν δικαίωμα ψήφου, αλλά πλέον θα διαθέτουν μόνο δικαίωμα παρατηρητή σε θέματα ενδιαφέροντός τους. Δε λείπουν όσοι βλέπουν σε αυτή την κίνηση ένα προανάκρουσμα των ευρύτερων αλλαγών που βάζουν στο τραπέζι οι δανειστές για τα προνόμια των σωματείων και τις στρεβλώσεις του συνδικαλιστικού νόμου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συζήτηση που θα ανοίξει για τα καλά το Σεπτέμβριο.
Στο μεταξύ, η απεργία των εργαζομένων σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη συνεχίζεται, παίζοντας με τις αντοχές των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων που αναγκάζονται να αλλάζουν ρότα και να πιάνουν Λαύριο, Βόλο ή αλλού.
Πολλοί στο λιμάνι μιλούν για μάχες οπισθοφυλακών, που πρέπει να γίνουν για τη τιμή των όπλων ή γιατί διακυβεύονται τα προνόμια κάποιων μεγαλο-συνδικαλιστών, αφού η τύχη του ΟΛΠ έχει προδιαγραφεί, η κυβέρνηση έχει βάλει την υπογραφή της, απομένει μόνο η έγκριση από τη γενική συνέλευση και εν συνεχεία από τη Βουλή.
Εδώ κοτζάμ Δρίτσας «αυτοακυρώθηκε» αλλά τελικά συμβιβάσθηκε, λένε στο λιμάνι, δεν θα το κάνει ο Γεωργακόπουλος;