Η σημερινή ανακοίνωση της Viohalco SA και της ελεγχόμενης από αυτήν Cenergy Holdings S.A. σχετικά με τις συζητήσεις με την γαλλική εταιρεία παραγωγής καλωδίων Nexans για πιθανή σύμπραξη των τομέων παραγωγής καλωδίων είναι μία ακόμα απόδειξη του πόσο αποδίδει η στρατηγική του ομίλου.
Η επιλογή της διοίκησης για περαιτέρω διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων του, που επισφραγίστηκε από την μεταφορά της έδρας της Βιοχάλκο στο Βέλγιο και την δημιουργία της Cenergy Holdings πάλι με έδρα το Βέλγιο και η – διαχρονική – επιμονή στις στρατηγικές επενδύσεις και τον συνεχή εκσυγχρονισμό φαίνεται πως φέρνουν σιγά σιγά τον κορυφαίο ελληνικό βιομηχανικό όμιλο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Δεν γνωρίζουμε αν οι συνομιλίες με την Nexans θα καταλήξουν σε συμφωνία, ούτε έχει νόημα να ψάξουμε ποιοι μπορεί να είναι οι χρηματιστηριακοί όροι μιας σύμπραξης. Φανταζόμαστε πως δεν θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να μάθουμε από την διοίκηση τα σχετικά νέα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το γεγονός πως ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους παίκτες στην αγορά καλωδίων ενδιαφέρεται για μία ελληνική επιχείρηση αρκετά μικρότερη από αυτόν, πράγμα που προφανώς δείχνει πως ο τομέας καλωδίων της Cenergy Holdings (δηλαδή η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Ε.) έχει κάτι που λείπει από αυτόν.
Δεν είμαστε ειδικοί της αγοράς καλωδίων, αλλά είναι γνωστές οι μεγάλες επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια με κύριο άξονα τα υποβρύχια καλώδια ρεύματος στο εργοστάσιο της παλαιάς Fulgor, καθώς και το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των έργων που αναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα η εταιρεία έχουν άμεση σχέση με τον συγκεκριμένο τομέα, δηλαδή καλώδια που χρησιμοποιούνται στην μεταφορά ρεύματος από την ξηρά σε νησιά ή από τις υπεράκτια αιολικά πάρκα προς την ξηρά.
Ο συγκεκριμένος τομέας θεωρείται διεθνώς από τους πλέον υποσχόμενους για τα επόμενα χρόνια, στα πλαίσια της ήδη ορατής και συνεχώς εντεινόμενης στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πιθανώς η γαλλική επιχείρηση να εκτιμά πως είναι προτιμότερο να εξαγοράσει ή να συνεργαστεί με μία μικρότερη επιχείρηση από το να χτίζει νέα εργοστάσια.
Τα καλώδια και η ΣΩΛΚ
Στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, ένα εύλογο ερώτημα έχει να κάνει με τον δεύτερο τομέα της Cenergy Holdings, αυτόν των χαλύβδινων σωλήνων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η σημερινή ανακοίνωση αναφέρει καθαρά πως η πιθανή σύμπραξη θα αφορά μόνον στις δραστηριότητες παραγωγής καλωδίων, πράγμα πολύ λογικό αφού αυτό είναι το αντικείμενο της Nexans.
Στην περίπτωση λοιπόν που κάποιου τύπου συμφωνία θα προχωρήσει, θα έχει ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίον θα γίνει ο διαχωρισμός των δύο βασικών δραστηριοτήτων της Cenergy Holdings, και κυρίως το αν η διοίκηση του ελληνικού ομίλου θα κρίνει συμφέρουσα την παραμονή του κλάδου σωλήνων (της Σωληνουργείας Κορίνθου) ως αυτόνομη εισηγμένη εταιρεία.
Με την απορία μας αυτή μπορεί να έχουν σχέση οι διοικητικές αλλαγές που ανακοινώθηκαν από την Cenergy Holdings πριν 50 περίπου μέρες, με την εγκατάλειψη του μοντέλου των δύο συν-διευθύνοντων συμβούλων και τον ορισμό του επικεφαλής του τομέα καλωδίων ως διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Holding, ενώ ο επικεφαλής του τομέα σωλήνων κράτησε μόνο αυτά τα καθήκοντα.
Σε χρηματιστηριακό επίπεδο τώρα, παρά το γεγονός ότι η υπερβολική φημολογία σπανίως κάνει καλό, στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι μία καλή αφορμή για να ασχοληθεί το επενδυτικό κοινό με μετοχές υγιών παραγωγικών επιχειρήσεων σαν την Cenergy Holdings και την Viohalco.
Είναι ίσως κρίμα που πολλές φορές περιμένουμε να δούμε πρώτα το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για να ασχοληθούμε επιχειρήσεις που είναι κυριολεκτικά δίπλα μας. Και, μιλώντας για ξένες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για ελληνικές, στην περίπτωση που οι συνομιλίες με την Nexans προχωρήσουν και η Ελληνικά Καλώδια πάψει να ελέγχεται πλήρως από τηνViohalco, καλό θα είναι να μην αρχίσουν οι συζητήσεις περί αφελληνισμού που πολύ συχνά ακούμε.
Στην σημερινή εποχή είναι σχεδόν αδύνατον να σταθείς μόνος σου απέναντι σε διεθνείς κολοσσούς, όσο καλός και να είσαι. Είναι προτιμότερο λοιπόν να επιλέγεις μόνος σου τους διεθνείς συνεργάτες σου και να παραμένεις στο παιχνίδι, παρά να σύρεσαι κάποια στιγμή σε αναγκαστικές συνεργασίες με κακούς όρους. Εξάλλου, οι διεθνείς επιχειρηματικές ειδήσεις είναι γεμάτες με αναφορές σε εξαγορές, συγχωνεύσεις, αποσχίσεις κλάδων και αν θέλουμε οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις να είναι πραγματικά διεθνοποιημένες θα πρέπει να περιμένουμε παρόμοιες κινήσεις και από αυτές.