Του Γιώργου Φιντικάκη
Να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις επιχειρούν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ για τα 740 εκατ. που κόντεψε να χάσει το Δημόσιο από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως το 2046, αν δεν παρενέβαινε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.
Σε ενημέρωση σχετικά με την υπόθεση για την οποία ο τομέαρχης Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλής, έχει υποβάλει ερώτηση στη Βουλή για την εκτίναξη του τιμήματος από τα 600 στα 1,38 δισ. ευρώ έπειτα από παρέμβαση της Κομισιόν, πηγές του ΤΑΙΠΕΔ αναγνωρίζουν ότι οι σύμβουλοι του διαγωνισμού χρησιμοποίησαν παραδοχές του 2015 για τον υπολογισμό της αξίας του αεροδρομίου.
Δίχως να το παραδέχονται δημόσια, εμμέσως πλην σαφώς οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι οι σύμβουλοι του Ταμείου χρησιμοποίησαν παραδοχές για τον υπολογισμό της αξίας του αεροδρομίου που δεν δικαιολογούνταν από την πορεία βελτίωσης της οικονομίας.
Αφήνοντας αρκετά αναπάντητα ερωτήματα, τα ίδια στελέχη ξετύλιξαν το ιστορικό της υπόθεσης, δίχως ωστόσο να επιρρίπτουν ευθύνες σε συμβούλους ή προηγούμενες διοικήσεις του Ταμείου. Η διαπραγμάτευση για την επέκταση της σύμβασης κατά 20 χρόνια (από το 2026 στο 2046) ξεκίνησε το Μάρτιο του 2016, επί ηγεσίας Στ. Πιτσιόρλα, με την αποδοχή της προσφοράς του ΔΑΑ, ύψους 483,87 εκατ. να υπογράφεται στις 30 Μαΐου 2017, επί ηγεσίας στο ΤΑΙΠΕΔ, Λ. Τσιτσογιαννοπούλου.
Τον Ιούνιο του 2017 η συμφωνία αποστέλλεται προς έγκριση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, και δίχως να έχει δοθεί η έγκριση στις 30 Σεπτεμβρίου, υπογράφεται η συμφωνία παράτασης μεταξύ Δημοσίου-ΤΑΙΠΕΔ-ΔΑΑ. Από τον Ιούνιο του 2017 έως και τον Ιούνιο του 2018, η συμφωνία κολλάει, καθώς η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού θεωρεί, ακριβώς επειδή δεν προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός, ότι η υπόθεση εμπίπτει στη νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.
Το γεγονός αναγκάζει τη νέα ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ να αναγνωρίζει ότι οι παραδοχές για την πορεία της οικονομίας, βάσει των οποίων είχε υπολογιστεί το αρχικό τίμημα, είναι λάθος, οπότε και ξεκινά επαναδιαπραγμάτευση με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Στην πορεία της διαπραγμάτευσης και ενώ γίνεται σαφές ότι αν δεν αυξηθεί σημαντικά το τίμημα, η συμφωνία θα καταρρεύσει, η διοίκηση του ΔΑΑ συμφωνεί να διπλασιάσει το τίμημα και από τα 600 εκατ. (με ΦΠΑ) αυτό να ανέλθει στα 1,38 δισ. (με ΦΠΑ).