(Φωτ.: Από τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ. Η λίστα των... αργοπορημένων έργων έχει μεγαλώσει επικίνδυνα, απειλώντας τους στόχους του προϋπολογισμού για τις αποκρατικοποιήσεις του 2016. Αισιόδοξο το ΤΑΙΠΕΔ.)
Της Αντιόπης Σχοινά
Από αναβολή σε αναβολή οδηγούνται οι διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ, με τις καταληκτικές ημερομηνίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος να μετατίθενται κατά τουλάχιστον έναν μήνα.
Μόνο τον Φεβρουάριο το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου προχώρησε στην τροποποίηση των ημερομηνιών για την έκταση στο Πόρτο Χέλι, στο Βαρθολομιό αλλά και στη Χαλκιδική.
Αν συνυπολογίσει κανείς και τις καθυστερήσεις στην εξέλιξη των μεγάλων θεμάτων, τότε υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύουν οι στόχοι του προϋπολογισμού για τις αποκρατικοποιήσεις του 2016, ενώ σίγουρα ανέφικτοι μοιάζουν οι στόχοι που έθεσε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ σε συνέντευξη στα τέλη του 2015.
ΤΑΙΠΕΔ: Εφικτή η είσπραξη ακόμη και 3,5 δισ. ευρώ
Ειδικότερα, μπορεί ο Προϋπολογισμός 2016 να αναφέρει πως ο στόχος αποκρατικοποιήσεων για το 2016 τοποθετείται σε 1,9 δισ. ευρώ (έναντι εσόδων μόλις 65 εκατ. ευρώ για το 2015), ωστόσο η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί εφικτή την είσπραξη ακόμη και 3,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό για το 2016, τα έσοδα ύψους 1,9 δισ. ευρώ αναμένεται ότι θα προέλθουν από τον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τις μαρίνες, τα ακίνητα του εξωτερικού, το Ελληνικό, τον Αστέρα Βουλιαγμένης, την Κασσιόπη Κέρκυρας, το Παλιούρι Χαλκιδικής και από άλλα, μικρότερα, περιουσιακά στοιχεία.
Ωστόσο, μόλις ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το Ελληνικό, με τη ΔΕΣΦΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ από Φεβρουάριο πήγαμε Απρίλιο. Παράταση πήρε πρόσφατα και ο διαγωνισμός για την εταιρεία τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (γνωστή ως ROSCO), μολονότι παραμένει το ενδιαφέρον της κοινοπραξίας της γαλλικής Alstom με τον όμιλο Κοπελούζου, αλλά και της Siemens.
Ενώ αρχικά προγραμματιζόταν η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στις 17 Φεβρουαρίου, μετατέθηκε για τις 15 Μαρτίου. Αλλά και ο διαγωνισμός για το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο, για το οποίο επίσης ενδιαφέρεται η Cosco, μετατέθηκε για τα τέλη Μαΐου, ενώ αρχικά προγραμματιζόταν κατάθεση προσφορών στις 31 Μαρτίου.
Σειρά πήραν η αξιοποίηση ακινήτου στη θέση Ποσείδι Καλάνδρας Χαλκιδικής από το ΤΑΙΠΕΔ, με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφοράς που ήταν στις 29.02.2016 να ακυρώνεται και να αναμένουμε «νέο χρονοδιάγραμμα, καθώς και επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό το συντομότερο δυνατό»,όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του Ταμείου.
Αντίστοιχα από 1η Απριλίου στις 6 Μαΐου μετατέθηκε η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας με σκοπό την αξιοποίηση ακινήτου στη θέση «Θίνες» στο Βαρθολομιό έκτασης 952 στρεμμάτων.
Την ίδια καταληκτική ημερομηνία έχει και η διαγωνιστική διαδικασίας για το ακίνητο στο Πόρτο Χέλι με έκταση 627 στρεμμάτων που βρίσκεται στη θέση Βερβερόντα, ανήκει στην πρώην κοινότητα του Πόρτο Χελίου και στη δημοτική ενότητα Κρανιδίου της περιφέρειας Αργολίδος.
Το ακίνητο χωρίζεται σε δύο ζώνες, η πρώτη συνολικής έκτασης 427 στρεμμάτων προορίζεται για αναψυχή - τουρισμό και η δεύτερη, έκτασης 200 στρεμμάτων, μπορεί ν' αξιοποιηθεί και για άλλους σκοπούς (περιβαλλοντικούς, τεχνικούς, μεταφορικούς κοκ).
Ποια είναι τα ακίνητα των διαγωνισμών που πήραν παράταση
Για τη Χαλκιδική, πρόκειται για έκταση 160 στρμ. περίπου, με θαλάσσιο μέτωπο μήκους 370 μ., στη χερσόνησο της Κασσάνδρας.
Απέχει 105 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 95 χλμ από το Διεθνή Αερολιμένα «Μακεδονία». Το ακίνητο είναι κατάλληλο για ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών, ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων υψηλού επιπέδου και εγκαταστάσεων αναψυχής.
- Βαρθολομιό
Όσον αφορά στις Θίνες, το ακίνητο βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Πελοποννήσου, εμπίπτει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βαρθολομιού και απέχει 3.5 χλμ από τον ομώνυμο οικισμό που είναι και η πλησιέστερη κωμόπολη. Η ακριβής έκταση του είναι 952.172,69 τ.μ. και το μεγαλύτερο τμήμα του έχει λοφώδες εδαφικό ανάγλυφο με αμμόλοφους ύψους 3 περίπου μέτρων, ενώ ένα μικρό υπόλοιπο αποτελείται από θαμνώδη βλάστηση. Το σχήμα του είναι πολυγωνικής μορφής με μεγάλο μέτωπο (2.000 περίπου μέτρα) προς την παραλία. Απέχει περί τα 1.200 μ. από την παραλία Θινών, ενώ περιμετρικά του βρίσκεται το δάσος των Θινών. Εντός του ακινήτου υφίστανται τμήματα χαρακτηρισμένα ως δασικά, καθώς και τμήματα χαρακτηρισμένα ως αναδασωτέα.
Το ακίνητο απέχει 11 χλμ από το λιμάνι της Κυλλήνης, που συνδέει ακτοπλοϊκά την Πελοπόννησο με τα νησιά Ζάκυνθος και Κεφαλλονιά, 35 χλμ από το λιμάνι του Κατάκολου, στο οποίο αγκυροβολούν κρουαζιερόπλοια, 35 χλμ από τον Πύργο την πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, 45 χλμ από το πολιτικό αεροδρόμιο Αράξου και 75 χλμ από την Πάτρα. Επίσης απέχει, περί τα 8 χλμ από την Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου, ενώ η χάραξη της Ολυμπίας Οδού, όταν το σχετικό τμήμα υλοποιηθεί, διέρχεται σε απόσταση 9 χλμ από το ακίνητο.
Όπως αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ, η αξιοποίηση του ακινήτου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Ν. 3986/2011 με την εκπόνηση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιων Ακινήτων), με καταλληλότερες προτεινόμενες χρήσεις εκείνες του «Τουρισμού - Αναψυχής» με υποχρεωτική κατασκευή Γηπέδου Γκολφ διεθνών προδιαγραφών 18 οπών και ανάπτυξη Ξενοδοχείου, Τουριστικών Επιπλωμένων κατοικιών και άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων, που προβλέπεται να συντελέσει καθοριστικά στη συμπλήρωση και αναβάθμιση των τουριστικού προϊόντος και των υφιστάμενων υποδομών.
- Πορτοχέλι
Το Πορτοχέλι αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Αργολίδας και διαθέτει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή. Προσφέρεται ιδιαίτερα για ιδιοκτήτες θαλασσίων σκαφών, καθώς το λιμάνι του διαθέτει πολύ καλή υποδομή και μεγάλη χωρητικότητα. Παράλληλα, από το λιμάνι του Πορτοχελίου αναχωρούν πλοιάρια για τα κοντινά νησιά του Αργοσαρωνικού (Ύδρα, Σπέτσες κλπ) καθώς και για τα απέναντι παράλια του Τυρού και του Λεωνιδίου.
Το ακίνητο έχει συνολική έκταση 627.417,84 τ.μ. Το σχήμα του είναι μορφής επιμήκους πολυγώνου με μεγάλη πρόσοψη προς την παραλία. Τα νότια όρια του ακινήτου εκτείνονται σχεδόν σε όλο το πλάτος της λιμνοθάλασσας Βερβερόντας και του Όρμου του Πορτοχελίου σε μήκος περί τα 2.600 μ. και συνορεύουν με τα όρια του οικισμού του Πορτοχελίου.
Το μεγαλύτερο τμήμα του ακινήτου καταλαμβάνεται από χέρσες εκτάσεις με θαμνώδη ή καθόλου βλάστηση. Το τμήμα του ακινήτου προς τα νότια όριά του είναι επίπεδο, ενώ προς τα βόρεια όρια εκτείνεται στις πλαγιές των λόφων βόρεια του Πορτοχελίου με απεριόριστη και πανοραμική θέα προς τη θάλασσα, τη λιμνοθάλασσα της Βερβερόντα και το λιμένα του ομώνυμου οικισμού.
Η αξιοποίηση του ακινήτου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Ν. 3986/2011 με την εκπόνηση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ και ανάπτυξη του ακινήτου με τη «Μικτή Χρήση» σε δύο Ζώνες Υποδοχής. Η μεν πρώτη Ζώνη προτείνεται να υποδεχθεί χρήσεις Τουρισμού και Αναψυχής και, συγκεκριμένα, σύνθετα τουριστικά καταλύματα και γήπεδο γκολφ 9 οπών, η δε δεύτερη Ζώνη προτείνεται να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία αεροδρομίου τύπου Β.