Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Το τελευταίο της χαρτί παίζει σήμερα η κυβέρνηση στην ειδική συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG) που θα αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα και το φλέγον ζήτημα των συντάξεων. Αφού προηγουμένως δημοσιοποίησε τα στοιχεία του προϋπολογισμού που δείχνουν ένα υπερβολικό πρωτογενές πλεόνασμα 6,5 δισ. ευρώ, το οποίο ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τους Ευρωπαίους για την ακύρωση/αναστολή των περικοπών στις συντάξεις αλλά και για το ύψος των θετικών μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ από το 2019 στη βάση των εξαγγελιών της Θεσσαλονίκης.
Στην πρωινή συζήτηση του Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης βασικό θέμα θα είναι το σενάριο δημοσιονομικής πολιτικής του προϋπολογισμού του 2019, που οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% τον επόμενο χρόνο, χωρίς την περικοπή των συντάξεων για 1,2 εκατομμύρια παλιούς ασφαλισμένους.
Όπως προαναφέρθηκε ο κ Χουλιαράκης θα έχει μαζί του τα «μαγειρεμένα» στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2018 που δείχνουν άνοδο των φορολογικών εισπράξεων, αλλά σοβαρή υποεκτέλεση των κρατικών δαπανών με έμφαση το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Τα κονδύλια του ΠΔΕ είναι μειωμένα κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του Μεσοπρόθεσμου για επενδυτικές δαπάνες. Ταυτόχρονα, χαμηλότερες είναι οι επιστροφές των φόρων κατά 770 εκατ. ευρώ, ενώ βλέπουμε πλέον και συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών κατά 618 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να εμφανίζει ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα-ρεκόρ: 6,460 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο, όταν η πρόβλεψη ήταν για πλεόνασμα 3,584 δισ. ευρώ. Βέβαια, οι δανειστές γνωρίζουν πολύ καλά ότι το μέγεθος αυτό δεν θα παραμείνει μέχρι το τέλος έτους, αλλά δεν αποκλείεται η Ελλάδα να παγώσει για τα καλά τις επιστροφές και τις επενδύσεις στη χώρας μας.
Πάντως η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα στοιχεία αυτά θα κάνουν τη διαφορά και θα πείσουν τους δανειστές όχι μόνο να εγκρίνουν τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των συντάξεων αλλά και το πακέτο Τσίπρα ύψους 765 εκατ. ευρώ στο σύνολό του και όχι ενός τμήματος.
Αυτό που φοβίζει την Αθήνα είναι οι ενστάσεις που μπορεί να διατυπωθούν για αθέτηση ψηφισμένης μεταρρύθμισης. Δεν αποκλείεται, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έκλεισε το μάτι προχθές στην κυβέρνηση για διατήρηση των συντάξεων, να θέσει μαζί με τον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης θέμα αθέτησης της συμφωνίας. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Γερμανία μπροστά στις κάμερες είναι διαλλακτική αλλά όταν κλείνουν οι πόρτες είναι διαφορετική. Να σημειωθεί ότι από την εισήγηση του EWG εξαρτάται και η απόφαση για το ελληνικό ζήτημα την οποία θα ανακοινώσουν οι 19 υπουργοί Οικονομικών την προσεχή Δευτέρα 19 Νοεμβρίου μετά το πέρας της συνεδρίασης του έκτακτου Eurogroup. Δύο ημέρες αργότερα η Αθήνα θα πρέπει να καταθέσει τελικό σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 με βάση το ανακοινωθέν του Eurogroup.