Με τον νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να υπάρχει πλήρης εικόνα των οφειλών των επιχειρήσεων τόσο προς το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, όσο και προς τρίτους, αλλά γενικότερα και της φορολογικής και οικονομικής τους θέσης. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Θεόδωρος Καλαντώνης, μιλώντας σε εκδήλωση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, που οργάνωσαν κοινωνικοί εταίροι και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, με την υποστήριξη του ΕΒΕΑ.
Με τον τρόπο αυτό μπορεί να δοθεί η δυνατότητα εξεύρεσης μια πραγματικά βιώσιμης λύσης, πρόσθεσε ο ίδιος. Ο κ. Καλαντώνης ξεκαθάρισε ότι οι εταιρίες «ζόμπι» -που ζουν εις βάρος των πολλών επιχειρήσεων που παρά τα προβλήματα τους έχουν προοπτικές να γίνουν βιώσιμες, αλλά και γενικότερα του κοινωνικού συνόλου - θα πρέπει να κλείσουν.
Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλά μπορεί να ξαναγίνουν βιώσιμες, είπε ο κ. Καλαντώνης αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η άποψη ότι οι τράπεζες έχουν αλλεργία με την λέξη «κούρεμα» δανείων είναι μύθος.
Κάνουμε «κούρεμα» εδώ και καιρό. Πολλές από τις ρυθμίσεις δανείων που έχουν προχωρήσει οι τράπεζες εμπεριέχουν και «κούρεμα». Δεν φοβόμαστε να προχωρήσουμε και σε αυτή την λύση όταν κριθεί αναγκαίο προς όφελος της βιωσιμότητας μιας επιχείρησης παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η νομοθεσία άφηνε εκτεθειμένα τα τραπεζικά στελέχη που υπέγραφαν τέτοιες λύσεις.
Ο κ.Καλαντώνης τόνισε πως οι τράπεζες θα είναι έτοιμες για την εφαρμογή του Νόμου για τον εξωδικαστικό έως τις 3 Αυγούστου που ανοίγει η πλατφόρμα παρά το εξαιρετικά μικρό περιθώριο προετοιμασίες που τους δόθηκε.
«Θέλουμε αυτός ο νόμος να πετύχει» δήλωσε, από την πλευρά της η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) καθηγήτρια Χαρούλα Απαλαγάκη, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση.
Η κ. Απαλαγάκη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη οι οφειλέτριες επιχειρήσεις που θα κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα - που θα ανοίξει στις 3 Αυγούστου - να δηλώσουν με απόλυτη ειλικρίνεια όλες τις οφειλές τους προς το τραπεζικό σύστημα αλλά και προς τρίτους (δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία κλπ) προκειμένου να κριθεί η βιωσιμότητα ή μη της επιχείρησης. Η συμφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα δώσει την δυνατότητα στην επιχείρηση να γίνει βιώσιμη και να πάρει φορολογική ενημερότητα και υπό προϋποθέσεις και πρόσβαση σε νέες χρηματοδοτήσεις. Να γίνει ξανά βιώσιμη και με προοπτικές.
Η κ. Απαλαγάκη επισήμανε, επίσης, ότι όποιος οφειλέτης-επιχείρηση δεν έχει διάθεση συμμετοχής στις διαδικασίες του Νόμου με ειλικρίνεια καλύτερα να μην συμμετάσχει.
Τόνισε ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι χρονικές προθεσμίες που προβλέπονται στα επιμέρους στάδια το Νόμου και υπογράμμισε ότι οι τράπεζες έχουν απόλυτη διάθεση συνεργασίας και κανείς δεν θα πρέπει να βγαίνει αδικαιολόγητα κερδισμένος από αυτή την διαδικασία.
Ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο δεν θα πρέπει να χωρίζει τράπεζες και δανειολήπτες, αλλά αντίθετα να αποτελεί σημείο για αγαστή συνεργασία ώστε να επιλύεται το πρόβλημα, είπε χαρακτηριστικά η κ. Απαλαγάκη.
Επισήμανε επίσης ότι όποια προβλήματα παρουσιαστούν στην εφαρμογή του Νόμου οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν στην άμεση επίλυση τους με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εξέφρασε την ελπίδα να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος στα δικαστήρια.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Περικλής Κιτριλάκης, εντεταλμένος γενικός διευθυντής της Alpha Bank, o Παναγιώτης Κουμεντάκος senior manager της Τράπεζας Πειραιώς και ο Κωνσταντίνος Μπράτος βοηθός γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, επισήμαναν την ετοιμότητα αλλά και την διάθεση των τραπεζών να συμβάλουν προς όφελος όλων των εμπλεκομένων στην επιτυχή εφαρμογή του Νόμου.