Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο του 2023 «σκαρφάλωσε» ακόμη πιο ψηλά συγκριτικά με τον Δεκέμβριο και τώρα «τρέχει» με 9,7%. Τη «ζημιά» τον Ιανουάριο την έκαναν τα τρόφιμα οι ανατιμήσεις των οποίων έφτασαν στο 15,4% εμποδίζοντας ουσιαστικά την αποκλιμάκωση του μηνιαίου ρυθμού μεταβολής των τιμών.
Και γεννάται –εύλογα- το ερώτημα: πώς θα πέσει ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών στο επίπεδο του 5% που προβλέπει ο προϋπολογισμός για φέτος ή ακόμη και στο 4,5% που εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Θα πρέπει να μειωθούν οι τιμές για να φτάσουμε σε αυτά τα επίπεδα πληθωρισμού; Κι όμως η απάντηση είναι ότι ο στόχος για πληθωρισμό 5% σε μέσο επίπεδο μέσα στο 2023 μπορεί να επιτευχθεί και την ίδια στιγμή οι τιμές στο τέλος της χρονιάς να είναι υψηλότερες (ακόμη και αρκετά υψηλότερες) σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Παντού; Ακόμη και παντού.
Πώς (και πότε) θα αρχίσει να υποχωρεί ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών; Η απάντηση είναι από αυτόν τον μήνα. Από τον Φεβρουάριο. Και δεν θα υποχωρήσει επειδή θα πέσουν οι τιμές. Αυτές σταθερές θα μείνουν ή σε κάποιες περιπτώσεις θα ανέβουν κιόλας. Τι λοιπόν θα αλλάξει; Θα βγαίνει από το καλάθι του μέσου όρου ένας μήνας με υψηλό πληθωρισμό και θα μπαίνει ένας μήνας με χαμηλότερο πληθωρισμό. Το ακριβώς αντίθετο από αυτό που συνέβη τον Ιανουάριο. Ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου του 2023 ήταν 7% και ο αντίστοιχο του Ιανουαρίου του 2022 6,2%.
Βγήκε από το «καλάθι» το 6,2% μπήκε το 7% και ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός τσίμπησε από 9,6% τον Δεκέμβριο σε 9,7%. Τον Φεβρουάριο του 2022, ο πληθωρισμός ήταν 7,2%. Λογικά τον Φεβρουάριο του 2023 θα είναι χαμηλότερος άρα θα έχουμε μια μικρή αποκλιμάκωση του μέσου ετήσιου πληθωρισμού. Και η ταχύτερη μείωση θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο. Διότι ο Μάρτιος του 2022 είχε πληθωρισμό 8,9%, ο Απρίλιος 10,2% και ο Μάιος 11,3%. Άρα, το δίμηνο της κάλπης θα αποτυπώνεται μεγάλη μείωση του μέσου ετήσιου πληθωρισμού. Και όσο θα πλησιάζουμε προς το τέλος του 2023, τόσο θα «πέφτει» και ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών.
Και τι θα γίνεται με τις τιμές; Θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν πιθανότατα όμως με μικρότερη ταχύτητα. Αυτό αναμένεται κυρίως στα τρόφιμα αλλά και στα ενοίκια τα οποία μήνα με τον μήνα «τσιμπάνε». Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα της ακρίβειας (και όχι του πληθωρισμού) είναι ακόμη εδώ και είναι σοβαρό. Στην πράξη θα φανεί αν το ένα δις. ευρώ που θα πέσει στην αγορά από τις 3 Μαρτίου και μετά (τότε αναμένονται οι πρώτες καταβολές του market pass) θα βοηθήσουν στην διατήρηση της αγοραστικής δύναμης η οποία θα πληγεί και από την νέα αύξηση των επιτοκίων.