Στη διαπραγμάτευση αναδιάρθρωσης του χρέους εστιάζεται το ενδιαφέρον για την πορεία της Intralot, μετά την ανακοίνωση των ιδιαίτερα αρρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου 2020. Η πορεία των μεγεθών δεν δικαιολογεί αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα, καθώς ο κύκλος εργασιών υποχώρησε στο μισό, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) υποχώρησαν κατά 42,6% ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε ζημίες ύψους 62 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας ύψους 12 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Το χειρότερο για την επιχείρηση είναι ότι διευρύνθηκε ο καθαρός δανεισμός. Από τα 594 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2019, στο τέλος του περασμένου Σεπτέμβρη εκτοξεύθηκε στα 641 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των ταμειακών διαθεσίμων. Η αύξηση αυτή το καθαρού δανεισμού με την παράλληλη μείωση των λειτουργικών κερδών δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα για τους κατόχους των ομολογιών την διαπραγμάτευση με τους οποίους για την αναδιάρθρωση του χρέους έχει αναλάβει ο Σωκράτης Κόκκαλης.
Με βάση τη κερδοφορία των τελευταίων 12 μηνών, ο όμιλος έχει καθαρό χρέος που αντιστοιχεί σε 11,8 φορές τα κέρδη EBITDA. Πρόκειται αναμφιβόλως για αναλογία που είναι τουλάχιστον δύσκολη στη διαχείρισή της.
Χθες η διοίκηση της Intralot άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τους ομολογιούχους. Καιτοι η συζήτηση αναδιάρθρωσης του δανεισμού, ύψους 748 εκατ. ευρώ έχει ξεκινήσει από την περασμένη Άνοιξη, εντούτοις φαίνεται ακόμη να μην έχει επιτευχθεί.
«Η Intralot έχει σημειώσει επίσης σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις με τους πιστωτές της αναφορικά με τη λήξη των Ομολογιών τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς και της συνολικής κεφαλαιακής διάρθρωσης της, και θα προβεί σε σχετική ενημέρωση σύντομα», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σωκράτης Κόκκαλης.
Το ίδιο αναφέρεται και στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, όπου σημειώνεται ότι ο όμιλος Όμιλος θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του. Σύμφωνα με τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η εταιρεία, διεξάγονται «εποικοδομητικές συζητήσεις με ένα μέρος των ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders) σχετικά με τη διαδικασία βελτιστοποίησης της κεφαλαιακής διάρθρωσης της.
Οι απευθείας συζητήσεις με τους ομολογιούχους (και τους συμβούλους τους), που εκπροσωπούν τόσο τις ομολογίες (Senior Unsecured Notes) του 2021 όσο και τις ομολογίες (Senior Unsecured Notes) του 2024, και κατέχουν περίπου το 60% των συνολικών ομολογιών του Ομίλου, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και προχωρούν αποτελεσματικά.
Και αναφέρει: «Συμπερασματικά, η Διοίκηση, λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο Προβλεπόμενων Ταμειακών Ροών και όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για το ορατό μέλλον, καθώς και τις στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις που επεξεργάζεται για τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης του Ομίλου και την απομόχλευση, εκτιμά ότι ο Όμιλος έχει διασφαλίσει την συνέχιση των δραστηριοτήτων του».
Σημειώνεται ότι η Intralot έχει συνάψει δύο μεγάλα ομολογιακά δάνεια, ένα ονομαστικής αξίας 250 εκατ. ευρώ και ένα δεύτερο ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία «καίγεται» κυρίως για το πρώτο δάνειο, 5ετούς διάρκειας και λήξης Σεπτέμβριος 2021. Το δεύτερο δάνειο, 7ετούς διάρκειας ύψους 500 εκατ. ευρώ λήγει το Σεπτέμβριο του 2024.
Αναφορικά με τα αποτελέσματα 9μηνου, φαίνεται ότι η Intralot υποχώρησε σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται, εντός των ΗΠΑ και της Ολλανδίας. Οι ΗΠΑ δε θεωρείται το βασικό της χαρτί για ανάκαμψη. Ωστόσο η ώθηση που έδωσαν οι προαναφερόμενες αγορές ήταν υποδεέστερες της κάμψης που ήρθε από όλες τις υπόλοιπες αγορές. Η μεγαλύτερη κάμψη εσόδων ύψους 214 εκατ. ευρώ σημειώθηκε στην Βουλγαρία. Κάμψη υπήρξε ακόμη στην αγορά της Τουρκίας, της Μάλτας, της Αυστραλίας, του Μαρόκου κ.ά.
Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα.