Μια μετοχή που ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του 2021 στο τεχνολογικό χρηματιστήριο του Nasdaq, είναι η μετοχή της Zoom Video Communications (ZM). H τιμή της μετοχής από τα $451 βρίσκεται σήμερα στα $199, την ίδια στιγμή που η Zoom αποτελεί πλέον αναπόσπαστο τμήμα της εργασιακής και κοινωνικής καθημερινότητας. Τι είναι αυτό που οδήγησε στην πτώση του -56%; Τι εκτιμούν οι μέτοχοι για το μέλλον της εταιρείας;
Η Zoom Video Communications είναι μια εταιρεία που ευνοήθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, από το γεγονός ότι μπορούσε να προσφέρει μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, που εναρμονίζονταν με τις απαιτήσεις της τηλε-εργασίας, της τηλε-εκπαίδευσης, των τηλε-συνεδρίων και άλλων δραστηριοτήτων, που είχαν μεταφερθεί αναγκαστικά στον ψηφιακό κόσμο.
Πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του covid, οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης της Zoom, ήταν της τάξεως του 80%. H αύξηση του κύκλου εργασιών μέσα στο 2020, είχε φτάσει στο 370%. Μέσα στο 2021, συνεχίστηκε η ανοδική πορεία της εταιρείας με ηπιότερους ρυθμούς της τάξης του 35%, ενώ οι εκτιμήσεις για το Q4 οδηγούν στο +19%.
Για το σύνολο του έτους, ο τζίρος αναμένεται να κυμανθεί πέριξ των $4 δισ., με την κεφαλαιοποίηση της Zoom να ανέρχεται σήμερα στα $60 δισ. Η χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρείας φέρνει το Ρ/Ε της μετοχής στο 54 και τον δείκτη Price/Sales (τιμή/πωλήσεις) στο 26.
Η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, απογοήτευσε μεγάλο μέρος των ιδιωτών μετόχων της Zoom, με αποτέλεσμα να ρευστοποιήσουν μεγάλο τμήμα των μετοχικών θέσεων τους κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μηνου.
Ωστόσο η εταιρεία αποφάσισε να αλλάξει φυσιογνωμία και να μετασχηματιστεί σε μια μεγάλη πλατφόρμα παροχής υπηρεσιών, πέρα από την παροχή του γνωστού σε όλους μας, περιβάλλοντος βιντεοκλήσεων. Έτσι μέσα στο 2021, δημιούργησε την Zoom Phone με υπηρεσίες cloud τηλεφωνίας, την Zoom Events με υπηρεσίες online συνεδρίων, την Ζοοm Video Engagement Center με υπηρεσίες διαφημιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, την Zoom Apps με 67 επιτυχημένα applications, καθώς και τo Zoom Apps Fund ύψους $100 εκατ. που χρηματοδοτεί και υποστηρίζει app developers.
Σήμερα μετά από τις μαζικές ρευστοποιήσεις των ιδιωτών επενδυτών, στη μετοχική βάση της Zoom εμφανίζονται θεσμικοί επενδυτές με ποσοστό της τάξης του 51,9%, οι λεγόμενοι insiders με 22,4% και οι ιδιώτες επενδυτές με 25,7%. Μάλιστα ο ιδρυτικός μέτοχος και CEO της Zoom Eric Yuan παραμένει κάτοχος του 7,8% της εταιρείας.
Είναι απολύτως λογικό να υπάρχει αμφιβολία για τη δυνατότητα της εταιρείας να συνεχίσει ή να επανακτήσει τα σημαντικά ποσοστά αύξησης των μεγεθών της κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών. Ωστόσο, η προϊστορία της Zoom, σε συνδυασμό με την ισχυρή μετοχική της βάση, αποτελούν έναν σημαντικό βραχίονα ασφάλειας.
Παράλληλα, δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η Zoom Video Communications, ήταν ήδη κερδοφόρα και πριν από το ΙΡΟ και την είσοδο της στο Χρηματιστήριο του Nasdaq το 2019. Κάτι που είναι ασυνήθιστο για τις εταιρείες του κλάδου των SaaS (software as a service).
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.