«Θαμμένα» δισ. ευρώ αγροτικής παραγωγής - Φόβοι για νέες αυξήσεις στα τρόφιμα
Κακοκαιρία Daniel

«Θαμμένα» δισ. ευρώ αγροτικής παραγωγής - Φόβοι για νέες αυξήσεις στα τρόφιμα

Θα ξεπεράσει τελικά το 1,5 δισ.ευρώ και μπορεί να φθάσει και στα  2,5  δισ.ευρώ το συνολικό ύψος των ζημιών που προκάλεσε στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή η κατακλυσμιαία νεροποντή στη Θεσσαλία.

Όπως αναφέρουν οι  πρώτες επιστημονικές εκτιμήσεις το 22 με 23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας έχει καταστραφεί ολοσχερώς. 

Επίσης, σε ό,τι αφορά το βάθος χρόνου που απαιτείται για την επαναφορά των καλλιεργειών, αλλά και την αντικατάσταση των  ζώων που χάθηκαν από τις κτηνοτροφικές μονάδες αναφέρθηκε στο Liberal ο Γιώργος Μηλιώνης, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. Η καταγραφή των ζώων συνεχίζεται, όπως ανέφερε, και σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε πιο συγκεκριμένο το μέγεθος των ζημιών. Πάντως, όπως πρόσθεσε θα χρειαστούν αρκετά χρόνια προκειμένου να επανέλθει η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή στα ίδια, προ καταστροφής, επίπεδα. 

Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρο του  ΟΑΣΠ, οι  αγροτικές εκτάσεις που πλημμύρισαν είναι περιοχές που θα αργήσουν να ανακάμψουν. Δεν είναι μόνο η αγροτική αναπαραγωγή που καταστράφηκε ολοσχερώς, αλλά και  οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης πάνω στα γόνιμα εδάφη πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της ζημιάς, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι το κόστος των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel είναι, πιθανόν, τριπλάσιο με αυτό της κακοκαιρίας Ιανός του 2020. Συνεπώς, αν ληφθεί υπ όψη ότι το σύνολο των ζημιών της κακοκαιρίας Daniel ήταν 800 εκατ. Ευρώ, τότε καταλήγουμε σε ένα ποσό της τάξεως των 2 με 2,5 δισ.ευρώ. 

Επιπρόσθετα, όπως επεσήμανε o κ. Παναγιώτης Πετράκης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο αγροτικός τομέας της χώρας συμμετέχει κατά 4% στα 200 δισ.ευρώ που είναι το ύψος του ΑΕΠ. Η Θεσσαλία αποτελεί, περίπου το 20% της παραγωγής. Οπότε καταλήγουμε σε ένα ποσόν της τάξεως άνω του 1,6 δισ.ευρώ, καθώς δεν πρόκειται  για ολοσχερή καταστροφή της αγροτικής παραγωγής. Ένα ποσό δηλαδή που είναι πολύ κοντά στους μέχρι τώρα υπολογισμούς. 

Κίνδυνος για νέες πληθωριστικές τάσεις στα τρόφιμα 

Οι επιπτώσεις της καταστροφής θα έχουν επίδραση και στον πληθωρισμό καθώς η ζημία της παραγωγής και ειδικά της σιτοπαραγωγής θα δημιουργήσουν νέες πληθωριστικές τάσεις. Και οι τάσεις αυτές βέβαια δεν θα είναι μόνο για ένα χρόνο, αλλά θα επεκταθούν τουλάχιστον σε ένα βάθος διετίας ή τριετίας. 

Η Θεσσαλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ  είναι η πρώτη περιφέρεια στην παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας με συμμετοχή 52%, και  στην παραγωγή βαμβακιού με συμμετοχή 38% . Μεγάλη επίσης είναι και η παραγωγή καλαμποκιού.

Επιπρόσθετα, στη Θεσσαλία παράγεται το 19,4% του εγχώριου πρόβειου γάλακτος και το 13,7% του εγχώριου κατσικίσιου γάλακτος. Ακόμη συμμετέχει κατά 18,5% στην παραγωγή βόειου κρέατος, κατά 19,7% στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος και κατά 10% στην παραγωγή χοιρινού κρέατος. 

Επίσης, οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας παράγουν το 40% των μαλακών τυριών και το 25% των σκληρών τυριών της συνολικής εγχώριας παραγωγής.

Αν ληφθούν υπόψη οι ελλείψεις που θα παρατηρηθούν στα παραπάνω είδη, σε ένα βάθος χρόνου διετίας ή τριετίας, είναι κατανοητό ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές που θα μεταφερθούν στη λιανική. 

Πάντως οι οικονομολόγοι δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική επιβάρυνση  από τον πληθωρισμό που αναμένεται να δημιουργηθεί λόγω των συνεπειών της καταστροφής της αγροτικής παραγωγής αλλά και από τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Όπως αναφέρουν , σχετικά, υπάρχει περιθώριο, ώστε  δημοσιονομικά να μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτές οι καταστάσεις, χωρίς να επηρεαστεί η δημοσιονομική ισορροπία.