Κινητήριο μοχλό για περαιτέρω επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ αλλά και επιστημονική καινοτομία που θα ενισχύσουν το ερευνητικό και παραγωγικό αποτύπωμα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, διαμορφώνει η συγκυρία των κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής και οι εν εξελίξει συζητήσεις για τη φαρμακευτική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μία μοναδική ευκαιρία που προκύπτει για την Ελλάδα να βρεθεί στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων στη φαρμακοβιομηχανία και να καταστεί ένας κόμβος καινοτομίας την επόμενη πενταετία.
Με την κρίσιμη αυτή επισήμανση, άνοιξε το Διεθνές Συνέδριο Medicines for Europe & International Generic and Biosimilar Medicines, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και Θανάση Πλεύρη, που υπογράμμισαν από την πλευρά τους τις δυνατότητες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, τις προοπτικές νέων επενδύσεων, αλλά και για την ανάγκη περιορισμού του clawback το οποίο διαμορφώνει πλέον στρέβλωση σε μια ελεύθερη οικονομία.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη φαρμακευτική εφοδιαστική αλυσίδα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, τονίζοντας πως η χώρα μας διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση, γεγονός που της επέτρεψε να καλύψει τις ανάγκες σε φάρμακα πρώτης γραμμής περισσότερων από τριών εκατομμυρίων ασθενών στη χώρα, συμβάλλοντας παράλληλα στην κάλυψη των αναγκών αρκετών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Τρύφων υπογράμμισε πως η πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε συζήτηση για αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής που ακολουθούνταν τα τελευταία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία οδήγησε στην εξάρτηση των συστημάτων υγείας και της φαρμακευτικής φροντίδας από τις εισαγωγές τρίτων χωρών χαμηλού κόστους.
«Στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ως προτεραιότητά της την ενίσχυση της βιοφαρμακευτικής έρευνας, τον επαναπατρισμό της φαρμακευτικής παραγωγής στο έδαφος της Ευρώπης και την ενίσχυση των περιφερειακών ευρωπαϊκών εφοδιαστικών αλυσίδων για φάρμακα και υγειονομικό υλικό» ανέφερε ο κ. Τρύφων, τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο «θα εξασφαλιστεί η επάρκεια φαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά, ενισχύεται η ανθεκτικότητα και η θωράκιση κρίσιμων υποδομών των συστημάτων υγείας και κυρίως εξασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών σε φάρμακα πρώτης γραμμής και σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».
Ο κ.Τρύφων επίσης τόνισε πως η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου έχει δρομολογήσει επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, οι οποίες αφορούν στην αναβάθμιση των ερευνητικών και παραγωγικών δυνατοτήτων της φαρμακοβιομηχανίας, διασφαλίζοντας την επάρκεια της αγοράς και την πρόσβαση όλων των ασθενών σε υψηλής ποιότητας φάρμακα με προσιτό κόστος, ενώ οι επενδύσεις αυτές θα ενισχύσουν σημαντικά την εξαγωγική δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Οι επενδύσεις αυτές αφορούν τόσο την παραγωγή όσο και την έρευνα, δημιουργώντας σημαντικές υποδομές έως το 2025. Ανάμεσά τους η δημιουργία 12 νέων εργοστασίων, που θα ανεβάσουν τον σημερινό αριθμό τους σε 52, η προσθήκη 29 νέων μονάδων παραγωγής (με τον συνολικό αριθμό τους να φτάνει τις 100, το 2025), η ανάπτυξη 52 νέων γραμμών παραγωγής και η υλοποίηση 17 νέων ερευνητικών κέντρων/τμημάτων. Στη χώρα μας έως το 2025 ο αριθμός των ερευνητικών κέντρων/τμημάτων θα έχει φθάσει τα 40.
Η χρηματοδοτική ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, το χαμηλό κόστος κεφαλαίου, η πρόσβαση σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ώστε να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια και να εξελιχθεί σε παραγωγικό και ερευνητικό κέντρο στην Ευρώπη.
Αδ. Γεωργιάδης: Οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας, προστιθέμενη αξία για την οικονομία
Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε πως «η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της έχει θέσει ως στόχο της την ενίσχυση της παραγωγής στη χώρα. Η Ελλάδα διαθέτει διαχρονικά ισχυρή φαρμακοβιομηχανία με σημαντικές εξαγωγές και επενδύσεις που δημιουργούν σημαντική προστιθέμενη αξία για την οικονομία», προσθέτοντας ότι «το ύψος του clawback, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δεν είναι βιώσιμο».
Ο υπουργός Ανάπτυξης επίσης τόνισε πως πρέπει να επιταχυνθεί η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιστροφή της παραγωγής στην Ευρώπη: «Ο επαναπατρισμός της παραγωγής στην ΕΕ είναι σημαντικός και ενώνω τη φωνή μου με άλλους συναδέρφους. Πρέπει η Ευρώπη να ενισχύσει την παραγωγή σε ευαίσθητους τομείς όπως είναι τα φάρμακα».
Θ. Πλεύρης: Εξορθολογισμός του clawback
Στην ανάγκη εξορθολογισμού του clawback, αναφέρθηκε και ο Υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης, επισημαίνοντας πως αυτό αποτελεί στόχο της κυβέρνησης και προσθέτοντας «προτεραιότητα αποτελεί και η κάλυψη των ασθενών με τις αναγκαίες θεραπείες».
«Στη σκέψη της στρατηγικής μας για το πως θα δομήσουμε τη φαρμακευτική πολιτική στη μετά πανδημία εποχή, έχουμε κατεύθυνση να υπάρξει εξορθολογισμός στην κατανάλωση, μεταρρυθμιστικές προσεγγίσεις και, να παρέχονται κίνητρα για να προκρίνονται οι θεραπείες με γενόσημα και off patent φάρμακα», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.