«Θολώνει» ξανά το τοπίο γύρω από την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας καθώς το Υπουργείο Άμυνας παραπέμπει στις καλένδες την έγκρισή του, και πάντως σίγουρα μετά τη 15η Φεβρουαρίου, οπότε θα διατυπώσει τις απόψεις και τις παρατηρήσεις του επί του σχεδίου εξυγίανσης του Ναυπηγείου.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί καθυστέρηση τουλάχιστον τριών μηνών για τη διαδικασία ολοκλήρωσης του σχεδίου εξυγίανσης και την κατάθεση του στα αρμόδια δικαστήρια. Η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νικ. Παναγιωτόπουλου με αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών παρατάξεων που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στα «Ναυπηγεία Ελευσίνας», καθώς και εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως και της ΓΣΕΕ, αλλά και τους νομικούς συμβούλους των Εrnst & Young και Onex Shipyards, δεν κατάφερε να άρει την αβεβαιότητα των εργαζομένων για το μέλλον των ναυπηγείων.
Το Υπουργείο μετά το πέρας της συνάντησης εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία: «Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι έως τις 15 Φεβρουαρίου το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα έχει διατυπώσει τις απόψεις και τις παρατηρήσεις του επί του σχεδίου εξυγίανσης του Ναυπηγείου προς τον σκοπό της τελικής συναίνεσης σε αυτό, ώστε να προχωρήσει η σχετική διαδικασία. Επίσης, επανέλαβε ότι υποστηρίζει τη χορήγηση εξάμηνης παράτασης αναφορικά με την ολοκλήρωση του έργου που έχει ανατεθεί στα «Ναυπηγεία Ελευσίνας».
Τέλος, τόνισε την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για ναυπήγηση νέων μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού στην Ελλάδα.
Ωστόσο, οι πληροφορίες από τις συμμετέχουσες πλευρές αναφέρουν ότι η αρχική πρόθεση του υπουργού, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη συνάντηση, ήταν να παραδοθεί η έγκριση του σχεδίου μετά από έξι μήνες, περίοδος η οποία τροποποιήθηκε μετά τις αντιδράσεις των εργαζομένων και δόθηκε διαβεβαίωση ότι έως τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουν δοθεί οι παρατηρήσεις επί του σχεδίου, έτσι ώστε έως τις 15 Φεβρουαρίου αυτό να εγκριθεί μετά τις απαραίτητες αλλαγές.
Να σημειωθεί ότι το σχέδιο εξυγίανσης παραδόθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς έγκριση στις 23 Δεκεμβρίου 2021 αφότου εγκρίθηκε από τους εργαζόμενους, ώστε να δοθεί στη συνέχεια στις τράπεζες και μετά να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Πειραιά προς επικύρωση.
Στο ερώτημα των εργαζόμενων γιατί το σχέδιο δεν προχώρησε όλο αυτό το διάστημα, η απάντηση του υπουργού ήταν ότι δεν είχε χρόνο να το κοιτάξει λόγω φόρτου εργασίας.
Η καθυστέρηση από την πλευρά του υπουργείου έβγαλε εκτός χρονοδιαγράμματος την εξέλιξη του όλου εγχειρήματος καθώς «πυρπολήθηκε» ο στόχος που είχε αρχικά τεθεί για την υποβολή του σχεδίου στο δικαστήριο, όπως σας έχει ήδη ενημερώσει το Liberal, πριν από το τέλος της χρονιάς ή τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου
Πλέον με ορόσημο στις 15 Φεβρουαρίου σε όποια εκδοχή και αν αυτή εκληφθεί, της έγκρισης, όπως λέγεται ότι ειπώθηκε στη συνάντηση από την πλευρά των εργαζομένων, ή της υποβολής παρατηρήσεων, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου, χρειάζεται η Εrnst & Young να επικαιροποιήσει μέρος του σχεδίου με βάση τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου.
Όσον αφορά την ανάθεση των κορβετών, σύμφωνα με την πλευρά των εργαζομένων, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι πρώτα θα δοθεί λύση στο θέμα της εξυγίανσης και μετά θα λάβει απόφαση για τις κορβέτες, αναφέροντας ότι εξετάζεται 2 με 3 από αυτές να κατασκευαστούν στη χώρα μας.
Από την εξέλιξη στην υπόθεση εξυγίανσης της Ελευσίνας, με βάση το κατατεθειμένο σχέδιο κρίνεται η τύχη 220 εκατ. ευρώ που αφορούν σε εξόφληση χρεών προς το δημόσιο, τις τράπεζες και τους εργαζομένους. Να σημειωθεί ότι για τη συμμετοχή της DFC στο εγχείρημα, τον προηγούμενο μήνα πέρασε από το αμερικανικό Κογκρέσο το νομοσχέδιο Μενέντεζ, μέσω του οποίου η Ουάσιγκτον επιτρέπει στην κρατική αναπτυξιακή τράπεζα DFC να επενδύσει στην Onex Ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς τα ναυπηγεία προάγουν την ασφάλεια της περιοχής.
Το σχήμα των Onex Elefsis Shipyards, Fincantieri, DFC έχει καταθέσει σχέδιο εξυγίανσης που προβλέπει την ανάληψη περί των 210-230 εκατομμυρίων ευρώ υποχρεώσεων, αλλά και επενδύσεις ύψους 150-200 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος 10ετιας. Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία άνω των 2.000 θέσεων εργασίας και πολλαπλά οφέλη για την οικονομία με έμμεση αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5%. Τα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο στο συγκεκριμένο διάστημα αναμένεται να περάσουν τα 500 εκατ. ευρώ και για τα ασφαλιστικά ταμεία τα 300 εκατ. ευρώ.