Την αισιοδοξία της τόσο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας όσο και ειδικότερα της τράπεζας εξέφρασε η διοίκηση της Εθνικής κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων έτους για το 2015 που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης σε αναλυτές.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής, κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και η συμφωνία με τους δανειστές αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για το καλό σενάριο.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται ότι τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας θα κάνουν την εμφάνισή τους στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν προβλέπεται να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των capital controls, καθώς ακόμη βιώνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις από το 2015 ενώ αναμένεται και ο αντίκτυπος από τα νέα μέτρα.
Αναφορικά με την πορεία της τράπεζας, η διοίκηση της ΕΤΕ χαρακτήρισε καθοριστικό το 2016, κάνοντας λόγο για αντιστροφή της τάσης και θετικά αποτελέσματα σε μία σειρά τομέων, όπως το κόστος χρηματοδότησης και το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στο μέτωπο των NPLs, η ΕΤΕ «βλέπει» βελτίωση των συνθηκών, αφενός λόγω του αυστηρότερου πλαισίου που μειώνει τον «ηθικό κίνδυνο» και αφετέρου εξαιτίας της επιτάχυνσης των προσπαθειών διαχείρισης και αναδιάρθρωσης δανείων. Ειδικότερα, τα στελέχη της τράπεζας εκτιμούν ότι η βελτίωση θα γίνει αισθητή πρώτα στον κλάδο των επιχειρηματικών δανείων και μετά στις υποχρεώσεις των νοικοκυριών. Χαρακτηρίζουν, μάλιστα, εύλογο τον στόχο μείωσης των NPLs στο 15% μεσοπρόθεσμα, αν και αναμένονται οι τελικοί στόχοι που θα θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Μέσα στο 2016 αναμένεται μικρή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την τάση να ενισχύεται σημαντικά τα επόμενα χρόνια και σε χρονικό ορίζοντα 5-7 ετών.
Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, έγινε επίσης λόγος για το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που σχεδιάζει η τράπεζα για την αποχώρηση περίπου 1.000 ατόμων. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, κάτι που αναμένεται, σύμφωνα με τη διοίκηση, να γίνει σύντομα, στο πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGComp). Το κόστος της εθελούσιας εξόδου τοποθετείται στα 118 εκατ. ευρώ.