Του Γιώργου Φιντικάκη
Τμήμα του επενδυτικού του προγράμματος όπως αυτό για την νέα μονάδα φυσικού αερίου στη Βοιωτία, αλλά ενδεχομένως και για άλλα επενδυτικά σχέδια που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, θα χρηματοδοτήσει το διεθνές ομόλογο, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει η Mytilineos.
Στην πράξη η επιχείρηση βλέπει μια άκρως ευνοϊκή συγκυρία για να απευθυνθεί στις αγορές, όπως δείχνει και η διπλή σήμερα αξιολόγηση από τους οίκους S&P, και Fitch που την κατατάσσουν ανάμεσα στις λιγοστές ελληνικές εταιρείες που έχουν καταφέρει να λάβουν καλύτερη αξιολόγηση από αυτήν του Δημοσίου.
Το τάιμινγκ κατά το οποίο η Mytilineos έλαβε rating ΒΒ- από την S&P και ΒΒ από τη Fitch, έρχεται σε μια στιγμή διεθνοποίησης της επιχείρησης, και σε συνέχεια ενός ισχυρού 9μήνου, με αύξηση 42,7% του κύκλου εργασιών, και 13,7% των λειτουργικών της κερδών. Τέτοιο rating έχουν μόνο ανάλογου προφίλ μεταλλουργικοί κολοσσοί, όπως η αμερικανική Alcoa και η ρωσική Rusal. Τρεις μόνο ελληνικές επιχειρήσεις, και συγκεκριμένα ο ΟΤΕ και η 3Ε και ο ΤΙΤΑΝ, έχουν σήμερα καλύτερο rating απ'' ότι το Δημόσιο, με δύο εξ αυτών, να χαρακτηρίζονται από την παρουσία ισχυρών ξένων μετόχων, δηλαδή την Deutsche Telecom και την The Coca Cola Company. Σε αντίθεση ωστόσο με άλλες ελληνικές επιχειρήσεις, η Mytilineos, έχει κρατήσει την έδρα της στην Ελλάδα.
Ενόψει της έκδοσης ευρωομολόγου από την εισηγμένη, ο οίκος Fitch, ανακοίνωσε ότι αξιολογεί την Mytilineos, με ΒΒ και σταθερό outlook, υψηλότερη από το ελληνικό Δημόσιο.
Επικαλείται το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό προφίλ της εταιρείας, το επιχειρηματικό μοντέλο, τις καθετοποιημένες δραστηριότητες στη μεταλλουργία, αλλά και την ενισχυόμενη θέση του στην αγορά ηλεκτρισμού, που προσφέρει "μαξιλάρι" έναντι της μεταβλητότητας στις ταμειακές ροές.
Στην λογική αυτή, επισημαίνει ότι το σταθερό outlook αντανακλά την προσδοκία ότι το διαφοροποιημένο προφίλ της εταιρείας και η αυξανόμενη δραστηριοποίηση στον κλάδο κοινής ωφέλειας θα μετριάσουν τις πιέσεις στον κλάδο μεταλλουργίας και κατασκευών EPC, εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης. Επίσης το σταθερό outlook δείχνει την εκτίμηση του ξένου οίκου ότι η εταιρία θα προχωρήσει με αύξηση των κεφαλαιακών δαπανών και μικρές εξαγορές, διατηρώντας ένα συντηρητικό χρηματοοικονομικό προφίλ.
Σήμερα η Mytilineos, είναι στην ουσία μια από τις πιο διεθνοποιημένες ελληνικές επιχειρήσεις, με ηγετική θέση στην ενέργεια, στη βαριά μεταλλουργία, τις κατασκευές, και με τα προϊόντα της να διακινούνται και στις πέντε ηπείρους, αντιστοιχώντας στο 2% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Τα παραπάνω καθιστούν την εταιρεία ένα διεθνή «παίκτη», με κύκλο εργασιών που ξεπέρασε το 1,5 δισ. ευρώ το 2018 και περίπου 3.400 εργαζόμενους. Σε αυτή την συγκυρία, έρχεται η έκδοση του ομολόγου με λήξη το 2024, για το οποίο η παρουσίαση ξεκίνησε χθες στην Αθήνα.
Σαν ενεργοί συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Physical Bookrunners), θα ενεργήσουν οι Citigroup Global Markets Limited, HSBC Bank plc και J.P. Morgan Securities plc , ενώ συνδιαχειριστές θα είναι οι Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Goldman Sachs International και Nomura International plc, ενώ οι Αlpha Βank A.E., Eurobank Ergasias S.A.? Εθνική ΤράπεζαΕΤΕ +1,06% της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. θα ενεργήσουν ως Επικεφαλής Διαχειριστές (Lead Managers).
Το έργο, του οποίου τμήμα θα χρηματοδοτηθεί από το ομόλογο, ύψους 500 εκατ. ευρώ, είναι η νέα μονάδα ηλεκτρισμού της εταιρείας, με καύσιμο το φυσικό αέριο, την οποία θεμελίωσε τον Οκτώβριο ο Κ.Μητσοτάκης. Το έργο, ύψους 300 εκατ. ευρώ όταν θα έχει ολοκληρωθεί το 2021, θα επιτυγχάνει θερμική απόδοση μεγαλύτερη του 63%, γεγονός που θα την κατατάσσει στις κορυφαίες της Ευρώπης. Η ισχύς της μονάδας, ύψους 826 MW, που ισούται σήμερα με το 20% και των 14 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μαζί, όταν θα τεθεί σε λειτουργία το 2021, θα αντιστοιχεί σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού της δυναμικού. Διότι στο μεταξύ θα έχουν ήδη κλείσει κάποια από τα πεπαλαιωμένα λιγνιτικά εργοστάσια της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού.
Υψηλή θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη θα έχει και όσον αφορά τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις, όπως προκύπτει από τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ειδικά στο θαλάσσιο περιβάλλον, οι συνέργειες με το υπάρχον ενεργειακό κέντρο, όχι μόνο δεν επιβαρύνουν τον Κορινθιακό, αλλά αντίθετα μειώνουν το αδειοδοτημένο θερμικό φορτίο από τις ήδη λειτουργούσες μονάδες, όπως δείχνουν οι μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ.