Του Γιώργου Φιντικάκη
Το κείμενο της μεταξύ τους συμφωνίας μετόχων για τη μεταβίβαση από τη SOCAR στη SNAM ποσοστού του ΔΕΣΦΑ, εξετάζουν Αζέροι και Ιταλοί, μετά το σήμα της κυβέρνησης ότι τα επίμαχα θέματα έχουν κλείσει.
Εν αναμονή της επίσημης και τελικής πρότασης από την κυβέρνηση προς τους Αζέρους με όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες προκειμένου να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποιήση του 66% του ΔΕΣΦΑ, οι πληροφορίες λένε ότι SOCAR και SNAM συζητούν την μεταξύ τους συμφωνία μετόχων (shareholders agreement).
Σε αυτήν θα συμπεριληφθούν αφενός το ποσοστό που θα πουλήσουν οι Αζέροι στους Ιταλούς (σσ : το 30% από το 66%, όπως λένε οι πληροφορίες), αφετέρου το τίμημα για το εν λόγω ποσοστό, καθώς επίσης θέματα γύρω από το ποιός θα έχει το μάνατζμεντ, τι θα ισχύσει με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου (εκτελεστικά και μη), αλλά και πως θα κατανεμηθούν οι θέσεις "κλειδιά" στην εταιρεία. Τέτοιες για παράδειγμα είναι τόσο του διευθυντή μεταφοράς του ΔΕΣΦΑ, όπως επίσης και του οικονομικού διευθυντή.
Εννοείται ότι το βασικότερο όλων είναι να παραλάβει η SOCAR από την ελληνική κυβέρνηση το τελικό κείμενο της συμφωνίας με όλα όσα έχουν συμφωνηθεί τις τρεις τελευταίες εβδομάδες. Δηλαδή από την αύξηση του τιμολογίου χρήσης δικτύου (σσ: 35% εκτός απροόπτου), έως την ανακτήσιμη διαφορά για την περίοδο 2006-2016 (σσ:326 εκατ. ευρώ), τη σύντμηση του χρόνου ανάκτησης (σσ:20 αντί για 40 χρόνια), το ύψος της απόδοσης (σσ:9,22%), κ.ο.κ.
Αυτό είναι και το 1ο βήμα, που ακόμη δεν έχει γίνει, και κάποιοι εκτιμούν ότι θα υλοποιηθεί λογικά μέσα στην επόμενη εβδομάδα, καθώς απομένουν δύο εβδομάδες μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, οπότε και εκπνέει η εγγυητική επιστολή των Αζέρων, μετά και την νέα παράταση. Αμέσως μόλις αποσταλεί η συμφωνία στη SOCAR, το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η αζέρικη εταιρεία να υπογράψει το τελικό συμφωνητικό με το ΤΑΙΠΕΔ, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση των 400 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 180 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν στο ΤΑΙΠΕΔ (πουλά το 31% του ΔΕΣΦΑ), και τα 220 εκατ. ευρώ στα ΕΛΠΕ (πωλούν το 35%).
Εν συνεχεία, οι Αζέροι θα συνάψουν μια αντίστοιχη συμφωνία με τους Ιταλούς για την πώληση του συμφωνηθέντος σε αυτούς ποσοστού του ΔΕΣΦΑ. Τέλος, SOCAR και SNAM θα υπογράψουν την μεταξύ τους συμφωνία πώλησης μετόχων, δηλαδή αυτήν ακριβώς που ήδη συζητούν.
Εφόσον δεν προκύψουν απρόοπτα, και με βάση τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, η νέα μετοχική σύνθεση του ΔΕΣΦΑ μετά την πώληση του 66% στη SOCAR, και την μετέπειτα πώληση από αυτήν ενός 30% στην SNAM, θα διαμορφωθεί ως εξής : Η SOCAR θα κατέχει το 36% του ΔΕΣΦΑ, το Δημόσιο το 34%, και η SNAM το 30%.
Λέγεται πάντως ότι στις συναντήσεις που είχαν πρόσφατα στελέχη της ελληνικής πλευράς με εκπροσώπους της SNAM, οι πρώτοι επιχείρησαν να τους πείσουν να αγοράσουν από τους Αζέρους ποσοστό άνω του 30% - ακόμη και 36% λένε κάποιες πηγές. Σε μια τέτοια περίπτωση, η SOCAR θα έμενε με το δεύτερο υψηλότερο μετοχικό ποσοστό στο ΔΕΣΦΑ, πίσω από τους Ιταλούς. Αλλά η απάντηση που λέγεται ότι εισέπραξε η ελληνική πλευρά από τους Ιταλούς, ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται καθλως εμείς έχουμε υπογράψει προσύμφωνο με τους Αζερους, το οποίο και σκοπεύουμε να τηρήσουμε.
Πέραν πάντως του προσυμφώνου, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τη σημασία του ντιλ, εξηγούν ότι ούτως ή άλλως δεν υπήρχε περίπτωση η SOCAR να μην έχει το πλειοψηφικό πακέτο στο ΔΕΣΦΑ. Και αυτό καθώς η υπόθεση ΔΕΣΦΑ σχετίζεται άμεσα με τον διαδριατικό αγωγό φυσικού αερίου TAP, όπου οι κύριοι μέτοχοι είναι η SOCAR με την BP.