Η πρώτη αναμενόμενη ετήσια μείωσή της παραγωγής πετρελαίου στη Ρωσία από το 2008 σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Αλεξάντερ Νόβακ, πρόκειται να έχει συνέπειες τόσο για την οικονομία όσο και για την διεθνή θέση της χώρας.
Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσιας μπορεί να μειωθεί έως και 15% φέτος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον Νόβακ οποίος αναφέρθηκε στην προ ημερών συμφωνία μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και άλλων μεγάλων παραγωγών πετρελαίου.
"Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου θα μειωθεί στα 480 εκατ. με 500 εκατ. τόνους (9,6 εκατ. με 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα), από το υψηλό επίπεδο των 560 εκατ. τόνων που καταγράφηκε το 2019", δήλωσε ο Νόβακ.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, που βασίζονται σε στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας και της BP, αν οι μειώσεις επιτευχθούν, η ρωσική παραγωγή για τους επόμενους δυο μήνες θα πέσει σε ετήσιους μέσους όρους που έχουν να καταγραφούν από το 2003.
Το γεγονός ότι οι Αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου πλημμύρισαν την αγορά τα τελευταία χρόνια, είχε φέρει πιο κοντά Μόσχα και Ριάντ, που είχαν θεσπίσει την άτυπη συμμαχία OPEC+. Aυτή όμως δεν ήταν κάτι παραπάνω από μία προσωρινή κατάσταση, όταν τα διαφορετικά συμφέροντα και η άρνηση της Ρωσίας να μειώσει την προσφορά οδήγησαν το Ριάντ σε μία σκληρή απάντηση που βύθισε τις τιμές. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να κηρύξουν ανακωχή- ύστερα απο παρέμβαση του Τραμπ- και σε μία εξέλιξη, με την οποία η ρωσική πλευρά φαίνεται να κάνει περισσότερες υποχωρήσεις από την αρχική της θέση.
Τον Απρίλιο οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην από κοινού μείωση της παραγωγής αργού κατά σχεδόν 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα για τον Μάιο και τον Ιούνιο, με στόχο να αντιμετωπιστεί η βουτιά που έχουν καταγράψει οι τιμές εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
"Η απόφαση να συμβιβαστεί στις μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου ήταν οδυνηρή για το πολιτικό προφίλ του Βλαντιμίρ Πούτιν", σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Bloomberg.
Με δεδομένο ότι οι τιμές του πετρελαίου κατακρημνίζονται, παρασύροντας το ρούβλι αρκετά χαμηλότερα και αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα της χώρας να πουλάει δολάρια για να σταθεροποιήσει την αγορά, το Κρεμλίνο ανησυχεί για μια πιθανή οικονομική ζημιά.
Ο Ντμίτρι Μαριντσένκο του οίκου αξιολόγησης Fitch, αναφερόμενος στο παραπάνω ενδεχόμενο τόνισε «είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς θα άντεχε ο προϋπολογισμός της Ρωσίας σε μια κατάσταση όπου η πετρελαϊκή βιομηχανία δεν θα φέρνει καθόλου έσοδα».
Σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου για να "πιάσουν" τα νέα όρια, οι Ρώσοι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν κάτι περισσότερο από το να περιορίσουν την παραγωγή από τα ήδη υψηλού κόστους πεδία και να αναθεωρήσουν τα πλάνα τους για νέες επενδύσεις, ανέφερε αναλυτής, σημειώνοντας πως αυτό μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στα επόμενα χρόνια.