Τη μείωση του αφορολόγητου έθεσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πόουλ Τόμσεν, προτού έρθουν καν οι θεσμοί στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας εν πολλοίς αδιέξοδη τη φορολογική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου και από την πρώτη στιγμή της επιστροφής του, ο νέος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στους θεσμούς, ο Πίτερ Ντόλμαν, θα θέσει θέμα πρόωρης εφαρμογής του μειωμένου αφορολόγητου ορίου μαζί με τη μείωση των συντάξεων από την πρώτη μέρα του 2019.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Π. Τόμσεν εξήγησε ότι στόχος του Ταμείου στις συζητήσεις των επόμενων μηνών δεν θα είναι «ξερά» η επίτευξη των στόχων, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθούν οι στόχοι ή αλλιώς η διαμόρφωση φορολογικών πολιτικών με αναπτυξιακό πρόσημο.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «οι ανησυχίες μας είναι ότι η Ελλάδα έχει υψηλούς στόχους και αυτό δεν είναι φιλικό προς την ανάπτυξη».
Το ΔΝΤ προθερμαίνεται για νωρίτερη εφαρμογή του μειωμένου αφορολόγητου ορίου, καθώς το μήνυμα που εξέπεμψε και ο Π. Τόμσεν «δείχνει» αναθεώρηση του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής με στόχο να πληρώνουν πιο πολλοί, δηλαδή με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Στενεύουν τα περιθώρια για να μπούμε στο ελληνικό πρόγραμμα
Σε αναζήτηση στρατηγικής για το χρέος βρίσκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πόουλ Τόμσεν, πρωταρχικός στόχος αυτή τη στιγμή είναι τα στελέχη του Ταμείου να πάνε στο διοικητικό συμβούλιο έχοντας συγκεκριμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση του χρέους.
Τα μέτρα ωστόσο θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης, εφόσον αυτό έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, δήλωσε το στέλεχος του ΔΝΤ.
Αυτό που επί της ουσίας ζητάει το ΔΝΤ είναι μια συμφωνία στη μεθοδολογία και στη στρατηγική και στο τέλος του προγράμματος θα υπάρξει αποσαφήνιση των μέτρων που θα παρθούν με βάση την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Ο Π. Τόμσεν ξεκαθάρισε πως οι κινήσεις το προσεχές διάστημα πρέπει να είναι άμεσες, καθώς σύντομα, δηλαδή τον Αύγουστο το πρόγραμμα ολοκληρώνεται. «Πρέπει η ενεργοποίηση του προγράμματος να γίνει πολύ γρήγορα, αλλιώς δεν έχει νόημα», δήλωσε.
Και συνέχισε λέγοντας πως «πρέπει να έχουμε δύο σημεία: ένα πρόγραμμα που θα έχει πάρει έγκριση και μια αξιολόγηση. Αν δεν έχουμε αξιολόγηση δεν έχουμε πρόγραμμα».
Σε ερώτηση σχετικά με τη δυναντότητα της Ελλάδας για «καθαρή» έξοδο, ο Π. Τόμσεν σημείωσε πως η χώρα «εφάρμοσε το πρόγραμμα όπως έπρεπε και αν υπάρξει ικανοποιητική συμφωνία για το χρέος, θα μπορούσε να πετύχει μια «καλή» έξοδο στις αγορές.
Σε περίπτωση «καθαρής» εξόδου, η παραμονή εκτός QE είναι μονόδρομος και σχετικά με αυτό ο αξιωματούχος τόνισε ότι πρόκειται για απόφαση που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση. Στη συνέχεια υπογράμμισε πως η πρόσβαση της Ελλάδος στις αγορές θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.