Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη ο 2ος, 3ημερος γύρος συνεδριάσεων της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά στην Αθήνα, χωρίς να παραδοθεί, επισήμως τουλάχιστον, στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προσχέδιο του πορίσματος με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.
Το τελικό πόρισμα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση, δυνάμει του επικαιροποιημένου μνημονίου, να παραδοθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς επί της δεύτερης αξιολόγησης.
Όπως διευκρίνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ και τον Μπάμπη Παπαδημητρίου ο ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ, Γιάννης Κουκιάδης, ο μοναδικός Έλληνας - μέλος της επιτροπής, το πόρισμα θα περιλαμβάνει ειδικότερα δέσμη συστάσεων και προτάσεων σχετικά με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να επέλθουν στην ελληνική αγορά εργασίας, στη βάση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών.
Με άλλα λόγια, η ανεξάρτητη επιτροπή, που συστάθηκε ως υποχρέωση εκ του τρίτου μνημονίου, αποτελούμενη από οκτώ μέλη και έναν παρατηρητή, καλείται να εξετάσει τις πρακτικές που απέδωσαν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και να προτείνει τις καταλληλότερες που θα μπορούσαν αναλογικά να εφαρμοσθούν στην Ελλάδα.
Στόχος, εξήγησε ο καθηγητής είναι να διατηρηθεί "η ισορροπία ανάμεσα στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της προστασίας της εργασίας". "Δεν μπορούμε να έχουμε μια κοινωνία χωρίς κανόνες", προσέθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκιάδης.
Ειδικά για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων ο καθηγητής τόνισε ότι το προβλεπόμενο από το ελληνικό δίκαιο υπουργικό βέτο δεν απαντάται σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα αυτό ως "αντικείμενο έριδος".
"Ουδέποτε υπουργός ενέκρινε απόλυση στην Ελλάδα" υπενθύμισε με νόημα ο καθηγητής, εξηγώντας ότι στην πράξη, μια διαδικασία "ελέγχου νομιμότητας" ποτέ δεν εφαρμόστηκε ως τέτοια. Το "ναι" σε ομαδική απόλυση, θα σήμαινε εξάλλου ότι το κράτος θα έπρεπε να αναλάβει περαιτέρω "ευθύνες" έναντι των απολυθέντων, επισήμανε.
"Αυτό πέρασε έξω και δεν μπορεί να συνεχισθεί" υπογράμμισε ο Γ. Κουκιάδης, "δείχνοντας" στην κατεύθυνση της πρότασης για κατάργηση της συγκεκριμένης ρύθμισης. Κατεύθυνση εξάλλου στην οποία κινήθηκε και η πρόταση του Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση της ΑΓΕΤ, όπως και ο ίδιος σημείωσε.
Από πλευράς του ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τετάρτη, παραδέχτηκε άλλωστε, ότι το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, παραμένει ανοιχτό, παρά την όποια συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί της εν λόγω υπόθεσης. Απόφαση η οποία θα είναι απολύτως δεσμευτική για τη χώρα μας και κατ'' επέκταση για όλες τις πλευρές.
Ο καθορισμός του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων τίθενται στον πυρήνα της ελληνικής διαπραγματευτικής τακτικής, σημείωσε περαιτέρω ο υπουργός. Ζητήματα κομβικά και στο πλαίσιο του έργου της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, όπως επιβεβαίωσε ο καθηγητής Κουκιάδης.
Την αισιοδοξία του για το τελικό πόρισμα της επιτροπής, χωρίς πάντως να σχολιάσει περαιτέρω, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας στην ίδια ενημέρωση.
Πηγή: skai.gr