Στις 12 το μεσημέρι, η Eurostat θα ανακοινώσει τα νεότερα στοιχεία του πληθωρισμού για τις χώρες της Ευρωζώνης και στον κατάλογο αναμένεται να συμπεριλάβει και τα στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών της Ελλάδας. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς μαντικές ικανότητες για να προβλέψει ότι θα καταγραφεί μεγάλη άνοδος.
Και μόνο η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο (σ.σ από τα 134 ευρώ η μεγαβατώρα σε τιμή χονδρικής φτάσαμε στα 198 ευρώ η μεγαβατώρα τον Οκτώβριο) αρκεί για να επηρεάσει όλο το καλάθι καθώς πέρυσι, η τιμή χονδρικής ήταν στα 40 και στα 50 ευρώ. Αν προστεθεί και η κατακόρυφη αύξηση του φυσικού αερίου που παραμένει στην περιοχή των 90 ευρώ, τότε δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε ακόμη και αν καταγράψει… τέσσερα.
Τα σημερινά στοιχεία αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο ενεργειακός πληθωρισμός θα είναι διψήφιος και αυτό είναι δεδομένο. Όμως, αυτό που αναμένεται είναι να αποτυπωθεί το κατά πόσο έχει μεταφερθεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος και στις τιμές άλλων προϊόντων και ειδικά στα τρόφιμα. Σε κάθε περίπτωση, τα δύσκολα είναι μπροστά. Χθες, «έκλεισε» ο ενεργειακός μήνας καθώς «κλείδωσε» η τιμή χονδρικής του ρεύματος και για την τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου.
Η μέση τιμή του μήνα, θα διαμορφωθεί στα 228 ευρώ η μεγαβατώρα κάτι που σημαίνει πρόσθετη αύξηση 15% σε σχέση με τα επίπεδα του Οκτωβρίου. Αυτή η αύξηση έχει ήδη φέρει αναπροσαρμογές στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και οι διέξοδοι που υπήρχαν μέχρι σήμερα με «φθηνά σταθερά» τιμολόγια, από αυτή την εβδομάδα θα πάψουν να υπάρχουν. Η «ανάσα» με την μεγάλη μείωση στην τιμή του πετρελαίου την Παρασκευή δεν είχε συνέχεια και χθες επιστρέψαμε στην άνοδο ενώ το φυσικό αέριο δεν έχει πέσει κάτω από τα 90 ευρώ.
Ο πληθωρισμός δεν παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές αλλά τις ελληνικές. Και καθώς ολοκληρώνονται οι τιμοληψίες, είναι δεδομένο ότι οι ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ θα βρουν πολύ αυξημένες τιμές στο ρεύμα (οι οποίες θα γίνουν ακόμη πιο αυξημένες τον επόμενο μήνα) αλλά και ακριβότερα προϊόντα στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Η καταιγίδα εκτιμάται ότι θα κοπάσει μέσα στο 2ο τρίμηνο του 2022. Μέχρι τότε όμως, έχουμε να δούμε πολλά ακόμη.