Θετική σε γενικές γραμμές είναι η εικόνα που παρουσιάζει η κίνηση του τουρισμού σε αρκετούς από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου στο Liberal. Η τουριστική κίνηση μπορεί να φτάσει τα προ πανδημίας επίπεδα, ωστόσο αφενός η ακρίβεια και αφετέρου ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργούν προβληματισμό στην αγορά. Και αυτό γιατί αρκετοί τουρίστες από τη Ρωσία, την Πολωνία και την Ουκρανία που θα επισκέπτονταν τη Βόρεια Ελλάδα, έχουν αναστείλει το σχεδιασμό τους.
Το πρώτο θετικό στοιχείο είναι ότι η χώρα μας λειτούργησε με υπευθυνότητα και εξασφάλισε όλες τις συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας με το περσινό άνοιγμα του τουρισμού.
Όπως αναφέρει στο Liberal η κυρία Χριστίνα Τετράδη αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το σημαντικό στοιχείο για την Ελλάδα είναι ότι «πέρυσι ανοίξαμε τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας για τον COVID 19, δείχνοντας υπευθυνότητα. Το γεγονός αυτό μας ανέβασε στις πρώτες επιλογές ως τουριστικό προορισμό. Βέβαια, από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι αρνητικές συγκυρίες που δρουν ανασταλτικά στην άνοδο του τουρισμού και στον στόχο να ξεπεραστούν τα νούμερα του 2019». Όπως αναφέρει η ίδια «η ακρίβεια, η άνοδος του ενεργειακού κόστους αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι οι σημαντικοί ανασταλτικοί παράγοντες». Μάλιστα ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει και τις αφίξεις τουριστών από την Πολωνία, οι οποίοι επισκέπτονται τα Ιόνια νησιά και ως επί το πλείστον την Κέρκυρα
Ήδη οι αφίξεις των τουριστών από την Πολωνία έχουν μετατεθεί ένα μήνα αργότερα, δηλαδή από τα τέλη Μαΐου, στα τέλη Ιουνίου. Μέχρι στιγμής τα ξενοδοχεία στο Ιόνιο δουλεύουν με πληρότητα γύρω στο 50%, ενώ για το αν θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με το 2019 θα το δείξουν και οι αφίξεις της τελευταίας στιγμής.
Προσπάθεια συγκράτησης τιμών και αυξημένα κόστη
Σε ό,τι αφορά τα επίπεδα τιμών τα ξενοδοχεία δεν έχουν αυξήσει τις τιμές τους σε σύγκριση με το 2019, παρά το γεγονός την αύξηση των συντελεστών κόστους κατά 80%, περίπου, για το ηλεκτρικό ρεύμα και 30% για τα τρόφιμα ποτά και τα αναλώσιμα. Λίγο πιο βελτιωμένη είναι η εικόνα στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Liberal ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Κρήτης, οι αφίξεις διαμορφώνονται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα. Κατά μέσο όρο προσμετρώνται γύρω στις 6 με 7.000 αφίξεις ημερησίως, τις καθημερινές και περίπου 14 με 15.000 τα Σαββατοκύριακα. Ήδη στην Κρήτη έχει ανοίξει το 85% των ξενοδοχείων με πληρότητα γύρω στο 70%.
Αν όλα εξελιχθούν ομαλά τότε ο τουρισμός θα φθάσει στα επίπεδα του 2019. «Για να τα υπερβεί είναι δύσκολο καθώς έχει χαθεί ένας αριθμός τουριστών από Ρωσία και Ουκρανία, λόγω του πολέμου, ο οποίος ανερχόταν ανά σεζόν στις 500.000 αφίξεις» συμπληρώνει ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά τα κόστη και ο κ. Χαλκιαδάκης αναφέρθηκε στην αύξηση του ενεργειακού κόστους που φθάνει και το 80% ενώ στα τρόφιμα - ποτά το 38%. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην αύξηση του εργασιακού κόστος που φθάνει στο 20%.
Στα επίπεδα του 2019 τα Δωδεκάνησα
Παρόμοια εικόνα είναι και αυτή που παρουσιάζουν τα Δωδεκάνησα και ειδικά η Ρόδος, καθώς έχει υπερβεί τα νούμερα του 2019 για τον μήνα Απρίλιο, ενώ οι αφίξεις δείχνουν ότι ίσως συμβεί το ίδιο και για τον Μάιο.
Σύμφωνα με στοιχεία από την κίνηση του αεροδρομίου της Ρόδου, από τις 27 Μαρτίου που ξεκίνησε η κίνηση μέχρι και σήμερα έχουν καταμετρηθεί περίπου 300.000 επισκέπτες. Ο Απρίλιος εμφάνισε αύξηση περίπου 8% σε σχέση με τον Απρίλιο 2019 που είναι μία χρονιά αναφοράς, ενώ ο Μάιος προοιωνίζεται ότι θα αγγίξει τα νούμερα του 2019.
Μέχρι και την προηγούμενη Κυριακή τα στοιχεία κατέγραψαν περίπου 130.000 τουρίστες.
Σε ό,τι αφορά τις χώρες προέλευσης, οι Βρετανοί με τους Γερμανούς έχουν την πρωτιά, με αρκετά μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες αγορές ενώ ακολουθούν οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί ενώ ανεβαίνουν σταδιακά το τελευταίο διάστημα οι τουρίστες από Σουηδία, Φινλανδία, Πολωνία, Βέλγιο και Νορβηγία. Σταθερή άνοδο παρατηρείται και στις αφίξεις από Ισραήλ, η Δανία και η Ιταλία.