Τα σενάρια για τον τουρισμό σβήνονται και ξαναγράφονται συνεχώς. Η απόφαση των Βρετανών να άρουν την καραντίνα των εμβολιασμένων κατά την επιστροφή τους από «πορτοκαλί» χώρες, επαναφέρει χαμόγελα στον κλάδο, ωστόσο η επιφύλαξη παραμένει. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι ρεαλιστική η προοπτική για έσοδα στο 40% του 2019, άλλοι πάλι όχι. Η αβεβαιότητα παραμένει. Κάθε εκτίμηση συνοδεύεται από τον αστερίσκο για την πορεία της πανδημίας. Το ίδιο ισχύει για την πορεία της οικονομίας.
Αρκετοί ξένοι αναλυτές θεωρούν ότι ρυθμοί 3,6% που είναι η πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης ή κοντά στο 4%, μοιάζουν όλο και πιο ρεαλιστικοί. Κάθε εκτίμηση ξένων τραπεζών και οίκων για 4,5%-6%, αλλά και ελληνικών, συνοδεύονταν από τον αστερίσκο για την πορεία της πανδημίας και το ενδεχόμενο μια νέα μετάλλαξη να αλλάξει τα δεδομένα για τον τουρισμό.
Το πιθανότερο είναι τους επόμενους μήνες οι εκτιμήσεις θα αναθεωρηθούν εκ νέου. Στο σενάριο της BofA, όπως το μετέφερε προ ημερών στο Liberal o αναλυτής της Θ. Βαμβακίδης, η εκτίμηση για 5,1%, είχε την υποσημείωση ότι το πλήγμα για τον τουρισμό θα είναι διαχειρίσιμο και η επιδημιολογική έξαρση συγκρατημένη.
Στο χώρο του τουρισμού, η απόφαση των Βρετανών έγινε δεκτή με ανακούφιση, αλλά και επιφυλάξεις. Κατά τον επίτιμο πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη, η απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον να άρει την καραντίνα για εμβολιασμένου που επιστρέφουν από «πορτοκαλί» χώρες ενισχύσει τα σενάρια επίτευξης του στόχους για φετινά τουριστικά έσοδα στο 50% εκείνων του 2019. Σε πρόσφατη ανάρτησή του, δήλωσε ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος των 9 δισ. ευρώ επί ενός συνόλου 18,2 δισ. το 2019.
Συνάδελφοί του παραμένουν επιφυλακτικοί δεδομένου ότι έχουμε ήδη εισέλθει στον Ιούλιο και στενεύουν τα χρονικά περιθώρια. Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη πλέον του στόχου είναι, όπως λένε παράγοντες του τουριστικού κλάδου, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου το φθινόπωρο. Το πόσο εφικτό θα είναι αυτό εξαρτάται από την πορεία της μετάλλαξης «Δέλτα» ή όποιων άλλων εμφανισθούν. Στη λογική αυτή, αρκετοί, παρά τις βρετανικές «ενισχύσεις» δεν αναμένουν περισσότερα από το 35%-40% των εσόδων του 2019.
Στην ίδια επιφυλακτική γραμμή κινούνται και αρκετοί ξένοι αναλυτές, αναφορικά με τη συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σε συνέντευξη του στο Liberal, ο γερμανός οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος συμμερίζεται τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 4%, αλλά εκτιμά ότι ο τουρισμός θα είναι αρνητικός παράγοντας για τη φετινή της πορεία.
Κοινή παραδοχή των ξένων αναλυτών είναι ότι αν τελικά διαφανεί τα τουριστικά έσοδα διαμορφώνονται στο 30%-35% εκείνων του 2019 – πέρυσι ήταν στο 20% εκείνων του 2019- τότε θα υποβαθμίσουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Η αλήθεια είναι ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας, μαζί με άλλων χωρών του Νότου, είναι από αυτά στην Ευρωζώνη που περιβάλλονται με μεγάλη αβεβαιότητα.
Αν και οι καλές επιδόσεις σε κατανάλωση, βιομηχανική παραγωγή και εξαγωγές αποτελούν μια καλή «μαγιά» ικανή να περιορίσει μέρος των τουριστικών κραδασμών, είναι αμφίβολο αν θα καλυφθεί πλήρως το κενό.
Αν και το δημοσιονομικό και νομισματικό περιβάλλον είναι εξαιρετικό για τη χώρα, βαρόμετρο παραμένει το επίπεδο του τουρισμού. Υπό αυτή την έννοια, η πρόβλεψη της κυβέρνησης για ρυθμούς ανάπτυξης 3,6% φέτος μπορεί να είναι ρεαλιστική.