Μετά τα μαντάτα του Eurogroup της Δευτέρας, ήταν επόμενο οι τιμές των τραπεζικών μετοχών να υποφέρουν. Ο τραπεζικός δείκτης την Τρίτη κατέγραψε απώλειες της τάξης του 13%. Με βάση τις κινήσεις που κάνει ο δείκτης τα τελευταία χρόνια, η συγκεκριμένη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή μέρα. Επειδή όμως μιλάμε για τραπεζικές μετοχές, τέτοιες διακυμάνσεις έχουν μια σημασία, μια ερμηνεία και ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.
Όσοι πιστεύουν σε σενάρια και θεωρίες συνομωσίας ίσως πουν πως πρόκειται για κάποιο σκοτεινό σχέδιο για να «πάρουν τα χαρτιά φτηνά» ή για να «μειωθούν οι τιμές της αύξησης κεφαλαίου» ή άλλα καταχθόνια σενάρια. Τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να συμβαίνει και είναι τόσο καθαρό και δυνατό το μήνυμα της χρηματιστηριακής συνεδρίασης της Δευτέρας, που είναι αδύνατον να αγνοηθεί.
Η απόφαση του Eurogroup δεν άρεσε καθόλου, μα καθόλου, στους επενδυτές. Γιατί αυξάνει εξαιρετικά τον παράγοντα κινδύνου «country risk» και δημιουργεί σοβαρότατες πιθανότητες καθυστέρησης στην έγκαιρη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.
Σε μη «τραπεζικά», το πρώτο σημαίνει πως οι παγκόσμιες αγορές εκτιμούν ότι, με την αναβολή που αναγκαστικά έδωσε το Συμβούλιο υπουργών, αυξάνεται αξιοσημείωτα η πιθανότητα αθέτησης από την Ελλάδα των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές της. Δηλαδή ότι μεγαλώνει ο κίνδυνος να «σκάσει η χώρα κανόνι», για μία ακόμη φορά.
Το δεύτερο είναι η μετάφραση του φόβου των επενδυτών πως η ανακεφαλαιοποίηση θα καθυστερήσει χρονικά τόσο, όσο να μπούμε στον νέο χρόνο, όταν και τίθεται σε πλήρη ισχύ η Ευρωπαϊκή οδηγία για την διάσωση τραπεζών. Η οποία προβλέπει, μεταξύ των άλλων, απαραίτητα κούρεμα καταθέσεων για να μπορεί να διασωθεί ένα τραπεζικό ίδρυμα. Δηλαδή εάν η ανακεφαλαιοποίηση δεν τελειώσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα θα γίνει, όσον αφορά την διάσωση των τραπεζών της, Κύπρος Νο2.
Με αυτό σαν βάση σκεπτικού και λαμβάνοντας υπόψιν την πρόσφατη ιστορία του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος και όλα όσα έχει υποστεί στα χρόνια της κρίσης, το αβίαστο συμπέρασμα είναι πως καθυστερημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης οδηγεί σε πλήρη και ολοσχερή διάλυση του. Γιατί, αν έχουμε κούρεμα καταθέσεων στις Ελληνικές τράπεζες, αυτές θα ξαναδούν κατάθεση μόνο εάν γίνει εισβολή Αρειανών στην χώρα. Ακόμα και τότε δεν θα είναι τόσο σίγουρο, γιατί είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν προβλήματα στον προσδιορισμό της ισοτιμίας GRDMAR! (MAR=νόμισμα της Συνομοσπονδίας κρατών πλανήτη Άρη)
Επομένως οι επενδυτές, έχοντας την εμπειρία της βαρουφακικής διαπραγμάτευσης, φοβούνται πως ο κύριος Τσακαλώτος, υπό τις εντολές Τσίπρα, θα μπορούσε να μεταβληθεί σε μετενσάρκωση του προκατόχου του. Με τις ευνόητες συνέπειες που αυτή η μετενσάρκωση θα είχε. Μειώνουν λοιπόν την έκθεση τους στις Ελληνικές τράπεζες, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα πως, εάν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις και οι αναβολές, θα αντιδράσουν ανάλογα και ολοκληρωτικά.
Το μήνυμα στάλθηκε γρήγορα, με τον πρέποντα τρόπο και τον αρμόζοντα αγγελιοφόρο. Οι Ευρωπαίοι το πήραν ασυζητητί. Αρκεί να δει κανείς τις δηλώσεις Ντάισενμπλουμ πως περιμένει η Ελλάδα να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα, μέσα στην προθεσμία που δόθηκε. Το εάν τα πιστεύει πραγματικά, ας το κρίνει ο καθένας μόνος του. Είναι βέβαιο πως το έλαβαν και οι διοικήσεις των τραπεζών, μιας και άλλαξαν τα σχέδια και ο προγραμματισμός τους σχετικά με τα βιβλία προσφορών για τις αυξήσεις κεφαλαίου. Η Τράπεζα Πειραιώς το διατηρεί ανοικτό και οι υπόλοιπες τρείς καθυστερούν το άνοιγμα των δικών τους, που ήταν προγραμματισμένο να συμβεί χτες και σήμερα.
Αν σκεφτούμε τις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών περί «θυμάτων της επιτυχίας μας», το μήνυμα σίγουρα ελήφθη και από την Ελληνική κυβέρνηση. Απομένει να δούμε αν θα πράξει τα δέοντα ή αν θα αρχίσουμε πάλι να χορεύουμε, σαν χώρα, τσάμικο στο χείλος του Ζαλόγγου.
Ο τραπεζικός