Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Τη δημιουργία μίας άτυπης τραπεζικής ένωσης, υπό τη μορφή επιτροπής, με κύριο στόχο την κοινή αντιμετώπιση των επιχειρήσεων που έχουν δάνεια και στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες εξετάζουν οι Αρχές σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν ταχύτερα οι αναδιαρθρώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κάνουν λόγο για επιτάχυνση της κοινής δράσης των αρμόδιων τμημάτων διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων των Alpha Bank, Eurobank, Τρ. Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, ενώ σύμφωνη προς αυτή την εξέλιξη εμφανίζεται και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που σκοπεύει να… φέρει τις τράπεζες πιο κοντά και να δώσει τέλος σε φαινόμενα καθυστερήσεων που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν, εξαιτίας των διαφορετικών «συμφερόντων» των τραπεζών στον τρόπο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.
Εξελίξεις επί του θέματος αναμένεται να υπάρξουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, τη στιγμή που το ΤΧΣ έχει ήδη ολοκληρώσει σχετική μελέτη για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μεγάλων επιχειρήσεων.
Τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και οι εγχώριες Αρχές, εκτιμούν πως η συντονισμένη, από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, αντιμετώπιση των κοινών πιστούχων αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ταχύτερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η συζήτηση, για μία ακόμη φορά, αφορά κατά κύριο λόγο τις μεγάλες επιχειρήσεις που παραδοσιακά διατηρούν σχέσεις και με τις τέσσερις τράπεζες.
Μέχρι στιγμής, οι περιπτώσεις που οι τράπεζες έρχονται σε συνεννόηση για την διαχείριση κοινών πιστούχων δεν είναι λίγες, ωστόσο, η πρόταση που επεξεργάζονται οι αρμόδιες Αρχές, προβλέπει μια πιο μόνιμη λύση. Θα συσταθεί στην ουσία μία «επιτροπή» η οποία θα αποφασίζει για τις λύσεις που θα προωθούνται σε κάθε περίπτωση.
Η επιτροπή θα λαμβάνει αποφάσεις για όλες τις περιπτώσεις κοινών πιστούχων, όμως είναι λογικό το ενδιαφέρον να εστιάζεται στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. Διότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιχειρήσεων η αναδιάρθρωση των οποίων «κολλάει» στο γεγονός ότι οι τράπεζες δεν έχουν την ίδια… διάθεση εξεύρεσης άμεσης λύσης, λόγω των μεγάλων αποκλίσεων στις οφειλές, τις εξασφαλίσεις κλπ.
Στελέχη της αγοράς χαρακτηρίζουν την προοπτική συνεργασίας των τραπεζών καθοριστική για τη συνέχεια, ωστόσο προειδοποιούν ότι οι κοινές δράσεις των πιστωτικών ομίλων κινδυνεύουν να μην έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στην περίπτωση που δεν δούμε ουσιαστική υποχώρηση της ύφεσης και σταθεροποίηση των συνθηκών.
«Στην περίπτωση που η οικονομία ξεφύγει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και κυρίως στο τέταρτο τρίμηνο από την καταστροφική στασιμότητα που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, τότε το σκηνικό στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα απ' όσο φανταζόμαστε», εκτιμά ανώτερο τραπεζικό στέλεχος.
Η ιδέα δεν είναι καινούρια αφού οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών έχουν προσπαθήσει προ τριετίας να διαμορφώσουν ένα κοινό μέτωπο, υπό την «εποπτεία» της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Πλέον, η ανάγκη για μία τέτοια πρωτοβουλία θεωρείται επιτακτική. Παρ' όλα αυτά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μένουν να διευκρινιστούν ορισμένες ουσιαστικές λεπτομέρειες που θα καθορίσουν την απρόσκοπτη δράση της «επιτροπής».
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία η πρόσφατη αναφορά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σε ομιλία του στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας τόνισε, αναφερόμενος στο φαινόμενο των «κόκκινων» δανείων, ότι απαιτείται μια πιο ενεργητική πολιτική διαχείρισης από την πλευρά των τραπεζών, μέσω μεγαλύτερης έμφασης σε μακροχρόνιες ρυθμίσεις και συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών πιστούχων, καθώς και έμφαση στην αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων.
Πληροφορίες, επίσης, αναφέρουν ότι η ΕΚΤ ασκεί πιέσεις έτσι ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίσουν την ανεξαρτησία της κοινής «επιτροπής».
Σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία αναμένεται να έχουν οι αρμόδιες επιτροπές των τραπεζών, με αποτέλεσμα να αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον η αξιολόγηση των τραπεζικών διοικήσεων. Και αυτό γιατί τα κριτήρια για τα στελέχη που θα προεδρεύουν στις εν λόγω επιτροπές είναι πολύ αυστηρά. Σύμφωνα με το νόμο, οι πρόεδροι των επιτροπών θα πρέπει να διαθέτουν διεθνή εμπειρία 15 ετών, σε τράπεζες που την τελευταία τριετία δεν είχαν παρουσία στην Ελλάδα και παράλληλα να μην έχουν καμία σχέση με τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια.