Τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα οι κεντρικές τράπεζες

Τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα οι κεντρικές τράπεζες

Επηρεασμένη ή όχι από το… στενό μαρκάρισμα του Ντόναλντ Τραμπ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έσπευσε χθες να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κορονοϊός έφτασε στις ΗΠΑ και απειλεί ευθέως τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Όμως η κίνησή της γύρισε μπούμερανγκ με τους επενδυτές να συνειδητοποιούν ότι η ύφεση είναι κοντά και η Wall Street βυθίστηκε ξανά. Ο αριθμός των κρουσμάτων και των θυμάτων επί αμερικανικού εδάφους αυξάνεται και ταυτόχρονα ο ιός «μολύνει» την καρδιά της αμερικανικής οικονομίας που είναι η καταναλωτική δαπάνη καθώς οι πολίτες περιορίζουν μετακινήσεις και εξόδους.

Οι αμερικανικές αρχές προειδοποιούν τον κόσμο μέσω κάθε δυνατής οδού, τονίζοντας ότι η εθελοντική καραντίνα είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Σύμφωνα με την Goldman Sachs περίπου το 15% του αμερικανικού ΑΕΠ προέρχεται από την κατανάλωση υπηρεσιών που θα μπορούσαν να δεχθούν πλήγμα και ένα άλλο 16% του ΑΕΠ από την κατανάλωση προϊόντων εκτός των τροφίμων.  Επομένως ο κίνδυνος εκτεταμένης καραντίνας απειλεί εκατομμύρια θέσεις εργασίας (μόνο στους κλάδους ψυχαγωγίας και φιλοξενίας εργάζονται 16 εκατομμύρια άνθρωποι).

Με την κίνησή της, επίσης, η Fed αποδεικνύει ότι κανείς πλέον δεν πιστεύει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της επιδημίας θα είναι περιορισμένος. Είναι σημαντικό ότι η Fed έδρασε ταχύτερα απ’ ότι περίμεναν οι αναλυτές ενώ το πιθανότερο είναι να κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα όμως η Λαγκάρντ θα μπορούσε και αυτή να… προλάβει τις εξελίξεις, θέλοντας να δείξει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα. 

Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί η ύφεση είναι εδώ. Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία περιγράφουν μία μαύρη εικόνα για τη βιομηχανία και τις εφοδιαστικές αλυσίδες και παράλληλα δείχνουν ότι η Κίνα επιβραδύνει όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα να εμφανίσει ένα πολύ κακό α’ τρίμηνο. ΗΠΑ και Ευρωζώνη αναμένεται να βιώσουν τις συνέπειες κυρίως στο β’ τρίμηνο.

Σύμφωνα με τις Goldman Sachs και Deutsche Bank, η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί στο β’ τρίμηνο του 2020 και ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η συρρίκνωση για την Ευρωζώνη. Η Oxford Economics γίνεται συγκεκριμένη και τοποθετεί στο -0,5% το αμερικανικό ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο και στο -1,4% το ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Σε συνδυασμό με τα τρομακτικά αρνητικά στοιχεία στην Κίνα, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί στο τρίμηνο που διανύουμε και αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες η παγκόσμια οικονομία θα πέσει σε ύφεση. 

Αυτός είναι ο λόγος που Fed και ΕΚΤ τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα, αυτός είναι επίσης ο λόγος που οι αγορές δεν ανακουφίστηκαν από την αιφνιδιαστική κίνηση της Fed. Διότι συνειδητοποίησαν ότι η Fed δεν έδρασε μόνο λόγω Τραμπ αλλά και εξαιτίας των σοβαρών ανησυχιών. 

Στην Ευρώπη η κατάσταση είναι ακόμη πιο έκτακτη, αφού η οικονομία έχει ήδη επιβραδύνει και ξεκινά από χαμηλότερη βάση να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, που πλέον είναι καθημερινές και υποβαθμίζονται συνεχώς, η Ευρωζώνη βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα ύφεσης, με την Ιταλία να εκτιμάται ότι θα εμφανίσει 3 και η Γερμανία 2 διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης. Η Oxford Economics βλέπει αυξημένο κίνδυνο ύφεση σε ολόκληρη την ένωση και τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 7 ετών στο σύνολο του 2020 στο 0,6%.

Γι’ αυτό η ΕΚΤ είναι με το δάχτυλο… στη σκανδάλη. Η Capital Economics εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα μειώσει κατά 10 μονάδες βάσης το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,6% και ότι ενδεχομένως θα αλλάξει τους όρους των TLTRO. Η Goldman, μάλιστα, δεν αποκλείει την εφαρμογή ενός εξειδικευμένου TLTRO για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και οι δύο οίκοι «βλέπουν» στο δυσμενές σενάριο μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ στο 0% και διεύρυνση του QE της ΕΚΤ. 

Όπως σημειώνει η Capital Economics, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το ανώτερο όριο των TLTRO που σήμερα ορίζεται στο 30% των επιλέξιμων δανείων, μία κίνηση που θα βοηθήσει κυρίως κάποιες τράπεζες στην Ιταλία. Εναλλακτικά, οι κανόνες θα μπορούσαν να αλλάξουν για να στοχεύσουν στο δανεισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων.