Του Απόστολου Σκουμπούρη
Το να επιτυγχάνει μια ελληνική εταιρεία να δανείζεται με επιτόκιο κάτω από 1%, είναι από μόνο του είδηση αξιοσημείωτη αλλά και... σπάνια. Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει δανειστεί ποτέ ελληνική εταιρεία, με τον ΟΤΕ να δανείζεται πιο «φθηνά» και από το ελληνικό κράτος, ενώ είναι ένα επιτόκιο που ανταγωνίζεται πλέον αντίστοιχες εκδόσεις του εξωτερικού, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
Ο ΟΤΕ, πέρασε δια πυρός και σιδήρου τη 10ετία της κρίσης, δηλαδή από το 2008 και μετά, όμως το αποτέλεσμα σήμερα είναι εξαιρετικό, με τον όμιλο να είναι – χρηματοοικονομικά, επιχειρησιακά και οργανωτικά – στην καλύτερη φάση της ιστορίας του, έχοντας εφαρμόσει με επιτυχία το δικό του «μνημόνιο».
Τον Ιούλιο του 2018, ο ΟΤΕ εξέδωσε ομολογίες τετραετούς διάρκειας ύψους 400 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 2,375%, που – έως τότε – ήταν το χαμηλότερο επιτόκιο ομολόγου που είχε εκδώσει ο οργανισμός την τελευταία δεκαετία, ενώ χθες δανείστηκε με επιτόκιο 0,96%, σπάζοντας όλα τα προηγούμενα ρεκόρ!
Η βελτίωση του επενδυτικού προφίλ και η πτώση του ρίσκου χώρας σε ιστορικά χαμηλά, όπως αυτό αντανακλάται στις αποδόσεις των ομολόγων, ανοίγει για τα καλά την «κάνουλα» της ρευστότητας και για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που προχωρούν σε βελτίωση παλαιότερων εκδόσεών τους, με καλύτερους όρους και σαφώς πιο φθηνά επιτόκια.
Τι σημαίνει όμως η χθεσινή επιτυχία του ΟΤΕ; Πως μπορεί να επηρεάσει ευρύτερα την ελληνική αγορά αλλά και άλλες μεγάλες εταιρείες που δύναται να επιχειρήσουν με τη σειρά τους να μειώσουν το κόστος δανεισμού τους και να βρουν πιο φθηνά κεφάλαια; Το Liberal ζήτησε τη γνώμη τριών έγκριτων χρηματιστών για το τι σημαίνει η χθεσινή έκδοση του ΟΤΕ και τι προεκτάσεις μπορεί να έχει.
Αριστοτέλης Νινιός: Σοβαρεύουν τα πράγματα
Ο αντιπρόεδρος της μεγαλύτερης ιδιωτικής χρηματιστηριακής της χώρας Euroxx ΑΧΕΠΕΥ Αριστοτέλης Νινιός, σημειώνει πως «αν το δούμε αποστασιοποιημένα με “στεγνή” ματιά, θα πούμε ότι οι επενδυτές διεθνώς δεν βρίσκουν άλλες διεξόδους, καθώς σε πολλές χώρες τα επιτόκια είναι αρνητικά, οπότε πάνε σε φθηνά προϊόντα με σοβαρό όμως προφίλ. Ο ΟΤΕ είναι σοβαρό επενδυτικό προϊόν. Ακόμη και αυτό όμως, δείχνει κάτι, δείχνει βελτίωση του προφίλ της χώρας.
Από εκεί και πέρα, η επιτυχία αυτή δείχνει ότι σοβαρεύουν τα πράγματα - προς το καλύτερο - στη χώρα, η οποία παύει πλέον να θεωρείται ο... παρίας της Ευρώπης και βγαίνει στο προσκήνιο με ανταγωνιστικά και αξιόπιστα επενδυτικά προϊόντα. Οι προοπτικές υπάρχουν. Οι οιωνοί είναι καλοί. Μένει να δούμε από εδώ και πέρα τις κινήσεις της κυβέρνησης, καθώς η αγορά περιμένει την υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων».
Νίκος Χρυσοχοΐδης: Πρόκριμα για νέες παρόμοιες εκδόσεις
Ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης Χρηματιστηριακής και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), τονίζει πως «πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη και ακόμη μια ένδειξη ότι οι καλές επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα πλάνα τους με φθηνό κόστος. Έτσι κι αλλιώς, υπάρχει μεγάλη αποκλιμάκωση στα επιτόκια της Ευρώπης αλλά και της χώρας μας. Από την άλλη πλευρά, η έκδοση αυτή είναι επίδειξη δύναμης και ποιότητας από τον ΟΤΕ που έτσι κι αλλιώς ήταν ανταγωνιστικότερος στο δανεισμό, συγκριτικά με άλλες επιχειρήσεις.
Αυτή η κίνηση είναι πρόκριμα για ανάλογες εκδόσεις και άλλων μεγάλων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, να μειώσουν το κόστος δανεισμού τους, με τον όμιλο ΕΛΠΕ να φαίνεται πως θα είναι ο επόμενος που θα “τρέξει” κάτι παρόμοιο.
Επίσης, η Τέρνα Ενεργειακή έχει ανακοινώσει ότι το επόμενο διάστημα θα προβεί σε ομολογιακή έκδοση, ενώ και ο όμιλος Titan θα μπορούσε να κάνει κάτι ανάλογο. Όλες αυτές οι κινήσεις αλλάζουν τα δεδομένα στην ελληνική αγορά. Μέσω του φθηνότερου δανεισμού οι επιχειρήσεις βελτιώνουν την κερδοφορία τους, μπορούν να κάνουν περισσότερες επενδύσεις, προσλήψεις και αναπτυξιακές κινήσεις. Γενικώς διαμορφώνονται καλύτερες συνθήκες στην αγορά».
Λεωνίδας Παπακωνσταντίνου: Επενδυτές ποιότητες βλέπουν ξανά... Ελλάδα
Ο διευθύνων σύμβουλος της Merit ΧΑΕΠΕΥ Λεωνίδας Παπακωνσταντίνου σημειώνει πως «αυτό το εξαιρετικά θετικό γεγονός, κατ'' αρχήν αντανακλά την ποιότητα και το εκτόπισμα του ΟΤΕ ως αξία, δεδομένου ότι δανείζεται πιο φθηνά από το ελληνικό κράτος.
Η εμπιστοσύνη φαίνεται από το γεγονός ότι η μητρική Deutsche Telekom κάλυψε το 20% της έκδοσης, διαθέτοντας κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ. Το ότι ο ΟΤΕ δανείζεται πιο φθηνά από το ελληνικό κράτος, αλλά και η εμπιστοσύνη της μητρικής, είναι κατά τη γνώμη μου οι αξιοσημείωτες παραμέτροι αυτής της έκδοσης.
Ετοιμάζονται πολλές τέτοιες εκδόσεις στην ελληνική αγορά, μολονότι δύσκολα θα επιτευχθεί ξανά τέτοιο επιτόκιο. Όμως, όσες εκδόσεις γίνουν, θα είναι καλό για τις ίδιες τις επιχειρήσεις αλλά και για την αγορά ευρύτερα, καθώς θα έρθουν κεφάλαια στο σύστημα. Έτσι, σταδιακά το κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων θα προσαρμοστεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Είναι εξαιρετικά σημαντική η υπερκάλυψη πάνω από τέσσερις φορές και φαίνεται πως οι ξένοι επενδυτές αρχίζουν και κοιτάζουν περισσότερο τα ελληνικά assets. Αυτό, σταδιακά θα φέρει κεφάλαια και στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις μετοχές. Μετά από πάρα πολύ καιρό βλέπουμε επενδυτές ποιότητας, που έως πρόσφατα δεν κοιτούσαν καθόλου επενδυτικά την Ελλάδα, να αρχίζουν να ασχολούνται, να ρωτούν, να ψάχνουν και να επενδύουν».