H ελληνική οικονομία κινείται ανοδικά, σε μια μεγάλη γκάμα από οικονομικούς και παραγωγικούς δείκτες. Αφήνει πίσω της, μια σειρά από παθογένειες στην προσπάθεια της να αποκτήσει υψηλότερη τεχνογνωσία και να γίνει πιο παραγωγική και πιο καινοτόμα. Δεν αρκεί όμως να ξεπερνάμε το επιβαρυμένο παρελθόν μας. Ο στόχος είναι να γίνουμε πιο δημιουργικοί, πιο παραγωγικοί και να ξεπεράσουμε τις οικονομίες άλλων χωρών.
Το να βελτιώνονται οι οικονομικοί δείκτες μιας χώρας σε σχέση με το παρελθόν της, είναι σημαντικό. Ωστόσο, ακόμα σημαντικότερο, είναι να βελτιώνονται οι οικονομικοί δείκτες μιας χώρας, σε σχέση με τους αντίστοιχους δείκτες άλλων χωρών. Με δυο λόγια, είναι σημαντική η απόλυτη βελτίωση των «μεγεθών» και των «ποσοστών» μιας οικονομίας, όμως δεν αρκεί. Σημαντικότερη είναι η θέση που καταλαμβάνει, στις συγκριτικές λίστες και στους συγκριτικούς πίνακες. Διότι μέσα από αυτές τις λίστες και τους πίνακες, κρίνονται εν πολλοίς, οι επενδυτικές αποφάσεις και οι τοποθετήσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων.
Ο παγκόσμιος δείκτης, που αποτελεί ένα συγκριτικό σημείο αναφοράς είναι ο Economic Complexity Index (ECI), που θα μπορούσε να ερμηνευτεί σαν Δείκτης Οικονομικής Πολυπλοκότητας. Ο δείκτης ECI, αναπτύχθηκε από καθηγητές του ΜΙΤ και του Harvard και άρχισε να αποτελεί ένα εργαλείο σύγκρισης και αξιολόγησης από το 1998. Ο δείκτης ECI, μετρά τις παραγωγικές δυνατότητες των οικονομιών, την απόκτηση γνώσης και τεχνογνωσίας και την ενσωμάτωση της τεχνογνωσίας αυτής στην οικονομική δραστηριότητα. O δείκτης καταγράφει επίσης τις εξαγωγικές δυνατότητες των οικονομιών, την ποικιλία και το εύρος των προϊόντων που εξάγονται, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, καθώς και την προστιθέμενη αξία που προσφέρουν.
Αρκετοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο Δείκτης Οικονομικής Πολυπλοκότητας, είναι ο πλέον αξιόπιστος μηχανισμός πρόβλεψης της αύξησης του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, καθώς ποσοτικοποιεί τις πτυχές που θα οδηγούν μια οικονομία στη μακροχρόνια και όχι στη συγκυριακή ανάπτυξη. Τέλος, οι αναλυτές του ECI, εστιάζουν περισσότερο στη θέση στην οποία κατατάσσεται η οικονομία κάθε χώρας και λιγότερο στη βαθμολογία της.
Όπως βλέπουμε στους ακόλουθους πίνακες του 2000, η χώρα μας βρισκόταν στη 42η θέση, μαζί με την Πορτογαλία με βαθμολογία 0,25.
Όπως βλέπουμε στους ακόλουθους πίνακες του 2010, η χώρα μας βρισκόταν στη 57η θέση, με βαθμολογία 0,26. Παρατηρούμε δηλαδή, ότι παρ’ όλο που η βαθμολογία παρουσίασε άνοδο της τάξης του 4%, η θέση της Ελλάδας στον συγκριτικό πίνακα υποχώρησε κατά 15 θέσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι οικονομίες 15 άλλων χωρών αναπτύχθηκαν από το 2000 μέχρι το 2010, με υψηλότερους ρυθμούς από την αντίστοιχη ελληνική με βάση τις μετρήσεις του Δείκτη Οικονομικής Πολυπλοκότητας, με αποτέλεσμα να προσπεράσουν στην τελική βαθμολογία τη χώρας μας.
Τέλος, στους ακόλουθους πίνακες του 2019, παρατηρούμε ότι η Ελλάδα φιγουράρει στη 52η θέση με βαθμολογία 0,35. Τι σημαίνει αυτό; Ότι από το 2010 μέχρι το 2019, η Ελλάδα βελτίωσε τη βαθμολογία της κατά 35%. Ωστόσο, κατάφερε να προσπεράσει μόλις 5 άλλες οικονομίες, με βάση τις μετρήσεις του ECI
Παρουσιάζει ενδιαφέρον η ξενάγηση του αναγνώστη στους ανωτέρω πίνακες, αφού θα του δώσουν μια απτή συγκριτική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, με τις αναπτυσσόμενες, με τις γειτονικές χώρες, με τις χώρες που ακολουθούν τα παλαιά παραγωγικά μοντέλα, με τις χώρες που έχουν κατ’ εξοχήν οικονομίες γνώσης κλπ.
Ωστόσο, μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει να αντιληφθούμε ότι οτιδήποτε δεν καταφέρουμε να επιτύχουμε εμείς, θα το επιτύχει κάποιος άλλος. Σε ένα παγκόσμιο χωριό, δίχως εμπορικά σύνορα και αποτρεπτικούς προστατευτισμούς, θα επιβιώσουν οι οικονομίες που θα έχουν να παρουσιάσουν προϊόντα και υπηρεσίες με συγκριτικά πλεονεκτήματα. Που θα έχουν την ικανότητα να διεισδύουν πιο αποτελεσματικά στις αγορές και να εκτοπίζουν προϊόντα και υπηρεσίες άλλης προέλευσης.
Επομένως, δεν αρκεί για την ελληνική οικονομία να πηγαίνει απλά καλύτερα. Πρέπει και οφείλει να πηγαίνει καλύτερα από τους άλλους, ώστε όχι μόνο να μειώσει την απόσταση, που τη χωρίζει από τις υπόλοιπες 51 χώρες που βρίσκονται πιο ψηλά στη βαθμολογία του ECI, αλλά και να προσπεράσει μια σειρά από αυτές, υπεραποδίδοντας στον τομέα της παραγωγής και προσφοράς ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, στον τομέα της απόκτησης γνώσης και τεχνογνωσίας και στον τομέα υιοθέτησης και ενσωμάτωσης της καινοτομίας.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.