Τα φορολογικά έσοδα πήγαν πολύ καλά και τον Οκτώβριο επιτρέποντας από τώρα στο οικονομικό επιτελείο να αισιοδοξεί ότι η χρονιά θα κλείσει με υπέρβαση στόχου. Τόσο του στόχου που αποτυπώθηκε στο μεσοπρόθεσμο όσο και αυτού που έχει γραφτεί στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.
Είναι το πρώτο καλό νέο για τον προϋπολογισμό το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση να αφήνει ανοικτό το παράθυρο για πρόσθετα μέτρα στήριξης στους πιο αδύναμους. Το δεύτερο καλό νέο έχει να κάνει με την ανάπτυξη. Η χρονιά κλείνει ψηλά. Οικοδομική δραστηριότητα, εξαγωγές, επενδύσεις, κατανάλωση, φτιάχνουν έναν ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος με τις πλέον συντηρητικές προβλέψεις για κλείσει στο +6,9% φέρνοντας το ΑΕΠ στα 178 δις. ευρώ περίπου.
Μπορεί επομένως την αντίδραση της οικονομίας να μην την ζωγραφίζεις με “V” (που σημαίνει άμεση αποκατάσταση της ζημιάς από την πανδημία μέσα σε έναν χρόνο) όμως και το «U» μάλλον δεν κάνει. Κάτι ενδιάμεσο απαιτείται καθώς μέσα στο 2022 η ύφεση της πανδημίας θα είναι παρένθεση. Υπάρχει και ένα τρίτο καλό νέο προ των πυλών: μια ακόμη αναβάθμιση από ξένο οίκο. Αυτή τη φορά από τον οίκο Moody’s. Μπορεί αυτός να είναι ο οίκος που μας έχει δώσει μέχρι τώρα τη χαμηλότερη βαθμολογία ωστόσο και μόνο η επιβεβαίωση της συγκεκριμένης είδησης θα δώσει έναν ακόμη «αέρα» στην ελληνική οικονομία.
Τρία τα καλά νέα, τρεις όμως και οι εστίες προβληματισμού. Εστίες, που υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο να κάνει… κράτει όσον αφορά στις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας μέσα στο 2022. Ο προϋπολογισμός του 2022 θα βάζει τον πήχη στο +4,5% ή στα 187 δις. ευρώ σε απόλυτο αριθμό καθώς υπάρχει ο κίνδυνος:
- Της εξάπλωσης του πληθωριστικού κύματος. Κάτι τέτοιο δε φαίνεται προς το παρόν ωστόσο τα μηνύματα από μετακύληση της αύξησης του κόστους (ειδικά της ενέργειας) πληθαίνουν εξ΄ ού και οι χθεσινές εκκλήσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών προς τις επιχειρήσεις για αυτοσυγκράτηση.
- Της παράτασης της ενεργειακής κρίσης την οποία εδώ στην Ελλάδα βιώνουμε πολύ έντονα. Και αύριο, η τιμή της κιλοβατώρας θα φτάνει στα 23,8 λεπτά. Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 δεν θα έχουμε τελειώσει με τις υψηλές τιμές κάτι που σημαίνει ότι έχουμε δρόμο ακόμη
- Της εξέλιξης της πανδημίας. Προς το παρόν, η ζημιά γίνεται σε επίπεδο ψυχολογίας όπως παραδέχεται αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος. Μένει να φανεί η διάρκεια του φαινομένου. Διότι στο κάτω κάτω, τι είναι η οικονομία αν όχι ψυχολογία;