Είναι πλέον δεδομένο: Το τρίμηνο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου θα είναι «φωτιά» και η κυβέρνηση θα κληθεί (ενδεχομένως και αρκετές φορές) να παρέμβει πυροσβεστικά. Η πρώτη παρέμβαση γι’ αυτό το τρίμηνο θα είναι το Σάββατο όταν ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής.
Μεγαλύτερη επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα και τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου, μεγαλύτερη έκπτωση και στο φυσικό αέριο για τον μήνα που διανύουμε. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση της επιδότησης των νοικοκυριών από τα 39 ευρώ (ή τα 13 λεπτά ανά κιλοβατώρα) στα 45 ή και στα 48 ευρώ για τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου κάτι που αποσκοπεί στο να μετριάσει τις συνέπειες από την εκτόξευση της τιμής χονδρικής πάνω από τα 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Αντίστοιχα, στο φυσικό αέριο η έκπτωση αναμένεται να διπλασιαστεί για τον Δεκέμβριο στα 30 ευρώ καθώς με τον υδράργυρο να πέφτει, η τιμή λιανικής στηρίζεται σε μια διεθνή χρηματιστηριακή τιμή που επιμένει τα τελευταία 24ωρα πάνω από τα 130 ευρώ, περίπου 12 φορές μεγαλύτερης σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
Το πακέτο των ανακοινώσεων θα συμπληρωθεί με νέα μέτρα στήριξης για τους αγρότες (πρόσθετα της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης) ενώ είναι πιθανό να υπάρξουν μέτρα και για τις επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί το δευτερογενές πληθωριστικό κύμα αυτό δηλαδή που προκαλεί η μεταφορά του ενεργειακού κόστους στην τιμή λιανικής. Ο προϋπολογισμός του 2021 δεν θα επιβαρυνθεί από τα συγκεκριμένα μέτρα. «Έχει κλείσει ο προϋπολογισμός του 2021» επισημαίνει αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος. Το πακέτο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του.
Τον Ιανουάριο, θα έρθει το δεύτερο πυροσβεστικό πακέτο με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά αυτή τη φορά. Προκειμένου το οικονομικό επιτελείο να μην «τρέχει πίσω από τις τιμές της ενέργειας» θα αναπτυχθεί ένας μηχανισμός αυτόματης πίστωσης πόρων στον Ειδικό Λογαριασμό Ενεργειακής Μετάβασης ώστε αυτοί με τη σειρά τους να πιστώνονται στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών για όσο διάστημα παραμένουν οι τιμές στα ύψη. Με μια διαφορά (σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο). Θα υπάρξουν κριτήρια καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δέχεται τα οριζόντια μέτρα.
Και κάπου εδώ, ελπίζουν στην κυβέρνηση ότι θα σταματήσουν τα «πυροσβεστικά» μέτρα για να αρχίσουν να αποδίδουν πιο «δομικές» παρεμβάσεις. Μια πιο ορθολογική πρακτική τιμολόγησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας που θα δεν «επιτρέπει» ένα προϊόν που κοστίζει 70 ευρώ η μεγαβατώρα να πωλείται προς 330 ευρώ και μια κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια φυσικού αερίου που θα εξασφαλίζει καλύτερη διαπραγματευτική θέση στον «αγοραστή» φυσικού αερίου. Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Αυτό θα είναι το μεγάλο ερώτημα για όλο το επόμενο χρονικό διάστημα.