Οι πρώτες μικρές αναπροσαρμογές σε επιτόκια στεγαστικών δανείων είναι γεγονός. Μετά τα σκιρτήματα κυρίως σε καταναλωτικά αλλά και επιχειρηματικά δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια (που δεν είχαν κλειδώσει) και επηρεάζονται από το euribor τριμήνου, παίρνουν σιγά- σιγά σειρά και τα νέα δάνεια με σταθερά επιτόκια.
Οι αυξήσεις δεν είναι μεγάλες και ακόμα δεν έχουν περάσει στο σύνολο των τραπεζών. Πρόκειται για αυξήσεις μέχρι 0,20% της ποσοστιαίας μονάδας για δάνεια με μικρή χρονική διάρκεια 3-5 ετών και φθάνουν μέχρι 0,40% της ποσοστιαίας μονάδας για δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας.
Οι αναπροσαρμογές στα επιτόκια είναι απλά θέμα χρόνου, καθώς όλες οι τράπεζες επηρεάζονται από την αύξηση των επιτοκίων και ειδικά για τα δάνεια με σταθερά επιτόκια, από την πορεία των ομολόγων και τις αποδόσεις τους που αυξάνονται.
Καθώς οι αγορές προεξοφλούν και δεν περιμένουν την ΕΚΤ να αυξήσει 0,25% ή 0,50% τα επιτόκιά τους, έχουν ήδη αυξήσει τις αποδόσεις των ομολόγων και είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς είχε φθάσει μέχρι το 4,74%, πριν αρχίσει να υποχωρεί ξανά μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για να πέσει στο 4,019%.
Τα φθηνότερα δάνεια με σταθερό επιτόκιο για μικρής διάρκειας δανεισμό ξεκινούσαν από 2,70% στην αρχή του έτους και θεωρητικά ακόμα κάποιες τράπεζες προσφέρουν το επιτόκιο αυτό, ανάλογα με το προφίλ του πελάτη, τη σχέση με την τράπεζα, αλλά επί της ουσίας οι κατάλογοι είναι της προηγούμενης περιόδου και θα αλλάξουν. Πλέον στην αγορά τα σταθερά επιτόκια για δάνεια μικρής διάρκειας είναι 2,80%-2,90%. Για δάνεια μεγάλης διάρκειας τα σταθερά επιτόκια κυμαίνονται μεταξύ 4,20%-4,30%.
Ειδικά για τα σταθερά δάνεια η απόφαση της ΕΚΤ να αποτρέψει τον κατακερματισμό της πολιτικής της στις αγορές, είναι καλή είδηση για τους υποψήφιους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων. Σε συνδυασμό και με τον ανταγωνισμό στην αγορά, μέρος των αυξήσεων θα απορροφηθεί τουλάχιστον για φέτος και οι πιθανοί δανειολήπτες μπορούν να το εκμεταλλευθούν για να πάρουν δάνεια.
Μέχρι στιγμής φαίνεται όμως ότι δεν είναι αρκετοί που έχουν εκμεταλλευθεί τα φθηνά σταθερά δάνεια, ενώ γνώριζαν ότι η άνοδος των επιτοκίων είναι αναπόφευκτη. Υπάρχει αύξηση στα στεγαστικά δάνεια από πέρυσι, αλλά είναι μικρή και δύσκολα θα ξεπεράσει το 10% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, καθώς ο πόλεμος και η συνεχιζόμενη άνοδος του πληθωρισμού έχουν παίξει το ρόλο τους στις διαθέσεις των καταναλωτών.
Αντίθετα, αυξημένη είναι η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια που δίνονται με κυμαινόμενα επιτόκια και εκεί οι δανειολήπτες θα πληρώσουν τα μεγαλύτερα επιτόκια- τα euribor ακριβαίνουν ήδη.
Ας σημειωθεί ότι τα παλαιά στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, τα οποία οδεύουν προς τη λήξη τους επηρεάζονται λιγότερο ή καθόλου, καθώς η περίοδος εξόφλησης των τόκων βαραίνει κυρίως το πρώτο ήμισυ της περιόδου του δανείου και μετά φθίνει.
Επίσης, τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο τύπου zero floor δεν επηρεάζονται ακόμα από την άνοδο του euribor καθώς παραμένει αρνητικό και δεν είχαν ωφέλεια από αυτό. Αλλά θα επιβαρυνθούν μόλις περάσει σε θετικό έδαφος.
Τέλος, οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα στους δανειολήπτες χωρίς επιβάρυνση να κλειδώσουν τα στεγαστικά δάνεια σε σταθερά επιτόκια.
Συνεχίζεται το ράλι του τριμηνιαίου euribor
Στο μεταξύ συνεχίζεται το ράλι στα euribor τριμήνου, γεγονός που επηρεάζει τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Μόλις την 1η Ιουνίου, το euribor τριμήνου ήταν στο -0,335%. Ήδη είναι στο -0,172. Στην αρχή της χρονιάς ήταν στο -0,572%.
Αυτό σημαίνει ότι ήδη έχουν επηρεαστεί δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο κυρίως καταναλωτικά, αλλά και κάποια επιχειρηματικά δάνεια. Τα ανοιχτά δάνεια επιχειρηματικά ή καταναλωτικά επιβαρύνονται επίσης.
Ωστόσο υπάρχει μία κατηγορία κυμαινόμενων δανείων με καλύτερη συμπεριφορά για την ώρα. Είναι τα δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια που βασίζονται στο euribor του μήνα. Το euribor ενός μηνός έχει μικρότερες διακυμάνσεις και παραμένει ακόμα φθηνό στο -,0498%. Αν και αυξήθηκε η αύξηση είναι πολύ μικρότερη, καθώς το επιτόκιο στην αρχή της χρονιάς ήταν στο -0,576%.