Mε ετήσιες «πράσινες» επενδύσεις της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον, η RWE από ουραγός έχει αρχίσει να κερδίζει την θέση της ανάμεσα στις εταιρείες που οδηγούν τον κόσμο της ενέργειας στην αλλαγή εποχής.
Μεταξύ των ετών 2012 και 2018, η εταιρεία μείωσε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά το ένα τρίτο, ήτοι μια μείωση 60 εκατομμυρίων μετρικών τόνων. Μια επιθετική επιπλέον μείωση- περίπου στο 70% - προβλέπεται έως το 2030, ενώ οι εκπομπές θα μηδενίσουν εως το 2040!
Και αυτή είναι μόνο η αρχή.
Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται. Η RWE έχει βάλει στόχο να παράγει ηλεκτρισμό με τρόπο που θα μας επιτρέπει να συνδυάζουμε την υψηλή κατανάλωση ενέργειας με τον απόλυτο σεβασμό του περιβάλλοντος. Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο η εταιρεία έχει αποφασίσει να είναι ουδέτερη από τον άνθρακα έως το 2040, αποχαιρετώντας για πάντα τα ορυκτά καύσιμα.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η RWE πραγματοποιεί κάθε χρόνο τεράστιες επενδύσεις σε αιολική και ηλιακή ενέργεια, καθώς και σε τεχνολογίες αποθήκευσης.
Η εταιρεία σχεδιάζει άμεσες επενδύσεις περίπου 5 δισ.ευρώ σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ασία προκειμένου να διευρύνει το υπάρχον χαρτοφυλάκιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε πάνω από 13 gigawatts. (σ.σ: Το ένα δισ. προβλέπεται για έργα στη Γερμανία).
Τους επόμενους μήνες η Εταιρεία θα θέσει εκτός λειτουργίας τον τελευταίο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στη Γερμανία, οι περισσότεροι από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας με βάση τα ορυκτά καύσιμα θα τεθούν σταδιακά εκτός σύνδεσης.
Στην Ολλανδία όπου η ολλανδική κυβέρνηση επιθυμεί τη λήξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον άνθρακα έως το 2030, η RWE βρίσκεται στη διαδικασία μετατροπής των εργοστασίων στο Eemshaven και στο Amer σε επεξεργασία βιομάζας.
Εκτός από ένα μεγάλο διεθνές χαρτοφυλάκιο, συμπεριλαμβανομένων ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών μονάδων που η εταιρεία επεκτείνει συνεχώς, η RWE διαθέτει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με βιομάζα και αέριο που τροφοδοτούνται κυρίως από «πράσινο» αέριο, κάτι που μελλοντικά θα κριθεί απαραίτητο για την ασφάλεια εφοδιασμού.
Ο «πράσινος» μετασχηματισμός της RWE αντικατοπτρίζεται και στα κέρδη της.
Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, μόνο το 20% των EBITDA θα προέρχεται από τη συμβατική επιχείρηση. Το 60% θα προέρχονται από τις ΑΠΕ, ενώ το εμπόριο ενέργειας θα συνεισφέρει άλλο ένα 10%.
Το υπόλοιπο 10% θα προέλθει από τις πρόσφατες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων των Amprion, Kelag και E.ON.
Η RWE σήμερα
Μετά τη συμφωνία με την E.On, η νέα RWE επικεντρώθηκε εκ νέου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας «μοιράζοντας» τους 20.000 υπάλληλους της παγκοσμίως σε τέσσερις εταιρείες λειτουργίας: RWE Renewables, RWE Supply & Trading, RWE Generation και RWE Power.
Σήμερα διαθέτει 46 gigawatts δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με κατανομή 37% από λιγνίτη και μονάδες σκληρού άνθρακα, 31% από μονάδες φυσικού αερίου, 21% από Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, 6% από πυρηνικά-που θα κλείσουν έως το 2022- και 5% από άλλες πηγές, ενώ διαθέτει σταθμούς παραγωγής ενέργειας και εκτός Γερμανίας, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Κάτω Χώρες, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το προσαρμοσμένο EBITDA για το εννεάμηνο του 2020 αυξήθηκε κατά 13% σε 2,2 δισ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 762 εκατ. ευρώ.
Ως εκ τούτου η εταιρεία επιβεβαίωσε την πρόβλεψη κερδών για το 2020: το προσαρμοσμένο EBITDA θα κυμανθεί μεταξύ 2,7 – 3 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά προσαρμοσμένα κέρδη θα κυμανθούν πιθανότατα στο πάνω εύρος των αρχικών στόχων για καθαρά κέρδη 850- 1,15 δισ.ευρώ.
Οι ισχυρές επιδόσεις επιτρέπουν στην εταιρεία να ακολουθήσει την προγραμματισμένη αύξηση μερισμάτων της σε 0,85 ευρώ ανά μετοχή για την τρέχουσα χρήση.
Ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε πάνω από το 30% κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης κεφαλαίου ύψους 2 δισ. ευρώ τον φετινό Αύγουστο. ο καθαρό χρέος, στα τέλη Σεπτέμβρη είχε μειωθεί στα 5,9 δισ.ευρώ.
Η RWE αύριο
Η εταιρεία ενέκρινε μέσα σε λίγους μήνες περίπου 500 μεγαβάτ (MW) νέων αιολικών και ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας, ενώ περίπου 800 MW αναμένονται κατά το τέταρτο τρίμηνο.
Η RWE θα επεκτείνει έτσι το χαρτοφυλάκιο αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε περίπου 10 gigawatts έως το τέλος του έτους, ενώ ήδη αυτή τη στιγμή είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος αιολικών υπεράκτιων πάρκων στον κόσμο και μια από τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη εμπειρία στον τομέα των ηλεκτρολυτών.
Τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2020, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ, σε πλήρη εναρμόνιση με την προτεινόμενη ταξινόμηση της ΕΕ, καθώς τα 1,3 δισ. είναι «πράσινα» και αφορούν την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων και έργων αποθήκευσης όπως το μεγάλο αιολικό πάρκο Triton Knoll στα ανοικτά των ακτών της Αγγλίας και το Kaskasi, κοντά στο Heligoland.
Αυτό που θα μπορούσε όμως να εξελιχθεί σε συναρπαστική ιστορία είναι η πορεία της RWE στο διεθνές project με το όνομα «Πράσινο υδρογόνο».
Το πράσινο υδρογόνο προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για την ενεργειακή μετάβαση και η εταιρεία είναι μια από τα λίγες που συμμετέχουν σε έργα που αφορούν ολόκληρη την αλυσίδα αξίας υδρογόνου.
Σήμερα οι εταιρεία προωθεί το μεγαλύτερο έργο υδρογόνου της Γερμανίας, το GET H2. Μαζί με τους συνεργάτες της, η εταιρεία σχεδιάζει επί του παρόντος έναν ηλεκτρολύτη με δυναμικότητα παραγωγής 100 MW στη θέση του σταθμού παραγωγής ενέργειας της RWE στο Lingen της Κάτω Σαξονίας.
Συνολικά, η RWE συνεργάζεται με εξέχοντες εταίρους από τη βιομηχανία αλλά και την επιστημονική κοινότητα για να προωθήσει περισσότερα από 30 έργα υδρογόνου στη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το project-σταθμός για την Ευρώπη, NortH2
Μέσα σε αυτά είναι και το πιο φιλόδοξο έργο υδρογόνου στην Ευρώπη, το NortH2. Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός συστήματος υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ηλεκτρολυτών, αποθήκευσης φυσικού αερίου και αγωγών, προκειμένου να μετατρέπεται η υπεράκτια αιολική ενέργεια σε πράσινο υδρογόνο και κατόπιν να αποθηκεύεται και να μεταφέρεται σε βιομηχανικές μονάδες στη βορειοδυτική Ευρώπη.
Καθώς η RWE «παίζει» σε ολόκληρη την αλυσίδα της παραγωγής υδρογόνου, ήταν η ιδανική επιλογή για το έργο.
Τι σημαίνει όμως ότι συμμετέχει σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής;
H RWE Renewables – επαναλαμβάνουμε ότι είναι η Νο 2 εταιρεία στον κόσμο στον υπεράκτιο άνεμο - μπορεί να παρέχει καθαρό ηλεκτρικό ρεύμα για την παραγωγή υδρογόνου. Η RWE Generation έχει την τεχνογνωσία για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Η RWE Gas Storage μπορεί να αποθηκεύσει υδρογόνο στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου και η εταιρεία εμπορίας ενέργειας RWE Supply & Trading μπορεί να προμηθεύσει το καύσιμο σε βιομηχανικούς πελάτες σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Ο στόχος αυτού του γιγάντιου έργου με έδρα τις Βόρειες Κάτω Χώρες θα είναι να δημιουργηθεί χωρητικότητα 4 GW ηλεκτρολυτών υδρογόνου σε όλη την Ευρώπη έως το 2030, ενώ συμμετέχουν και η ενεργειακή εταιρεία Shell, ο διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου Gasunie και το λιμάνι του Groningen Seaports.
Μέχρι το 2040, η χωρητικότητα του NortH2 αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 10 GW, αρκετά ώστε να παράγονται ένα εκατομμύριο τόνοι πράσινου υδρογόνου ετησίως.
Η μετάφραση για το περιβάλλον θα είναι 8 έως 10 εκατομμύρια λιγότεροι τόνοι CO2 ετησίως, για την Ευρώπη ένα μεγάλο βήμα για την επίτευξη των στόχων για το Κλίμα και για τους μετόχους της RWE λογικά μια ισχυρή επιβράβευση.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.