Τη δέσμευση της Ευρώπης ότι η διαδικασία κινητοποίησης των κονδυλίων θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι οι δαπάνες της χώρας για την αντιμετώπιση των πλημμυρών δεν θα υπολογιστούν στο έλλειμμα.
Μιλώντας στην ΕΡΤΝEWS ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας που ήταν παρών στην πρωινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο, αναφέρθηκε στην υποστήριξη προς την Ελλάδα της τάξης των 2,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Χαρακτήρισε τη συνάντηση λειτουργική και επιχειρησιακή, αλλά και μία καλή ευκαιρία για να δείξει η Ευρώπη την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα σε αυτήν την πολύ δραματική συγκυρία.
Ο κ. Τζεντιλόνι δεσμεύτηκε ότι η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει το ταχύτερο δυνατό και διέκρινε δύο κατηγορίες κεφαλαίων: τα υφιστάμενα κεφάλαια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και που μπορούν να κινητοποιηθούν άμεσα και αυτά που θα ενεργοποιηθούν και θα είναι διαθέσιμα τους επόμενους μήνες.
Επίσης, διευκρίνισε ότι οι δαπάνες που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις πλημμύρες για τουλάχιστον 2 χρόνια θα εξαιρεθούν από τη λογιστική αποτύπωση του ελλείμματος.
Υπογράμμισε τη θετική πορεία της δημοσιονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, τις ημέρες που συνέβη η καταστροφή, οι πρώτοι οίκοι αξιολόγησης έδωσαν την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα. «Σίγουρα δε θα υπονομεύσουμε αυτή τη διαδικασία. Η Ελλάδα θα πρέπει να αισθάνεται καθησυχασμένη. Η δημοσιονομική σταθερότητα δεν απειλείται», τόνισε.
Παραδέχτηκε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όχι μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, απαιτεί αυξημένες επενδύσεις και δημοσιονομικό χώρο.
«Χθες παρουσίασα την θερινή οικονομική πρόβλεψη και για πρώτη φορά πιστεύω συμπεριλάβαμε στους μακροοικονομικούς κινδύνους για την Ευρωπαϊκή Ένωση την κλιματική ζημιά όπως την ονομάσαμε. Διότι πρέπει να γνωρίζουμε και να έχουμε πάντα κατά νου ότι αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πλέον πολύ συχνά.
Πρέπει να αυξήσουμε το Ταμείο Αλληλεγγύης που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιμετωπίσει αυτές τις έκτακτες ανάγκες και αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα του χρόνου, δεδομένου ότι θα έχει διαθέσιμα κεφάλαια της τάξεως του 350 – 400 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης. Για να γίνει αυτό όμως, το Ταμείο αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί από τα κράτη μέλη» σημείωσε.
Και συνέχισε: «Επίσης είναι σημαντικό να επενδύσουμε στη διατήρηση των εδαφών μας, των πιο ευάλωτων περιοχών μας. Οφείλω να πω ότι μέχρι το 2026 έχουμε τους απαιτούμενους πόρους για να το πράξουμε αυτό. Παραδείγματος χάρη, και στην περίπτωση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης, έχουμε πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεων για τη διατήρηση της φύσης και για την αποτροπή των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής».
«Βεβαίως όμως, πρέπει να βρούμε τρόπους προκειμένου να συνεχίσουμε αυτή τη συνετή δημοσιονομική πολιτική, προκειμένου να επενδύσουμε στην κλιματική μετάβαση στα ερχόμενα χρόνια», κατέληξε.