Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Vitor Constancio, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Νέα Υόρκη, υποστήριξε σθεναρά τη χρήση των αρνητικών επιτοκίων και επέμεινε ότι νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η Τράπεζα τελικά θα στηρίξει την ευρύτερη ανάκαμψη της ευρωζώνης, όπως μετέδωσε το marketnews.com
Συγκεκριμένα, στις παρατηρήσεις του κατά την εναρκτήρια ομιλία στο 25ο συνέδριο Hyman P. Minsky για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και της οικονομίας των ΗΠΑ, ο κ. Constancio τόνισε ότι τα αρνητικά επιτόκια ήταν ουσιαστικά ένα «στοιχειώδες» εργαλείο πολιτικής και απέρριψε την άποψη ότι έχουν σχεδιαστεί για να επηρεάζουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες .
«Αυτή η ερμηνεία μπορεί να είναι ορθή στην περίπτωση μικρών χωρών που προσπαθούν να αποτρέψουν τον κίνδυνο της υπερβολικής ανατίμησης του νομίσματος», δήλωσε ο Vitor Constancio. «Ωστόσο, η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο για τις μεγαλύτερες οικονομίες. Παρά την επιλογή της ΕΚΤ αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να υιοθετήσουν αρνητικά επιτόκια διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, τόσο το ευρώ όσο και το γιεν ανατιμήθηκαν έναντι του δολαρίου», σημείωσε.
«Δεν υπάρχει απόλυτη σχέση ανάμεσα στα επίπεδα των επιτοκίων διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, καθώς ακόμη και το ενδεχόμενο κάποιας μορφής carry-trade εξαρτάται από τη γενική κατάσταση της αποστροφής ανάληψης κινδύνου» συνέχισε ο κ. Constancio. «Επιπλέον, τα πρόσφατα εμπειρικά στοιχεία δείχνουν μια σχετικά περιορισμένη μετακύλιση της συναλλαγματικής ισοτιμίας για την οικονομία», τόνισε.
Σχολιάζοντας τις «σοβαρές και επίμονες αποπληθωριστικές τάσεις» που αντιμετωπίζει η οικονομία της ευρωζώνης, ο κ. Constancio υπερασπίστηκε και τα υπόλοιπα «μη συμβατικά» εργαλεία της Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου του αμφιλεγόμενου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, το οποίο χαρακτήρισε «απαραίτητο για την ενίσχυση του τραπεζικού δανεισμού και τη διευκόλυνση των συνολικών συνθηκών χρηματοδότησης».
«Δεδομένου ότι η νομισματική πολιτική χρειάζεται χρόνο για να μεταδοθεί προς την πραγματική οικονομία, η πλήρης επίδραση των μέτρων αυτών στις μακροοικονομικές συνθήκες δεν έχει υλοποιηθεί πλήρως ακόμα», δήλωσε ο Vitor Constancio. «Ωστόσο», συνέχισε, «η προσαρμογή των συνθηκών χρηματοδότησης, μέσω της οποίας λειτουργεί η μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, παρέχει ενθαρρυντικά μηνύματα».
Επίσης είπε ότι χωρίς τις πρόσφατες πρωτοβουλίες ΕΚΤ ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα είχε παραμείνει σε αρνητικά επίπεδα το 2015 και ότι «το 1% της καταγεγραμμένης ανάπτυξης τα τελευταία δύο χρόνια μπορεί να αποδοθεί κατά τα 2/3 στη νομισματική μας πολιτική». Πρόσθεσε ακόμα ότι «θα συνεχίσουμε να πράττουμε ό,τι είναι απαραίτητο, στα πλαίσια της εντολής μας, ώστε να φέρουμε το ποσοστό του πληθωρισμού της ευρωζώνης στα επίπεδα του στόχου μας».
Παράλληλα, όμως, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε την έκκληση της Τράπεζας προς τις κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης για μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσαρμογές, τονίζοντας ότι η νομισματική πολιτική είναι απλώς «ένα μόνο στοιχείο» του μίγματος οικονομικής πολιτικής που χρειάζεται η νομισματική ζώνη.
«Άλλοι πυλώνες πολιτικής, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να μετατρέψουν την αβεβαιότητα που επικρατεί σε μία θετική προοπτική» δήλωσε ο κ. Constancio.
«Αναφέρομαι, φυσικά, στην πλήρη χρήση οποιωνδήποτε δημοσιονομικών περιθωρίων, ειδικά σε σχέση με τις δαπάνες υποδομής: Για τη συνέχεια των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα, το επίπεδο της εκπαίδευσης, η αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος και η ανταγωνιστικότητα στην αγορά προϊόντων, ιδίως στις υπηρεσίες, και τελικά για τη θεσμική πρόοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο".