Απάντηση έδωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, Valdis Dombrovskis, σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την καθιέρωση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων, φάκελος για τον οποίο ο Έλληνας Ευρωβουλευτής είναι σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Dombrovskis υπογραμμίζει ότι το Ευρωπαικό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων αποτελεί προτεραιότητα για την Κομισιόν, ενώ σημειώνει πως «θεωρεί εφικτό να τεθεί πλήρως σε εφαρμογή το ευρωπαϊκό σύστημα έως το 2024».
Η Κομισιόν δια του Αντιπροέδρου της υπενθυμίζει ότι έχει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο προτείνει «ιδέες για την αντιμετώπιση αποκλινουσών απόψεων που διατυπώθηκαν σε επίπεδο Ευρωπαικου Κοινοβουλίου και Συμβουλίου». Συγκεκριμένα «το EDIS θα μπορούσε να καθιερωθεί περισσότερο βαθμιαία μετά από δύο στάδια», ενώ «στο στάδιο της αντασφάλισης το EDIS θα παρέχει ρευστότητα στα εθνικά συστήματα εγγύησης των καταθέσεων που τη χρειάζονται, η οποία θα πρέπει να επιστραφεί από τα αντίστοιχα συστήματα εγγύησης των καταθέσεων (ΣΕΚ)»
Τέλος ο κ. Dombrovskis αναφέρει πως «η στήριξη της ρευστότητας είναι ουσιώδες στοιχείο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών» και πως οι νέες προτάσεις της Κομισιόν θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους προβληματισμούς που διατηρούν ορισμένα κράτη-μέλη.
Ωστόσο ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αποφεύγει να αναφερθεί στην αδιαλλαξία ορισμένων κρατών, καθώς και πολιτικών δυνάμεων, που στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης δεν έχουν δείξει συναινετική διάθεση, ενώ δεν σχολιάζει πώς αυτή η αδιαλλαξία θα καμφθεί και με ποιον τρόπο δεν θα τεθεί σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ίδια η Κομισιόν για πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος έως το 2024.
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημ. Παπαδημούλης είχε καταθέσει στις 23 Ιανουαρίου ερώτηση στη Κομισιόν, αναφορικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η διαπραγμάτευση για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων. Επικαλούμενος την σημασία ολοκλήρωσης του τρίτου πυλώνα της τραπεζικής ένωσης, όπως αποτυπώθηκε και στην Σύνοδο των Χωρών του Νότου στην Ρώμη, ο κ. Παπαδημούλης ζητάει από την Κομισιόν, μεταξύ άλλων, να αξιολογήσει την πρόταση των ηγετών των κρατών-μελών του Νότου, καθώς και συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε «να αντιμετωπίσει την άρνηση ορισμένων κρατών-μελών να δεχθούν την πρόταση της Επιτροπής για πλήρη αμοιβαιοποίηση στο πλαίσιο του Ευρωπαικού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ