W. Schaeuble και J. Dijsselbloem βάζουν «πάγο» στις προσδοκίες για συμφωνία

W. Schaeuble και J. Dijsselbloem βάζουν «πάγο» στις προσδοκίες για συμφωνία

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι μια δύσκολη απόφαση» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, στις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup. Σημείωσε δε, πως  οι αναλύσεις του ΔΝΤ δεν ταυτίζονται με αυτές της Ε.Ε.

Παράλληλα, ο κ. Schaeuble επανέλαβε την άποψη που εξέφρασε νωρίτερα κατά την πρώτη συνάντησή του με τον νέο Γάλλο ομόλογό του Bruno Le Maire ότι «η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος».

Ο κ. Schaeuble εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «σήμερα θα φτάσουμε σε λύση, συνολικά έχουμε προχωρήσει αρκετά και βρισκόμαστε σε αυτά που αποφασίσαμε τον Μάρτη του περασμένου έτους».

«Σήμερα θα ασχοληθούμε κυρίως με την Ελλάδα και για αυτό υπάρχει η γενική προσδοκία ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, προσερχόμενος στο Eurogroup. Ο ίδιος χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την ψήφιση των μέτρων από το ελληνικό Κοινοβούλιο και σημειώνοντας πως «σήμερα θα λάβουμε την έκθεση των θεσμών και θα δούμε πώς αξιολογούν την κατάσταση», προσέθεσε: «Ελπίζω ότι θα έχουμε σήμερα συμφωνία η οποία θα κλείσει πολιτικά το θέμα. Δεν μπορούμε βέβαια να κλείσουμε το θέμα της επόμενης καταβολής. Χρειαζόμαστε ένα "complience report" και μια σειρά από άλλα πράγματα, αλλά σε γενικές γραμμές βρισκόμαστε στη γραμμή που είχαμε αποφασίσει τον περασμένο Μάιο ούτως ώστε να καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να καταβληθεί εγκαίρως η δεύτερη δόση».

Για την καταβολή της δόσης είπε: «Είναι σαφές ότι δεν θα ολοκληρώσουμε σήμερα τη συμφωνία για καταβολή της επόμενης δόσης, αλλά ότι θα θέσουμε τους πολιτικούς κανόνες, ώστε τις επόμενες εβδομάδες να φτάσουμε στην τελική συμφωνία με τεχνική δουλειά».

Γiα τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ ο Wolfgang Schaeuble επισήμανε ότι το Ταμείο «έχει κάνει μια ανάλυση για τη βιωσιμότητα το ελληνικού χρέους, η οποία δεν συμφωνεί με εκείνη των Ευρωπαίων» και «γι΄ αυτό πρέπει να βρούμε μια λύση για το πώς το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να προσκρούει στους ίδιους του τους κανόνες». «Θα είναι ένα από τα δύσκολα θέματα, είμαι πεπεισμένος όμως ότι θα βρούμε μια λύση», τόνισε.

Σχετικά με τις ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είπε ότι «φαίνεται πως ακόμα και μέλη της γερμανικής κυβέρνησης (ενν. τον Sigmar Gabriel) λησμονούν μερικές φορές ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να διαπραγματευτεί για άλλα μέτρα πλην εκείνων τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2015: πρέπει να πει όχι, εκτός εάν έχει διαφορετική εντολή του γερμανικού Κοινοβουλίου» και προσέθεσε:

«Τα βραχυπρόσθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση τους χρέους είναι ήδη εν ισχύ, τα μεσοπρόθεσμα και εφόσον είναι αναγκαία θα αποφασιστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Και έχουμε εξειδικεύσει από τι θα αποτελούνται, είναι λ.χ. η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, συγκεκριμένα μέτρα στο θέμα των επιτοκίων. Θα μπορεί ίσως κανείς να συγκεκριμενοποιήσει το ένα ή το άλλο σημείο λίγο περισσότερο, αλλά δεν μπορούν να αποφασισθούν πριν τη λήξη του προγράμματος και χωρίς εντολή του γερμανικού Κοινοβουλίου».

Στο ερώτημα για το αν ο Γάλλος ομόλογός του ταχθεί σήμερα υπέρ των ελαφρύνσεων, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία, ο κ. Σόιμπλε είπε: «Ήμασταν μαζί όλο το πρωί, ήρθαμε μαζί στις Βρυξέλλες. Δεν περιμένω βέβαια να μάθω από τα πρακτορεία τις απόψεις του... Θα δείτε ότι συμφωνούμε σε μεγάλο βαθμό, γνωριζόμαστε εξάλλου από καιρό και έχουμε μια βασική κατεύθυνση στην ΕΕ, η οποία ανταποκρίνεται και με εκείνη του προεκλογικού αγώνα του νέου Προέδρου και σε αυτήν συμφωνούμε».

Η διαφωνία ΔΝΤ και Ευρωπαίων οφείλεται κατά τον Γερμανό υπουργό Οικονομιικών στο ότι το πρώτο έχει τους δικούς του κανόνες. «Το ΔΝΤ θέλει να κάνει προγνώσεις για την Ελλάδα εν ανάγκη ακόμα και μέχρι το 2070 και μια υπόθεση ανάπτυξης όχι πάνω από 1% για 40 χρόνια», προβλέψεις που «δεν μπορούν να αποδεχτούν οι Ευρωπαίοι, διότι μετά δεν θα είχαν νόημα τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την Ελλάδα», είπε και τόνισε: «Νόημα έχει να αναπτυχθεί η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες τόσο ώστε να μικρύνουν οι διαφορές τής ανταγωνιστικότητάς της με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι να μεγαλώσουν. Αυτές είναι όμως σκέψεις σημαντικές για την ευρωζώνη και οι οποίες δεν ταιριάζουν με τους κανόνες του ΔΝΤ, το οποίο δανείζει για 3-5 χρόνια. Με καλή θέληση όμως θα βρούμε μια λύση».

Καμία ελάφρυνση για το ελληνικό χρέος πριν τη λήξη του προγράμματος

Νωρίτερα, συγκρατημένος ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα γεφυρώσουν εν τέλει τις διαφορές τους όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Μιλώντας μετά την πρώτη συνάντησή του με τον νέο Γάλλο ομόλογό του Bruno Le Maire, ο κ. Schaeuble επισήμανε πάντως ότι ΔΝΤ και Ευρώπη δεν έχουν ακόμα βρει τη χρυσή τομή όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα. Σημείωσε πως το Ταμείο είναι πιο επιφυλακτικό στις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι τυχόν αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους πριν από τη λήξη του Μνημονίου, το καλοκαίρι του 2018, θα απαιτήσουν την έγκριση της κάτω γερμανικής Βουλής.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο κ. Schaeuble υπογράμμισε ότι δεν είναι στιγμή να μιλάμε για οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα, ενώ προσπάθησε να στείλει καθησυχαστικό μήνυμα στις αγορές, λέγοντας πως «θα πρέπει να εμπιστεύονται» τη χώρα μας.

Ο κ. Schaeuble εστίασε την προσοχή στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας πως οι αλλαγές που έχει δεχτεί η Ελλάδα είναι εντυπωσιακές, όμως δεν έχουν ακόμα πετύχει τον απώτερο στόχο, δηλαδή να καταστήσουν ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία. 

«Αυτό που η κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισαν είναι σημαντικό, πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Schaeuble.

Τέλος, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών και ο Γερμανός ομόλογός του ανακοίνωσαν τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας προκειμένου να προχωρήσει «γρηγορότερα και μακρύτερα» η ενοποίηση της ευρωζώνης.

«Συμφωνήσαμε έτσι να δημιουργήσουμε για πρώτη φορά μια ομάδα εργασίας μεταξύ του W. Schaeuble και εμού, της οποίας έργο θα είναι να παρουσιάσει…πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για να προχωρήσουμε στην ενοποίηση της ευρωζώνης», δήλωσε ο Le Maire από το Βερολίνο, αναφερόμενος στα θέματα της «δημοσιονομικής σύγκλισης», του «συντονισμού των οικονομικών πολιτικών» και των κοινών επενδύσεων.

J. Dijsselbloem: Μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος η τελική συμφωνία για το χρέος
 
«Περιμένω και εργάζομαι για μια συμφωνία σήμερα, αλλά δε θα είναι η τελική συμφωνία», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogoroup Jeroen Dijsselbloem προσερχόμενος στη σύσκεψη της ευρω-ομάδας στις Βρυξέλλες, δίνοντας μια πρώτη εικόνα των αποψινών συζητήσεων.

Ο Dijsselbloem επανέλαβε ότι η τελική και συγκεκριμένη απόφαση για τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ληφθεί μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή του χρόνου. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ θέλει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος και αυτό εξετάζει σήμερα το Eurogroup.

O Πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι στόχος σήμερα είναι να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Πρόσθεσε επίσης ότι σε κάποια θέματα υπάρχουν διαφορετικές απαιτήσεις, όπως για παράδειγμα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, και τόνισε ότι ως τη λήξη του ελληνικού προγράμματος θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σε όλα τα θέματα.

Τέλος ο Jeroen Dijsselbloem ανέφερε ότι πιθανότατα σήμερα θα προσδιοριστεί το ύψος της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Με πληροφορίες από skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)