Το κακό, και το πολύ κακό σενάριο για την Ελλάδα παρουσιάζει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ενόσω η συνεδρίαση του Eurogroup είναι σε εξέλιξη. Στο πρώτο επιτυγχάνεται συμφωνία ΔΝΤ – Βερολίνου, με τίμημα όμως υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα πέραν του 2018, ενώ στο δεύτερο, το αδιέξοδο συνεχίζεται μετά τις γερμανικές εκλογές, με την ελληνική οικονομία να υφίσταται τεράστια ζημιά και να μπαίνει σε τέταρτο πρόγραμμα.
«Οι (κοινοτικοί) αξιωματούχοι φοβούνται πως υπάρχουν δύο εκβάσεις για την ελληνική υπόθεση. Στο πρώτο σενάριο, η Γερμανία και το ΔΝΤ συμφωνούν σε μια συμβιβαστική λύση για τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Αλλά το τίμημα μιας τέτοιας συμφωνίας είναι ότι για κάθε έτος, πέραν του 2018, η Ελλάδα θα υποχρεούται σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, και το ΔΝΤ θα επιμείνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να νομοθετήσει επαρκή πρόσθετα μέτρα λιτότητας για να πειστεί ότι ο στόχος θα επιτευχθεί. Αλλά όπως έχουν τα πράγματα, είναι άδηλο αν οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να νομοθετήσει περαιτέρω μέτρα λιτότητας, αυξάνοντας την προοπτική νέας πολιτικής αστάθειας» τονίζει η WSJ.
Η εναλλακτική, προσθέτει η εφημερίδα, είναι το αδιέξοδο να συνεχιστεί μέσα το καλοκαίρι - και μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Έως τότε, η ζημία για την ελληνική οικονομία πιθανότατα θα είναι τόσο μεγάλη, ώστε θα απαιτηθεί ένα τέταρτο σχέδιο διάσωσης για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ.
«Με αμφότερα τα σενάρια διακινδυνεύεται μια επανάληψη της ελληνικής κρίσης του περασμένου έτους. Η Ευρωζώνη διαθέτει πλέον ικανότητα λήψης αποφάσεων για να την σταματήσει;» διερωτάται ο δημοσιογράφος.
«Σε μια ήπειρο που ταλανίζεται από πολλαπλές κρίσεις, η Ελλάδα παραμένει το λίκνο της ευρωπαϊκής δυσλειτουργίας. Η χώρα μπορεί να έχει φύγει από τα πρωτοσέλιδα των τελευταίων μηνών, οι πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει φαινομενικά έχουν θαφτεί κάτω από ένα κύμα διάσωσης με ρευστό. Ωστόσο, (η Ελλάδα) εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την επιβίωση της ευρωζώνης. Κι αυτό γιατί οι συνθήκες στην Ελλάδα υποχρεώνουν την ευρωζώνη να κάνει κάτι που μέχρι στιγμής εμφανίστηκε ανίκανη να κάνει, παρά μόνο υπό συνθήκες ακραίας οικονομικής πίεσης: να λάβει μια συλλογική πολιτική απόφαση» τονίζει.
«Στην πραγματικότητα, η κατάσταση απέχει πολύ από το να είναι απλή. Η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν υποσχεθεί στα κοινοβούλιά τους ότι δεν θα ζητήσουν περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα, εκτός εάν το ΔΝΤ συνεχίσει να δανείζει την Ελλάδα. Όμως, το ΔΝΤ αναφέρει ότι δεν θα πράξει κάτι τέτοιο, εκτός αν έχει πεισθεί ότι το βάρος του χρέους στην Ελλάδα είναι βιώσιμο. Για το ΔΝΤ, αυτό είναι ένα ζήτημα θεσμικής αξιοπιστίας. Έχει ήδη βάλει το όνομά του σε δύο αποτυχημένα προγράμματα, και είναι αποφασισμένο να ενταχθεί σε ένα τρίτο πρόγραμμα, μόνο εάν πειστεί ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές στο τέλος του (προγράμματος), με την οικονομική κυριαρχία της αποκατεστημένη» σημειώνεται.
«Το παράθυρο ευκαιρίας για μια συμφωνία πιθανώς δεν να μείνει ανοιχτό για πολύ. Η Ολλανδία διεξαγάγει εθνικές εκλογές στα μέσα Μαρτίου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είναι σε θέση να συμφωνήσει σε οιαδήποτε συμφωνία από τις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε το κοινοβούλιο διαλύεται, μέχρι να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού, ίσως όχι έως το Μάιο. Μέχρι τότε οι γαλλικές προεδρικές εκλογές θα είναι σε εξέλιξη, δημιουργώντας μια περαιτέρω καθυστέρηση. Χωρίς μια συμφωνία πριν από το καλοκαίρι, η Αθήνα θα αρχίσει να αντιμετωπίζει εκ νέου περιορισμούς ρευστότητας, με συνέπειες για την ανάκαμψή της» προειδοποιεί το δημοσίευμα.
Στην εκτίμηση ότι το Βερολίνο επιδιώκει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για άλλα δέκα χρόνια προχωρά στο μεταξύ, η Suddeutsche Zeitung περιγράφοντας σκηνικό καβγά μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με αντικείμενο τα μέτρα λιτότητας που θα πρέπει να επιβληθούν στη χώρα μας.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε ακόμα:
- Bloomberg: Το τέλος της λιτότητας ζητούν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης