Ξανά στο "τραπέζι" η δημιουργία Ειδικών Φορολογικών Ζωνών

Ξανά στο "τραπέζι" η δημιουργία Ειδικών Φορολογικών Ζωνών

Τη δημιουργία Ειδικών Φορολογικών Ζωνών στην ελληνική επικράτεια εντός των οποίων οι επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν χαμηλότερο φορολογικό καθεστώς, εισηγείται μεταξύ άλλων στην κυβέρνηση η task force που έχει συσταθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με φορείς της αγοράς για την ανασυγκρότηση της βιομηχανίας.

Το forum Βιομηχανίας που δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία της υφυπουργού Οικονομίας Θεοδώρας Τζάκρη με τη συμμετοχή του ΣΕΒ, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΚΕΠΕ και του ΕΒΕΑ, παρέδωσε χθες το πολυσέλιδο πόρισμα με τις προτάσεις της για την ενίσχυση της παραγωγής στην Ελλάδα, και πλέον είναι στο χέρι του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, να ανάψει το πράσινο φως ώστε κάποιες από τις πρωτοβουλίες να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη.

Η πρόταση για τις Ειδικές Φορολογικές Ζώνες είναι μια από αυτές που ξεχωρίζουν και αναμένεται ότι θα ανάψουν για τα καλά τη συζήτηση στο κυβερνητικό επιτελείο λόγω της μακρινής συγγένειας με την περιβόητες Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, ενώ είναι η δεύτερη φορά που πέφτει στο τραπέζι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθώς ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο είχε προαναγγείλει στο παρελθόν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης.

Οι εισηγητές της πρότασης προτείνουν να δημιουργηθούν Ειδικές Φορολογικές Ζώνες σε οριοθετημένες περιοχές όπου θα εφαρμόζεται ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της απασχόλησης. Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί «ιδανική» περιοχή δημιουργίας τέτοιων ζωνών λόγω της γειτνίασης με χώρες χαμηλών φορολογικών συντελεστών όπως η Βουλγαρία κλπ.

Στην πρόταση επισημαίνεται ότι η χωροθέτησή τους σε Περιφέρειες θα πρέπει να γίνει «με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες και ιδιαιτερότητές τους» ενώ διευκρινίζεται ότι «θα ισχύουν στο ακέραιο τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων χωρίς διαφοροποίηση».

Οι παρεμβάσεις στο φορολογικό και το ενεργειακό κόστος αποτελούν συνολικά δύο από τα θέματα αιχμής για τα οποία αναζητούνται λύσεις από τους βιομήχανους ώστε να πάρει μπροστά η μηχανή της παραγωγής στη χώρα. Ωστόσο όπως ξεκάθαρα τοποθετήθηκε χθες η υφυπουργός Βιομηχανίας στέλνοντας μήνυμα ότι η φοροκαταιγίδα δεν θα κοπάσει, «υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και περιθώρια σε σχέση με τη φορολογία τα οποία δεν μπορούμε να υπερβούμε εξαιτίας του γεγονότος ότι η χώρα βρίσκεται υπό επιτήρηση και δεν υπάρχει μεγάλη ευχέρεια επιλογής σε ό,τι αφορά τη φορολογική πολιτική».

Στο κείμενο των 400 και πλέον σελίδων με τις προτάσεις του Forum Βιομηχανίας, περιλαμβάνονται εκατοντάδες ακόμη επιμέρους προτάσεις για ειδική διαχείριση των κόκκινων δανείων μεταποιητικών επιχειρήσεων, αναβίωση ή οριστική πτώχευση κλειστών παραγωγικών επιχειρήσεων, παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης και της λειτουργίας μονάδων ακόμη και εντός της Αττικής , στήριξη των δικτυώσεων μεταξύ εταιρειών και ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το crowdfunding κ.α. για τη στήριξη μικρομεσαίων εταιρειών.

Β. Γ.