Υπεράνω… του προσώπου που θα αναλάβει τα ηνία της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη είναι οι αγορές καθώς ενδιαφέρονται περισσότερο για την έκταση της νίκης έτσι ώστε να μη σημειωθούν επεισόδια αμφισβήτησης τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες καθώς και για το αν το κυβερνών κόμμα θα έχει τον πλήρη έλεγχο σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο και λιγότερο για τον νικητή.
Δύο είναι τα ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές με φόντο τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και κανένα από αυτά δεν σχετίζεται ευθέως με το αν θα παραμείνει στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ ή θα έχουμε νέο ένοικο τον Τζο Μπάιντεν. Το πρώτο και πιο άμεσο θέμα στο οποίο εστιάζουν οι επενδυτές είναι η κάλπη να βγάλει ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα που θα διαψεύδει τα σενάρια αμφισβήτησης (κατά κύριο λόγο από τον Τραμπ) και μακράς περιόδου αβεβαιότητας έως τα μέσα Δεκεμβρίου που θα ψηφίσει το εκλεκτορικό κολλέγιο. Το δεύτερο θέμα αφορά στο δημοσιονομικό πακέτο που θα διατεθεί για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του νέου κύματος της πανδημίας.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πολλά έχουν ειπωθεί για τα το πώς θα επηρεαστούν οι αγορές από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Από τις φορολογικές ελαφρύνσεις του Τραμπ και τις επιταγές των 1.200 δολαρίων που ρίχνει… από το ελικόπτερο έως τη βελτίωση των σχέσεων των ΗΠΑ με σημαντικούς εμπορικούς εταίρους στην περίπτωση που εκλεγεί ο Μπάιντεν. Όμως παραδοσιακά, η Wall Street κινείται ανοδικά μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος ανεξάρτητα από τον νικητή.
Επομένως, περισσότερο από το ποιος θα νικήσει, τις αγορές τις ενδιαφέρει η διαφορά με την οποία θα βγει ο νικητής. Μόνο αν δεν αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα και τελειώσει γρήγορα η αβεβαιότητα που περιβάλλει τις εκλογές θα περάσουμε στην επόμενη φάση που είναι η αξιολόγηση των πολιτικών που θα εφαρμόσει ο νέος ή επανεκλεγείς πρόεδρος. Αναλυτές σημειώνουν ότι ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα σύρει τη χώρα σε εβδομάδες αβεβαιότητας είναι ό,τι χειρότερο για τις αγορές, ειδικά σε περιβάλλον έξαρσης του κορονοϊού.
Είναι επίσης τόσο μοναδικά στην ιστορία τα όσα συμβαίνουν με την πανδημία που το ενδιαφέρον μετά τις εκλογές επικεντρώνεται στο δημοσιονομικό πακέτο μέτρων που θα εφαρμοστεί. Το Κογκρέσο δεν κατάφερε να συμφωνήσει προεκλογικά και πλέον όλοι περιμένουν τις κινήσεις του νέου προέδρου, την ώρα που μέτρα όπως τα επιδόματα απασχόλησης ολοκληρώνονται. Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Moody’ s εκτιμά ότι αν δεν συμφωνηθεί ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο μέτρων, οι προϋπολογισμοί των πολιτειών θα μπουν μέσα κατά 434 δισ. δολάρια τα έτη 2021 και 2022.
Το ότι η αγορά αναμένει τα νέα μέτρα στήριξης φαίνεται και από τις κινήσεις σε ομόλογα και μετοχές. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινούνται σταθερά ανοδικά το τελευταίο τρίμηνο εξαιτίας των ανησυχιών για το νέο χρέος που θα εκδώσει το αμερικανικό δημόσιο για να χρηματοδοτήσει τα νέα μέτρα. Αποτέλεσμα ήταν τον Οκτώβριο οι μετοχές των τραπεζών να σημειώσουν κέρδη 12%, σε ένα μήνα που ο S&P 500 υποχώρησε κατά 3%.
Επίσης, οι επενδυτές ανησυχούν δικαιολογημένα για την έκρηξη των τεχνολογικών μετοχών σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα και την πιθανότητα ενός νέου κραχ όπως του Μαρτίου. Ένα παράδειγμα είναι η μετοχή της Apple, της επιχείρησης με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία παγκοσμίως. Η Apple διαπραγματεύεται 30 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2021, ενώ τον περασμένο Απρίλιο διαπραγματευόταν σε 20 φορές τα κέρδη, όταν ιστορικά κυμαίνεται μεταξύ 15-20 φορές.
Στο μεγαλύτερο μέρος του Οκτωβρίου οι επενδυτές «αγόραζαν» την προοπτική εφαρμογής ενός νέου δημοσιονομικού πακέτου, το οποίο θα ερχόταν είτε μέσω μιας προεκλογικής συμφωνίας στο Κογκρέσο είτε μέσω της εκλογής του Μπάιντεν, που έτσι κι αλλιώς προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις και η νίκη του έχει συνδεθεί με ένα νέο μεγάλο πακέτο μέτρων. Ωστόσο προς το τέλος του μήνα οι ανησυχίες για την εξάπλωση του κορονοϊού επικράτησαν. Τώρα ποντάρουν σε ένα καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα…