Την πρόσκληση για την ανταλλαγή ομολόγων συνολικού ύψους 29,7 δισ. ευρώ έδωσε στη δημοσιότητα το ελληνικό δημόσιο. Η πρόσκληση αφορά τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων. Οι οποίοι καλούνται έως τις 28 Νοεμβρίου να ανταλλάξουν περίπου 20 σειρές ομολόγων με 5 νέους τίτλους. Η διάρκεια των νέων ομολόγων είναι 5, 10, 15, 17 και 25 έτη.
Το swap έχει σκοπό την ορθολογικοποίηση τη αγοράς Ομολόγων με λιγότερες εκδόσεις και την αξιοπρεπή συμμετοχή των ομολόγων σε μια δευτερογενή αγορά με μεγαλύτερο βάθος και εμπορευσιμότητα. Η ύπαρξη μιας υγιούς και διευρυμένης δευτερογενούς αγοράς ομολόγων αποτελεί το απαραίτητο υπόβαθρο, στην προσπάθεια της χώρας να σταθεί στις διεθνείς αγορές χρέους.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η πρόσκληση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος που εφαρμόζει το ελληνικό δημόσιο για να διαχειριστεί το χρέος του. Σκοπός της πρόσκλησης είναι να ευθυγραμμιστούν οι όροι του υφιστάμενου ελληνικού χρέους με τα πρότυπα της αγοράς για κράτη-εκδότες έτσι ώστε να ομαλοποιηθεί η καμπύλη αποδόσεων και να διατεθεί στην αγορά μία περιορισμένη σειρά τίτλων που αναμένεται να έχουν πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα από τους υφιστάμενους.
Τo swap των ελληνικών ομολόγων έχει στόχο οι υφιστάμενοι τίτλοι να ανταλλαχθούν με:
- τίτλο με κουπόνι 3,5% και ημερομηνία λήξης 30 Ιανουαρίου 2023
- τίτλο με κουπόνι 3,75% και ημερομηνία λήξης 30 Ιανουαρίου 2028
- τίτλο με κουπόνι 3,9% και ημερομηνία λήξης 30 Ιανουαρίου 2033
- τίτλο με κουπόνι 4% και ημερομηνία λήξης 30 Ιανουαρίου 2037
- τίτλο με κουπόνι 4,2% και ημερομηνία λήξης 30 Ιανουαρίου 2042.
Η καταληκτική ημερομηνία για την ανταλλαγή είναι στις 28 Νοεμβρίου 2017 ενώ η ημερομηνία διακανονισμού τοποθετείται στις 5 Δεκεμβρίου.
Αναλυτές σημειώνουν ότι η διαδικασία των swaps είναι φυσικά απολύτως προαιρετική και πως οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές έχουν τους δικούς τους λόγους να συμμετάσχουν καθώς η δυνατότητα μελλοντικών υψηλότερων αποτιμήσεων και η συμμετοχή των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους, σε δευτερογενείς αγορές με μεγαλύτερο βάθος και επενδυτικό ενδιαφέρον, έχουν βαρύτητα στην απόφαση τους. Το ίδιο και τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία λόγω των τρεχουσών συνθηκών ασφυξίας, επιθυμούν κατά τακτά χρονικά διαστήματα να ρευστοποιούν ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις απέναντι στους συνταξιούχους.