Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς και Μεξικό θα καθίσουν από σήμερα στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να συζητήσουν τη μεταρρύθμιση της συνθήκης ελεύθερου εμπορίου NAFTA, η οποία έχει μπει στον «πάγο» μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Donald Trump.
Ο Trump είχε χαρακτηρίσει προεκλογικά την NAFTA υπεύθυνη για την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, κυρίως στον βιομηχανικό κλάδο, αλλά και για τη συσσώρευση εμπορικού ελλείμματος για τη χώρα του (64 δισ. δολάρια με το Μεξικό) και είχε υποσχεθεί να την καταργήσει. Στη συνέχεια, βεβαίως, υπό το βάρος των πιέσεων που δέχθηκε, εντός και εκτός συνόρων, έριξε τους τόνους και άλλαξε τη θέση του, περιοριζόμενος στην επαναδιαπραγμάτευσή της.
Άλλωστε, εκτός των αρνητικών της, η NAFTA έχει και πολλά θετικά στοιχεία για τις ΗΠΑ -για παράδειγμα, η αξία των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις τρεις χώρες που την απαρτίζουν έχει τετραπλασιαστεί από το 1994, ενώ το 2015 ξεπέρασε το ένα τρισ. δολάρια.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει, στην πράξη, με όλες σχεδόν τις ανάλογες συνθήκες που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ με διάφορες χώρες του πλανήτη, όπως είναι η TPP που αφορά τον Ειρηνικό, αλλά και η υπό διαπραγμάτευση TTIP με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πλέον, η γραμμή που ακολουθεί ο Λευκός Οίκος δεν οδηγεί στην κατάργηση του ελεύθερου εμπορίου και τον πήρη προστατευτισμό, αλλά στην αλλαγή των συνθηκών που υπάρχουν προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμφερόντων τους.
Σε αυτόν τον πρώτο γύρο, των αντιπροσωπειών των τριών χωρών θα ηγούνται ο ειδικός σύμβουλος των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Robert Lighthizer, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Chrystia Freeland και ο υπουργός Οικονομικών του Μεξικό Ildefonso Guajardo. Στο επίκεντρο δε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters, θα βρεθεί το Άρθρο 19 της NAFTA, που αφορά στους μηχανισμούς διαμεσολάβησης για τη διευθέτηση διαφορών που έχουν να κάνουν με τους δασμούς και τις κρατικές επιδοτήσεις. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την κατάργησή του, όμως ο Καναδάς έχει διαμηνύσει ότι θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες σε περίπτωση που οι Αμερικανοί επιμείνουν.
Φωτογραφία από Wikimedia Commons