Από ένα αναπτυξιακό σοκ στην ελληνική οικονομία και όχι από το "ξεζούμισμα" επιχειρήσεων και μισθωτών μπορεί να προέλθουν τα πολυπόθητα κρατικά έσοδα, όπως υποστηρίζει -με σημερινή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων- η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), προτείνοντας την κατάρτιση εθνικού ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου για όλες τις εγχώριες και ξένες επενδύσεις.
Το σχέδιο αυτό προτείνεται να περιλαμβάνει τα εξής:
-Σταθερό μειωμένο φορολογικό συντελεστή επί των κερδών των επιχειρήσεων
-Στόχευση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην ενίσχυση της απασχόλησης
-Πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης με μειωμένο κόστος χρήματος (επιτόκιο κάτω του 4%) για τα νέα αναπτυξιακά σχέδια με απαλλαγή της εισφοράς 0,6% του ν. 128/75
-Φιλικό επιχειρηματικό και σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, το οποίο θα δεσμεύει τις επόμενες κυβερνήσεις, ότι θα το εφαρμόσουν για τα επόμενα 20 χρόνια, χωρίς βασικές αλλαγές σε φορολογικό, επενδυτικό και νομικό καθεστώς
Στην επιστολή της, η διοίκηση του ΣΒΒΕ εκφράζει ακόμη την έντονη ανησυχία της για το εφαρμοσμένο μείγμα πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και η υπερβολικά μεγάλη αύξηση των εισφορών έχουν πλέον το αντίθετο αποτέλεσμα από το ζητούμενο, που είναι η ενίσχυση των κρατικών εσόδων από τη φορολογία.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, συνεχίζει, την περίοδο 2007-2014 το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 4,7% του ΑΕΠ (στο 35,9% του ΑΕΠ), καταγράφοντας αθροιστικά τη μεγαλύτερη αύξηση από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. "Με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις φθάνει το 29% και αποτελεί τον υψηλότερο μεταξύ των ανταγωνιστριών χωρών των Βαλκανίων, ενώ η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τις ελληνικές επιχειρήσεις ανέρχεται στο 52% των εσόδων τους, ποσοστό μεγαλύτερο κατά 18% από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το ιδιαίτερα υψηλό ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, το οποίο αναμένεται να διογκωθεί περαιτέρω με την αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο" σημειώνει η διοίκηση του ΣΕΒΕ.
Όπως προσθέτει, ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, βασιζόμενο όμως πάνω σε λανθασμένο μείγμα με άρμα την υπερφορολόγηση, δεν πρόκειται να οδηγήσει σε πλεόνασμα 3,5% το 2018, όπως προβλέπεται βάσει του νέου πακέτου μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ. Αντίθετα, θα έχει ως συνέπεια άλλα δύο χαμένα έτη και την ανάγκη για ένα νέο τέταρτο μνημόνιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ