Η όποια συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου πρέπει να περιλαμβάνει δεσμευτικούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, τόνισε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times. O υπουργός δήλωσε ότι το σύνταγμα του νέου κυπριακού κράτους θα πρέπει να προβλέπει ρήτρα ισοσκελισμένου προϋπολογισμού που θα επιβάλλει δημοσιονομική υπευθυνότητα, όχι μόνο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά και στις οντότητες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, που θα διαχειρίζονται σε καθημερινή βάση τα περισσότερα θέματα των κοινοτήτων τους.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι το γεγονός πως οι Κύπριοι πολιτικοί δίνουν μεγάλη προσοχή σε αυτά τα τεχνικά θέματα δίνει το μέτρο της αισιοδοξίας που περιβάλλει τις ειρηνευτικές συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχουν ήδη συμβουλές για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πτυχές της επανένωσης», καθώς οι τελευταίες διπλωματικές προσπάθειες για τη λύση του κυπριακού προβλήματος αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς, αναφέρουν οι Financial Times.
Είναι επιτακτικό να μην επιτρέπεται στις επιμέρους οντότητες να αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, όπως ακριβώς δεν θα επιτρέπεται και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο υπουργός είχε κατά νου κυρίως το μέλλον των κατεχόμενων εδαφών, που μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα επειδή οι Τουρκοκύπριοι βασίζονται πάρα πολύ στην ''Αγκυρα για οικονομική βοήθεια μετά την εισβολή της Τουρκίας στο νησί το 1974. Θα χρειασθούν (οι Τουρκοκύπριοι) διεθνή οικονομική βοήθεια για μία μεταβατική περίοδο, πριν αρχίσουν να λειτουργούν αυτοδύναμα με τους νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι και ο τουρκοκυπριακός τραπεζικός τομέας θα χρειασθεί ενισχυμένη προσοχή. «Μοιάζει κάπως με κατάσταση άγριας Δύσης. Κανείς δεν γνωρίζει αρκετά για την ιδιοκτησία, την κεφαλαιοποίηση και την εποπτεία του τουρκοκυπριακού τραπεζικού συστήματος», δήλωσε.
Παρά ταύτα, ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι θεωρεί κατ΄αρχήν την επανένωση ως μία κατάσταση από την οποία θα κερδίσουν τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι. Οι Ελληνοκύπριοι θα ωφεληθούν όχι μόνο από τη δυνατότητά τους να δραστηριοποιούνται σε όλο το νησί, αλλά και από την πρόσβαση που θα αποκτήσουν στην τεράστια αγορά της Τουρκίας, η οποία είναι σήμερα κλειστή για αυτούς. «Σήμερα, είναι σαν να μην υπάρχουμε για την Τουρκία και η Τουρκία να μην υπάρχει για εμάς», ανέφερε.
Ο κ. Γεωργιάδης εκτιμά ότι η ελληνοκυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία, που συμβάλλει άμεσα με το 7% περίπου στην κυπριακή οικονομία, θα διπλασιασθεί μέσα σε μια νύχτα, εάν η ειρηνευτική διαδικασία καταλήξει σε επιτυχία. Οι φτωχότεροι Τουρκοκύπριοι θα ωφεληθούν από την πρόσβασή τους στην αγορά της ΕΕ και τους πόρους των περιφερειακών ταμείων της ΕΕ. Πολύ σημαντικό θα είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι θα απολαμβάνουν «την ελεύθερη και απρόσκοπτη δυνατότητα να έχουν εμπορική και οικονομική δραστηριότητα νόμιμα και ανοικτά με τον υπόλοιπο κόσμο», σημείωσε ο υπουργός.
Σύμφωνα με μία μελέτη του 2014, αναφέρει η εφημερίδα, μία ειρηνευτική συμφωνία θα έδινε τέτοια ώθηση στην κυπριακή οικονομία, ώστε το ΑΕΠ όλου του νησιού θα αυξανόταν σε περίπου 45 δις. ευρώ έως το 2035 από περίπου 20 δις. ευρώ το 2012, ενώ το κατά κεφαλή ΑΕΠ θα αυξανόταν σε 28.000 ευρώ από 17.000 ευρώ. Μία ιδιαίτερα ελκυστική προοπτική είναι η δυνητική ευημερία από τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν το 2011 έξω από τις κυπριακές ακτές, σημειώνει η εφημερίδα. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι πολύ νωρίς να γίνει λόγος για εξαγωγή του αερίου μέσω αγωγού προς και μέσω της Τουρκίας. «Σήμερα, δεν μπορούμε να εξάγουμε ούτε λάδι στην Τουρκία, πόσο μάλλον πετρέλαιο ή φυσικό αέριο», σημείωσε.
Η Κύπρος αναμένεται να εξέλθει από το τριετές πρόγραμμα βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ στο τέλος Μαρτίου, με την οικονομία της να επιστρέφει στην ανάπτυξη και τον προϋπολογισμό της να είναι σχεδόν ισοσκελισμένος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ