Τρομακτική αύξηση παρουσιάζουν οι μεταναστευτικές ροές, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή και μεταδόθηκε από κανάλι της Βουλής, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος.
Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Μάιο μέχρι και σήμερα προκύπτει αύξηση της τάξεως του 200%! «Σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια η αύξηση είναι της ίδιας περιόδου, αύξηση της τάξεως του 110%. Προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα, στην κοινωνία και στην πολιτική ζωή, γιατί συνέβη αυτό; Πώς φθάσαμε σε αυτή την κατακόρυφη αύξηση; Ενώ με την αλλαγή της κυβέρνησης, δεν είχε προλάβει να αλλάξει κάτι, τον Ιούλιο τα πράγματα ήταν όπως ήταν. Εδώ, οι απαντήσεις πρέπει να είναι ξεκάθαρες και σαφείς, να ξέρουμε όλοι πού βρισκόμαστε, οι λόγοι για την αύξηση αυτών των αριθμών και των ροών μπορούν να συνοψιστούν σε τέσσερις», είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι λόγοι είναι οι εξής:
Πρώτον, στην Κωνσταντινούπολη, όπου διαβιούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες ή παράνομοι μετανάστες αποφασίστηκε μια πολιτική-σκούπας κυρίως μετά την εξαγωγή των πρόσφατων δημοτικών εκλογών, τις οποίες έχασε το κόμμα του Προέδρου Ερντογάν, για έναν από τους βασικούς λόγους που ήταν ακριβώς η μεγάλη παρουσία παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Κωνσταντινούπολη. Οι πληροφορίες λένε ότι μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες, η συντηρητική εκτίμηση είναι ότι μιλάμε για 250.000-300.000 χιλιάδες και άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό στις 600.000, πάντως μιλάμε για πάνω από 250.000 ανθρώπους. Όταν εξελέγη ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης με ατζέντα εκδίωξης και μείωσης παρουσίας προσφύγων και μεταναστών στην πόλη, ξεκίνησαν και κάποιες επιχειρήσεις-σκούπας που αφορούν στην καλύτερη περίπτωση κάποιες χιλιάδες ανθρώπων, 10-20 χιλιάδες. Οι υπόλοιπες εκατοντάδες χιλιάδες άκουσαν, πληροφορήθηκαν, ανησύχησαν και φοβήθηκαν και προφανώς δεν έμειναν άπραγοι. Που μετακινήθηκαν; Δυτικότερα, δηλαδή στις τουρκικές ακτές απέναντι από τα ελληνικά νησιά.
Η άλλη πηγή είναι η Συρία. Η κατάσταση εκεί παραμένει τεταμένη και επικίνδυνη για πολλούς πληθυσμούς. Ειδικά στην περιοχή Ιντλίμπ, αλλά αυτό είναι μια ιστορία που θα συζητήσουμε μετά. Αυτή είναι η δεύτερη πηγή αύξησης ροών.
Η τρίτη πηγή είναι το Ιράν, όπου διαμένουν μεγάλοι και πολυπληθής αφγανικοί πληθυσμοί. Το Ιράν βρίσκεται σε μια σύγκρουση και μια πίεση, αυτή τη στιγμή, με τη δύση και πολλοί αναλυτές εκτιμούν -το μεταφέρω, χωρίς κατ'' ανάγκη να το υιοθετώ- ότι υπάρχει μια πολιτική κίνησης αφγανικών πληθυσμών δυτικότερα, που φτάνουν μέχρι την Τουρκία.
Αυτοί είναι οι τρεις λόγοι, αλλά υπάρχει και ένας ακόμα. Την περίοδο, ειδικά, μετά τον Μάιο-Ιούνιο αρχίζει, πλέον, η σχέση Τουρκίας-Ευρώπης και θα έλεγα γενικότερα η σχέση Τουρκίας-δύσης, δηλαδή και Τουρκίας- Ηνωμένων Πολιτειών, να περνάει σε μια όλο και πιο δύσκολη φάση. Υπάρχει μια εμβληματική ημερομηνία την οποία θα ήθελαν να συγκρατήσετε, είναι η 15η Ιουλίου, του περασμένου Ιουλίου, όπου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει να υπάρξουν μέτρα, αντίμετρα, κυρώσεις κατά της Τουρκίας, λόγω της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό γίνεται 15 Ιουλίου. Έκτοτε, υπάρχει μια σειρά δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων όλων των βαθμίδων μέχρι και της κορυφής, που επαναφέρουν μετ' επιτάσεως το ζήτημα της ανάγκης στήριξης της Ευρώπης, γιατί αλλιώς «θα ανοίξουμε την πόρτα, δεν θα συγκρατήσουμε τις μεταναστευτικές ροές.»
Σε ότι αφορά την κατάσταση τα hotspots υπογράμμισε ότι αυτή είναι «επικίνδυνη», καθώς είναι «ξεχειλισμένα με διπλάσιους και τριπλάσιους πληθυσμούς. «Δηλαδή, τα hot spots και τα camps στα νησιά και απολύτως οριακά στην ενδοχώρα. Δεν υπάρχουν κενές θέσεις, είναι κάποιες εκατοντάδες», επισήμανε.
Πρόβλημα υπάρχει και στις εκκρεμούσες αιτήσεις για άσυλο. Ειδικότερα, εκκρεμούν περί τις 70.000 – 75.000 για να εξεταστούν από τις αρμόδιες Επιτροπές στο πλαίσιο της διαδικασίας που είναι αντικειμενικά πολύ αργή είτε ηθελημένα είτε αθέλητα.