Οι αναφορές του Παύλου Πολάκη στη ΔΕΗ και την επανακρατικοποίησή της όπως σε μια τράπεζα συστημική που θα τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο, δεν αποτελούν θέσεις που ανά διαστήματα καταθέτει προκαλώντας αντιδράσεις (μαζί με αυτές που αφορούν στη δικαιοσύνη και τη δημιουργία δεύτερης σχολής ώστε να φύγουν μέσω εθελουσίας εν ενεργεία δικαστές). Το πρώτο το έχει περιγράψει ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για «οργή και ματαίωση» ως προς την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης και το δεύτερο το έχει ανακοινώσει επισήμως.
Στη ΔΕΘ κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των τραπεζών, επισημαίνοντας ότι «αξιοποιούμε τις μετοχές του δημοσίου και ανακτούμε μια τουλάχιστον συστημική τράπεζα σε δημόσιο μάνατζμεντ». Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνοντας το σχέδιό του είχε αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Κεντρικό ρόλο σε αυτό τον σχεδιασμό τόνωσης της εγχώριας παραγωγής και μεγαλύτερης συμμετοχής των παραγωγικών δυνάμεων, έχουν οι τράπεζες. Που ως γνωστόν δε δανείζουν τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων και έχουν ήδη μεταβιβάσει τα δάνεια τους σε funds που εκποιούν με σημαντικό περιθώριο κέρδους τις περιουσίες των υπερχρεωμένων ελληνικών επιχειρήσεων, συνήθως σε ξένους επενδυτές. Έτσι οδηγούμαστε, εκτός των άλλων, και σε μια διαδικασία βίαιου αφελληνισμού σημαντικών πηγών πλούτου στη χώρα μας. Και αυτό συμβαίνει σήμερα σχεδόν σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής και οικονομικής ζωής.
- Προχωρούμε λοιπόν άμεσα σε παρεμβάσεις με στόχο την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, με την αναδιάταξη του Τραπεζικού τομέα, και την επαναφορά του χρηματοπιστωτικού συστήματος στον φυσικό του ρόλο, δηλαδή σε αυτόν του βασικού χρηματοδότη της οικονομίας.
- Αξιοποιούμε τις μετοχές του δημοσίου και ανακτούμε μια τουλάχιστον συστημική τράπεζα σε δημόσιο μάνατζμεντ».
«Δε θα αλλάξει κάτι σε αυτή τη χώρα, εάν μία τράπεζα από τις τέσσερις δεν περάσει υπό δημόσιο έλεγχο. Τουλάχιστον μία τράπεζα από τις τέσσερις» ήταν η αναφορά του Παύλου Πολάκη στη διαδικτυακή συζήτηση μελών του ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά επανέλαβε την κεντρική θέση του κόμματός του και του αρχηγού του.
Ως προς το θέμα της ΔΕΗ, ο Παύλος Πολάκης μίλησε για επανακρατικοποίηση δηλαδή ανάκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών, διότι το δημόσιο διατηρεί το μάνατζμεντ και με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά την οποία διατέθηκε το 17% της εταιρείας.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει σε συνεργάτες του ότι η διατήρηση του Δ στα αρχικά της ΔΕΗ αποτελεί κεντρικό στόχο. Ο ίδιος άλλωστε έχει καταγγείλει τη σημερινή κυβέρνηση για εκποίηση της ΔΕΗ παραγνωρίζοντας το γεγονός πως ως πρωθυπουργό είχε δεσμευθεί για πώληση ανάλογου πακέτου μετοχών, όπως και το ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έβαλε ενέχυρο την περιουσία του δημοσίου για 99 χρόνια.
Πέραν αυτού για το θέμα της ΔΕΗ ο Αλέξης Τσίπρας έχει απειλήσει όλους όσοι έχουν αρμοδιότητα με αναζήτηση ευθυνών «όχι μόνο πολιτικών». Μάλιστα σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε κάνει λόγο για «οργή» αλλά και για «ματαίωση» αναφορικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης καλώντας τους πολίτες «σε ενεργητική αντίσταση σε αυτές τις ληστρικές πολιτικές».
Οι απειλές προς το Δ.Σ, δέ, σαφείς, αφού είχε προειδοποιήσει στην ίδια συνάντηση «πριν προχωρήσουν στις όποιες οριστικές και τελεσίδικες αποφάσεις τους» πως «θα αναζητηθούν όλες οι ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές».
Υποστηρίζοντας μάλιστα πως «είναι εμφανές ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία το ελληνικό Δημόσιο ζημιώνεται» η θέση του δε διαφέρει από αυτή του Παύλου Πολάκη που ουσιαστικά αποτυπώνει με πιο «αψύ» τρόπο τις κεντρικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Θέσεις που έχουν αποτυπωθεί και στην προγραμματική συνδιάσκεψη του Ιουλίου του 2021 όπου το θέμα της ενέργειας αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο με έμφαση στη ΔΕΗ και την λειτουργία της. Όμως και στη Βουλή τόσο τον Νοέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο του 2021 ο Αλέξης Τσίπρας είχε προχωρήσει σε ανάλογες παρεμβάσεις καταγγέλλοντας τη διαδικασία και αφήνοντας το θέμα ανοιχτό.
Σε κάθε περίπτωση ο Παύλος Πολάκης εκφράζει θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει υπάρξει παρέμβαση σε βάρος του από την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου αλλά και η αιτία που οι αντιδράσεις στελεχών είτε προέρχονται απο την παραδοσιακή αριστερή πτέρυγα είτε από τους… γεφυροποιούς, δε λαμβάνονται υπόψη.
Άλλωστε δεν είναι οι μόνες περιπτώσεις. Στο θέμα της δικαιοσύνης οι αναφορές του Παύλου Πολάκη γίνονται σε κομματικές εκδηλώσεις παρουσία στελεχών του κόμματος που εκπροσωπούν επισήμως τον ΣΥΡΙΖΑ στον συγκεκριμένο τομέα χωρίς να επιχειρείται να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις που αφήνει ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ενώ και οι υψηλοί τόνοι, οι ύβρεις και οι χαρακτηρισμοί σε προσωπικό επίπεδο κατά πολιτικών αντιπάλων που αγγίζουν τα όρια της στοχοποίησης, αν δεν τα ξεπερνούν, δεν αποκλίνουν της κεντρικής επιλογής για πόλωση και δημιουργία τοξικού περιβάλλοντος στην πολιτική σκηνή της χώρας.