Την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των εργασιακών ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, εκπέμποντας το μήνυμα ότι «η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας». Σύμφωνα, άλλωστε, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον τομέα των εργασιακών αποτυπώνονται οι μεγάλες ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
«Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα αποτελούν τη λύση στο πρόβλημα της κοινωνικής ανισότητας», είπε με νόημα, εξηγώντας ότι στην παραγωγή νέου πλούτου μερίδιο έχουν όλοι. Υπό αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «κοινωνία και οικονομία ευημερούν όταν επιχειρήσεις ιδρύονται αναπτύσσονται και έχουν τη δυνατότητα ευκολότερα να προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους».
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί η αντιπολίτευση να επινοεί σκιές και να σκεπάζει την αλήθεια γύρω, αλλά δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. «Η Ελλάδα έχει γυρίσει για τα καλά σελίδα και τη βελτίωση την πιστοποιούν όλοι οι αξιόπιστοι δείκτες. Ούτε ένα σχόλιο δεν ακούσαμε από εσάς για τις θετικές εξελίξεις», υπογράμμισε.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι μόλις προχτές η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπεσε κάτω από το 1% και μάλιστα κατέθεσε στα πρακτικά έναν φάκελο από τα δημοσιεύματα των ξένων εφημερίδων.
Αναφερόμενος στη θετική εικόνα της οικονομίας τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το πρώτο εξάμηνο του 2021 η χώρα να έχει επανέλθει σε επενδυτική βαθμίδα. «Είχα θέσει φιλόδοξο στόχο πριν έξι μήνες ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο 2021. Ο στόχος αυτό θα υλοποιηθεί από αυτή την κυβέρνηση», είπε.
«Λέτε ότι όλα αυτά είναι μια πλασματική εικόνα που δημιουργεί η διαπλοκή με τα εγχώρια ΜΜΕ. Κύριε Τσίπρα, έχω εδώ ένα πακέτο με τα διεθνή δημοσιεύματα που γράφουν για την ανάκαμψη της χώρας», σημείωσε και προσέθεσε ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τολμηρές μεταρρυθμίσεις. «Εσείς βαρύνεστε πια με μια κυβερνητική θητεία 4,5 ετών και καλλιεργείτε τον φόβο μπροστά σε κάθε αλλαγή», επισήμανε.
Παράλληλα, μίλησε για τα έξι ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ:
1. Αναφορικά με την αύξηση της ανεργίας: «Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία υποχώρησε στο 16,5 από το 18,5%».
2. «Υποκριτικά μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι σήμερα υπάρχει ρεκόρ απολύσεων. Αντί για απολύσεις τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν. Όπως περισσότερες είναι και οι επιχειρήσεις που τους απασχολούν»
3. «Τρίτο ψέμα διατείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα υποβαθμίζεται ο ΣΕΠΕ και πως ανθεί η παραβατικότητα. Το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έγιναν 1000 έλεγχοι περισσότεροι από το αντίστοιχο διάστημα του 2018»
4. Τέταρτο ψέμα ότι χάνονται μόνιμες θέσεις εργασίας. Φέτος έχουμε πάνω 1.300.000 μόνιμους εργαζόμενους και για πρώτη φορά μετά την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται αύξηση του μεριδίου πλήρους απασχόλησης
5. «Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εξαίρεση προβλέπεται μόνο αν οι κοινωνικοίο εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μια επιχείρηση. Σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοτών»
6. «Η υποτιθέμενη μη επέκταση συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο. Αναρωτιέμαι κ. Τσίπρα όταν θίγεται δεν γνωρίζεται ότι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπέγραψαν σύμβαση ορισμένου χρόνου;»
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Μητσοτάκη, ο Αλ. Τσίπρας εξακολουθεί να κοροϊδεύει τους νέους συμπολίτες, «κλείνοντας το μάτι σε παράνομα βολέματα». «Εγώ θα κλείνω στους διορισμούς από το παράθυρο. Να ποιος πρεσβεύει το νέο και ποιος το παλιό», τόνισε υπό τα θερμά χειροκροτήματα των γαλάζιων βουλευτών. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα προχωρήσουν προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, διότι γενικά οι προσλήψεις στο Δημόσιο «συντηρούν πελατειακές σχέσεις και δημιουργούν πλασματικές ανάγκες».
Επανερχόμενος στους εργαζόμενους, ο πρωθυπουργός είπε ότι το αφορολόγητο παρέμεινε σταθερό και τα επιδόματα δεν κόπηκαν. Αντιθέτως, όπως σημείωσε, παρά την προπαγάνδα της αντιπολίτευσης νομοθετήθηκε το επίδομα γέννας, το οποίο «δεν αντισταθμίζεται από κατάργηση της μείωσης εισφορών στις μητέρες, διαβεβαιώσαμε ότι αυτό δεν ισχύει. Μην επαναφέρετε αυτό το επιχείρημα στον δημόσιο διάλογο».
Σύμφωνα, επίσης, με τον πρωθυπουργό, το σύστημα Εργάνη ΙΙ θα προχωρήσει και θα περιλαμβάνει την ψηφιακή καταγραφή των εργαζόμενων. «Η διαφάνεια θα αποκαλύψει εργατοπατέρες και ψευτοαφεντικά αλλά και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων καθώς θα βάλει στο περιθώριο σκοτεινές μεθοδεύσεις και στρεβλώσεις», είπε.
Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Α. Τσίπρα ανέφερε ότι «το 2013 καταψηφίσατε την ρύθμισή του. Ως κυβέρνηση δεν την καταργήσατε. Την θυμηθήκατε προεκλογικά για να την εμφανίσετε ως μια δήθεν δική σας προσφορά στους αδύναμους. Αν την αυξάνατε από λίγο κάθε χρόνο στο ίδιο επίπεδο θα ήταν. Το θυμηθήκατε προεκλογικά και σήμερα μας ρωτάτε αν θα εφαρμόσουμε έναν νόμο που εμείς ψηφίσαμε», σημείωσε.
«Ο 4172 θα εφαρμοστεί. Προβλέπει μια συγκεκριμένη διαδικασία ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και η κυβέρνηση συζητά με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Με βάση τη διαβούλευση ο υπουργός Εργασίας εισηγείται στο υπουργικό συμβούλιο και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου λαμβάνεται η απόφαση. Η δέσμευσή μου για αύξηση ΑΕΠ και αύξηση μισθών ισχύει. Υπομονή μέχρι τέλους Ιουνίου», είπε χαρακτηριστικά.