Ο χρόνος στην πολιτική κυλά γρήγορα, ιδιαίτερα αν είναι συμπυκνωμένος και πλούσιος σε γεγονότα όπως ήταν και η διετία που πέρασε.
Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται ήδη δυο χρόνια από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 που έδωσαν νίκη και αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία και σήμαναν το τέλος του εφιάλτη των Σύριζα/ΑΝΕΛ που καθήλωσε τη χώρα, την έβλαψε και την πήγε πίσω σε όλα τα επίπεδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε άτυχος καθώς στους 16 από τους 24 πρώτους μήνες της θητείας του, αναγκάστηκε να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που έγινε και οικονομική και φρέναρε έτσι την ανάπτυξη της χώρας την ώρα που προσπαθούσε να βρει το βηματισμό της μετά από 10 χρόνια επώδυνων δημοσιονομικών προσαρμογών.
Παρά ταύτα το έργο που έγινε έστω και σε συνθήκες πανδημίας αλλά και με μια αντιπολίτευση διαρκώς υπονομευτική και εντελώς κατώτερη των περιστάσεων, ήταν πολύ και σημαντικό.
Αποκαταστάθηκε το κύρος της χώρας, η Ελλάδα έγινε επίσης πολύ φιλικότερη στις επενδύσεις ενώ συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις χωρίς όμως πια τον εξαναγκασμό των μνημονίων.
Σταχυολογώντας κανείς τα πιο σημαντικά, μπορεί να σταθεί κατ’ αρχήν στην Οικονομία όπου η χώρα έφτασε να δανείζεται πια με αρνητικά επιτόκια, μειώθηκαν οι φόροι εταιριών και φυσικών προσώπων, προχώρησαν εμβληματικές μεγάλες επενδύσεις όπως αυτές της Pfizer, της Cisco, & της Microsoft, η ανεργία παρουσιάζει κάμψη ενώ ξεκινούν επιτέλους και τα έργα στο Ελληνικό. Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 ήταν κατά γενική ομολογία εξαιρετικό και απέσπασε τα εύσημα όλων ανεξαιρέτως των αξιωματούχων της ΕΕ.
Στο Κράτος, όπου η ψηφιοποίηση υπηρεσιών ξεπέρασε κάθε προσδοκία και έκανε τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών ευκολότερη με 90 εκατομμύρια λιγότερες μετακινήσεις και σημαντικό -μεταξύ άλλων- οικολογικό αποτύπωμα.
Στην Υγεία με τον τριπλασιασμό των ΜΕΘ, την ενίσχυση του ΕΣΥ με τις προσλήψεις 11.500 χιλιάδων γιατρών και νοσηλευτών, την εξασφάλιση δωρεών για τρία νέα υπερσύγχρονα νοσοκομεία και ένα μεταμοσχευτικό κέντρο, τον αντικαπνιστικό νόμο, το εμβολιαστικό πρόγραμμα που εξελίσσεται εξαιρετικά, τη συνολική διαχείριση της πανδημίας που κινήθηκε αρκετά πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο -ιδιαίτερα αυτή του πρώτου κύματος.
Στην Παιδεία με την κατάργηση του Ασύλου, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις άχρηστων τμημάτων, τις βάσεις εισαγωγής, την πανεπιστημιακή αστυνομία, τις προσλήψεις καθηγητών, την αξιολόγηση, την τηλεκπαιδευση και την ίδρυση αγγλόφωνων πανεπιστημιακών τμημάτων.
Στα Δημόσια Έργα, τις Μεταφορές και το Περιβάλλον με τους τρεις νέους σταθμούς του μετρό στα δυτικά προάστια και τη δημοπράτηση της νέας γραμμής 4, την επέκταση του τραμ στον Πειραιά, την εξασφάλιση πιστώσεων για το δρόμο Πατρών-Πύργου, τον Ε65 και τον ΒΟΑΚ, τα έργα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, την προμήθεια νέων λεωφορείων στη θέση των παλιών σαράβαλων που παρέδωσε ο Σύριζα, την παράδοση 14 πλήρως ανακαινισμένων αεροδρομίων, το σχέδιο απολιγνιτοποίησης, την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης.
Στην Εξωτερική Πολιτική με τις συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για τις ΑΟΖ, τη συμφωνία με την Αλβανία για την παραπομπή του ίδιου θέματος στη Χάγη, τα τριμερή σχήματα, τις ισχυρές συμμαχίες με το Ισραήλ, τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Λιβύη, τη μετατροπή του πλέγματος των ελληνοτουρκικών διαφορών σε ευρωτουρκικά θέματα.
Στην Εθνική Άμυνα με τις συμφωνίες για τους νέους εξοπλισμούς και την ισχυροποίηση της αποτρεπτικής ικανότητας με την προμήθεια πλεονάζοντος υλικού από τις ΗΠΑ, την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη διαχείριση της κρίσης στον Έβρο το Μάρτιο του ’20 που ήταν υποδειγματική όπως και στο Αιγαίο μερικούς μήνες αργότερα.
Στο Μεταναστευτικό με τη μείωση των ροών κατά 80%, τις μαζικές επαναπροωθήσεις παράτυπων μεταναστών, την προώθηση πολλών ανήλικων προσφυγών σε ευρωπαϊκές χώρες, την κατάργηση του αίσχους της Μόριας με τη δημιουργία νέων ανθρώπινων καταυλισμών προσφύγων.
Στη Δημόσια Τάξη με τη μείωση της εγκληματικότητας, τις εκκενώσεις καταλήψεων, το νόμο για τις διαδηλώσεις που κάποτε όμως πρέπει και να εφαρμοστεί, την επέκταση του τείχους στον Έβρο, και την εμπέδωση αισθήματος τάξης και ασφάλειας.
Στις θεσμικές παρεμβάσεις με το νέο εκλογικό νόμο που καταργεί την απλή αναλογική, το νόμο για την ψήφο στους απόδημους, το νέο εκλογικό νόμο για τους Δήμους και τις Περιφέρειες, τις βελτιώσεις στον ποινικό κώδικα, την εξασφάλιση της συναίνεσης στην ψήφιση της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας.
Δεν έγιναν ασφαλώς όλα τέλεια τη διετία που πέρασε. Υπήρξαν σίγουρα και αστοχίες και λάθη επικοινωνιακά και λάθη και σε επιλογές προσώπων όπως και ατολμία και φόβος ανάληψης πολιτικού κόστους σε κάποιες περιπτώσεις.
Η διαφορά όμως με το παρελθόν είναι ότι για τα λάθη αυτά υπήρξε κατ’ αρχήν η ειλικρινής παραδοχή τους αλλά και η ταυτόχρονη ανάληψη διορθωτικών ενεργειών.
Η δεκαετής οικονομική κρίση έκανε σίγουρα τους Έλληνες ωριμότερους καθώς συνειδητοποίησαν ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν ούτε φυσικά γάιδαροι που μπορούν να πετάξουν. Αν η υπόθεση αυτή είναι σωστή, τότε, μαζί φυσικά και με το έργο που έγινε, εξηγούν και με το παραπάνω την πολιτική επικυριαρχία Μητσοτάκη.
*Ο Κυριάκος Μπερμπεριδης είναι μέλος του Τομέων Υγείας & Πολιτικής Υποστήριξης της Νέας Δημοκρατίας.