«Η χρησιμοποίηση των πυραύλων ATACMS μπορεί συμβολικά, σημειολογικά να προσδώσει κάποιες επιτυχίες στους Ουκρανούς, όμως, τελικά, δεν θα αλλάξουν κάτι στην εξέλιξη των επιχειρήσεων», υπογραμμίζει ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης, σε συνέντευξή του στο Liberal.
Παράλληλα, χαρακτηρίζει απίθανο το ενδεχόμενο ο Πούτιν να υλοποιήσει την απειλή του για χρήση πυρηνικών όπλων, λέγοντας ότι τη μεταχειρίζεται καθαρά ως φόβητρο.
Συνέντευξη στον Χρήστο Θ. Παναγόπουλο
Η απόφαση των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ΑTACMS και ουσιαστικά το «πράσινο φως» που εξέπεμψε η Ουάσιγκτον, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί αυτούς τους πυραύλους εναντίον της Ρωσίας, μπορεί να εκληφθεί ως game changer στο μέτωπο της Ουκρανίας;
Δεν μπορεί να εκληφθεί ως game changer, στο Ουκρανικό μέτωπο, όμως, φαίνεται ότι η απόφαση αυτή, εν όψει και της αποχώρησης του προέδρου Μπάιντεν, από την ηγεσία των ΗΠΑ, είναι μια κίνηση, προκειμένου να σημειώσει μια μεγάλη επιτυχία, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, στο Ουκρανικό μέτωπο. Η εμπειρία του πολέμου στην Ουκρανία έχει δείξει ότι ο νικητής θα είναι αυτός που κατέχει έδαφος. Η χρησιμοποίηση drones εξοπλισμένων, πυραυλικών συστημάτων, όπλων μεγάλου βεληνεκούς και πυραυλικών συστημάτων, όπως των ATACMS, στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για το πλήγμα, σε βάθος, ρωσικών στόχων, όμως, δεν μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα των επιχειρήσεων. Μπορούμε να πούμε εδώ ότι οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα ως άμυνα εντός της Ουκρανίας. Απλώς, για πρώτη φορά, θα χρησιμοποιηθούν για επιθετικό λόγο, εντός του ωστικού εδάφους. Αυτό είναι το αξιοσημείωτο στην προκειμένη περίπτωση. Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ έλαβαν αυτή την απόφαση με Βρετανία και Γαλλία, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις στρατιωτικές επιτυχίες των Ρώσων στο Κουρσκ αλλά και στο ανατολικό μέτωπο.
Τώρα, εύλογα γεννάται το εξής ερώτημα. Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πράγματα στις ΗΠΑ. Επέρχεται σιγά - σιγά η κυβέρνηση Μπάιντεν και σε δυο μήνες ο Ντόναλντ Τραμπ αναλαμβάνει τα καθήκοντά του. Πώς επηρεάζει αυτές τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ η παραπάνω απόφαση, δεδομένου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιθυμεί την απεμπλοκή των ΗΠΑ από το μέτωπο της Ουκρανίας;
Επειδή στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης και της αμερικανικής, ο Ντόναλντ Τραμπ θα εμφανίζεται ως αυτός που πέτυχε την επίλυση του θέματος, όπως έχει δηλώσει με την ανάληψη της ηγεσίας, στο ουκρανικό μέτωπο, ο απερχόμενος πλανητάρχης, ο Τζο Μπάιντεν, με αυτό το μέτρο, με τη χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS θεωρεί ότι μπορεί να σημειώσει επιτυχίες, προκειμένου αυτές να ερμηνευθούν ως «θετικά χαρτιά» του Ζελένσκι, σε ένα μελλοντικό τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Άρα, λοιπόν, είναι μια ύστατη προσπάθεια του Τζο Μπάιντεν να δώσει στην αποχώρησή του μια εικόνα ότι συνέβαλε στην επιτυχία της Ουκρανίας στον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία. Αυτό δεν μπορεί να επηρεάσει τη στρατιωτική εξέλιξη των επιχειρήσεων, γιατί και στο μέτωπο του Κουρσκ αλλά και στο ανατολικό μέτωπο φαίνεται ότι έχει πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων και των επιχειρήσεων η Ρωσία. Δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε και τη χρησιμοποίηση των τμημάτων των Βορειοκορεατών, στο μέτωπο του Κουρσκ, οπότε η χρησιμοποίηση αυτών των πυραυλικών συστημάτων δεν μπορεί να αλλάξει τον ρου των εξελίξεων στο ουκρανικό μέτωπο.
Η απόφαση αυτή επιτρέπει στην ουκρανική πλευρά να βάλλει κατά της ρωσικής ενδοχώρας κι όχι μόνο κατά των ρωσικών στρατευμάτων στα προσαρτημένα εδάφη. Κατά την άποψή σας, συνιστά μια πραγματική απειλή για τη Ρωσία ή σημαίνει κάτι άλλο;
Αυτή συνιστά μια απειλή για τοπικούς στόχους. Δεν συνιστά μια απειλή που μπορεί να αλλάξει την έκβαση των επιχειρήσεων. Πιθανόν να δούμε να πληγούν κάποιοι στόχοι στρατηγικοί, αεροδρόμια, καθαρά στρατηγικοί στόχοι. Όμως, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει την έκβαση των επιχειρήσεων. Ήδη, έχει την πρωτοβουλία των επιχειρήσεων στο Κουρσκ, όπως φαίνεται μέχρι τώρα, στη ρωσική πλευρά και στο ανατολικό μέτωπο, η ουκρανική πλευρά έχει χρησιμοποιήσει κρίσιμες εφεδρείες και στο Κουρσκ, κάτι το οποίο είναι καθοριστικό, αφού θα έπρεπε, τις εφεδρείες που κατανάλωσε και τις ενισχύσεις στο μέτωπο του Κουρσκ, να τις είχε κρατήσει για το ανατολικό μέτωπο, που είναι πιο κρίσιμο. Φαίνεται ότι η χρησιμοποίηση των ATACMS αποφασίστηκε προκειμένου να παραμείνει το Κουρσκ στα χέρια των Ουκρανών, ώστε να μπορεί μελλοντικά να διαπραγματευθεί από θέση ισχύος και το Κιέβο, κάτι το οποίο φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει. Οι επιχειρήσεις στο ουκρανικό μέτωπο δείχνουν τη σημασία που έχουν τα τμήματα κατάληψης και διατήρησης εδάφους, οι μονάδες του μηχανικού, του πεζικού και των τεθωρακισμένων, ενώ τα πυραυλικά συστήματα έχουν αποδείξει ότι έχουν σημασία μόνο υποστηρικτικά στις δυνάμεις κατάληψης και κατοχής εδάφους.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι η Ρωσία, επειδή διαθέτει πρωτοβουλία και βάθος εφεδρειών σε τέτοιες δυνάμεις κατάληψης και διατήρησης εδάφους, μηχανικού, πεζικού και τεθωρακισμένων, η δυνατότητα χρησιμοποίησης πυραυλικών συστημάτων, ακόμη και μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία και εντός της ρωσικής επικράτειας μπορεί να ανακοινώσει κάποιες τοπικές, προσωρινές επιτυχίες, όμως, δεν θα είναι καθοριστικές και κρίσιμες ώστε να αλλάξουν την έκβαση των επιχειρήσεων.
Προκαταλαμβάνει αυτή η απόφαση τον γενικότερο στρατιωτικό σχεδιασμό των ΗΠΑ στην Ευρώπη;
Όχι, δεν προκαταλαμβάνει. Νομίζω ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει φανερό ότι θα ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική, θα επιδιώξει την προσφυγή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να σταματήσει τις στρατιωτικές συγκρούσεις. Νομίζω ότι αυτό που γίνεται τώρα είναι μια απόφαση του απερχόμενου προέδρου, Τζο Μπάιντεν, μόνο και μόνο για να διατηρήσει μια μεγάλη επιτυχία, η οποία νομίζω ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, την επόμενη ημέρα, καθώς επέρχεται από την ηγεσία. Δεν μπορεί να προκαταλάβει και να προκαθορίσει αυτή τη χρησιμοποίηση των ATACMS στη ρωσική επικράτεια, εντός στόχων, δηλαδή, της ρωσικής επικράτειας, αφού η νέα ηγεσία του Λευκού Οίκου έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα ακολουθήσει εντελώς διαφορετική πολιτική.
Κατά την άποψή σας, είναι πιθανόν, μέσω αυτής της απόφασης, να ενεργοποιηθεί η απειλή Πούτιν για τη χρήση πυρηνικών;
Όχι. Κατηγορηματικά όχι. Ο Πούτιν γνωρίζει ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του, υπέρ των ρωσικών συμφερόντων. Έχει καταλάβει, έχει κάνει επιτυχίες και στο ανατολικό μέτωπο αλλά και δείχνει ότι σιγά - σιγά εξαλείφει το μεγάλο ουκρανικό προγεφύρωμα στην περιοχή του Κουρσκ. Μπορεί να το χρησιμοποίησε ρητορικά ο πρόεδρος της Ρωσίας, καθαρά για λόγους εκφοβισμού, τη δυνατότητα χρησιμοποίησης πυρηνικών όπλων, αλλά δεν έχει κανένα λόγο να το πράξει, μιας και η έλευση του Ιανουαρίου με την ανάληψη της ηγεσίας του Λευκού Οίκου, από τον Ντόναλντ Τραμπ, θα σημάνει το πέρας του ουκρανικού μετώπου, με τη Ρωσία να βρίσκεται νικητής στο ουκρανικό μέτωπο.
Η χρησιμοποίηση των πυραύλων ATACMS μπορεί συμβολικά, σημειολογικά να προσδώσει κάποιες επιτυχίες στους Ουκρανούς, οι οποίες θα είναι καθαρά συμβολικές, όμως, τελικά, δεν θα αλλάξουν κάτι στην εξέλιξη των επιχειρήσεων, μιας και η Ρωσία φαίνεται ότι θα μιλάει από θέση ισχύος, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού θα έχει προσθέσει καινούργια εδάφη, που έχει καταλάβει, μετά την έναρξη του πολέμου στο ουκρανικό μέτωπο.
* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα/παράλληλη διαπίστευση στο Μπακού την περίοδο 2013-2017. Είναι συνεργάτης του αμερικανικού Ινστιτούτου αναλύσεων, «Defense & Foreigner Affairs». Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.