Είναι εντυπωσιακή η σταθερότητα που παρουσιάζει η αποδοχή της κυβέρνησης παρόλη τη θυελλώδη επέλαση της πανδημίας που σαρώνει τη Ευρώπη και τη χώρα μας. Περισσότερο ωστόσο εντυπωσιακή είναι η καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και η αμετάβλητη μεταξύ τους διαφορά – εντυπωσιακό για όσους τουλάχιστον δεν εθίζονται στη συνωμοσιολογία, ότι όλες οι δημοσκοπικές εταιρίες συμφώνησαν μυστικά να προμοτάρουν τη ΝΔ και να καθηλώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εν μέρει μπορεί να ισχύει το γεγονός ότι σε περιπτώσεις κρίσης και της εξ αυτής ανησυχίας ο λαός συσπειρώνεται περί την κυβέρνησή του. Ωστόσο το βασικό πρόβλημα άφορά το πρωτοφανές κατόρθωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπολείπεται περί τις 10 ποσοστιαίες μονάδες από το δικό της εκλογικό της ποσοστό, σε διάστημα μικρότερο του ενάμισι χρόνου.
Χθες η Opinion Poll, κατέγραψε προβάδισμα 18,7 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ, με το κυβερνών κόμμα στο 37,5 και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 18,8.
Δεν είναι κάτι θετικό για τη δημοκρατία, γιατί εν δυνάμει δημιουργεί προϋποθέσεις οιηματικής επανάπαυσης και αλαζονικής αυταρέσκειας στην κυβέρνηση. Ωστόσο δεν είναι ευθύνη της ιδίας. Εντοπίζεται στην ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ. Η μισαλλόδοξη, επιθετική και ισοπεδωτική ρητορική συσπειρώνει το αποφασισμένο του κοινό, αλλά απομακρύνει τους μετριοπαθείς και σκεπτόμενους.
Μόλις χθες για παράδειγμα, δημοσιεύτηκε η είδηση ότι λύγησε από τον κορονοϊό η πανίσχυρη Ελβετία. Η χώρα με το καλύτερο σχεδόν σύστημα υγείας, πρώτη στο Euro Health Consumer Index, έφτασε στα όριά της και οι ΜΕΘ γέμισαν. Κάλεσαν δε τους ασθενείς να κάνουν... αυτοδιαλογή, ποιος δηλαδή προσφέρεται οικειοθελώς να μη μπει σε εντατική!
Η απελπιστική κατάσταση ανάγκασε τον Willy Oggier, οικονομολόγο Υγείας και σύμβουλο σε ελβετικά νοσοκομεία για τον κορονοϊό, να προτείνει οι αρνητές του ιού «οι επαναστάτες του κορονοϊού» όπως τους επεκάλεσε, να χάνουν το δικαίωμα θεραπεία σε μονάδα εντατικής εάν ασθενήσουν, στην περίπτωση που υπάρχει συμφόρηση.
Αυτό βέβαια τροφοδότησε κατάρες στις ευαίσθητες ψυχούλες των ελληνικών social media. Δεν είδαν ότι ήταν μια φωνή απελπισίας, αφού οι αρνητές του ιού, είναι εν δυνάμει κατεξοχήν φορείς μετάδοσης, καθώς μην πιστεύοντας στην ύπαρξή του δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο.
Χθες παράλληλα δημοσιεύθηκαν 100 επί πλέον θάνατοι στην Αυστρία με τις ΜΕΘ στη χώρα να γεμίζουν, ενώ ασθενείς από το Βέλγιο, Γαλλία και Τσεχία, διακομίζονται στη Γερμανία. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα έχει ακόμη ένα από τα μικρότερα ποσοστά θανάτων στην Ευρώπη ανά εκατομμύριο πληθυσμού (124 η Ελλάδα, 159 η παινεμένη για το άριστο σύστημά της η Γερμανία, 708 η Γαλλία, 783 η Βρετανία, 891 η Ισπανία, και ο «μαζικός τάφος» του Βελγίου με 1.278 νεκρούς ανά εκατομμύριο).
Σε αυτό το φόντο θανάτου ο Τσίπρας από τη Λάρισα, πάλι κατήγγειλε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, επειδή αρνήθηκε την συγκυβέρνηση! Είπε χαρακτηριστικά «Δώσαμε μια ευκαιρία στον κύριο Μητσοτάκη να σχεδιάσουμε από κοινού οι πολιτικές δυνάμεις, με ένα σχέδιο κοινής αποδοχής, την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και το αρνήθηκε. Από δω και στο εξής θα έχει την απόλυτη ευθύνη» (μα κατά λογική συνέπεια της σκέψη Τσίπρα, και για τους λιγότερους κατ΄ αναλογίαν θανάτους, ο Μητσοτάκης έχει την απόλυτη «ευθύνη»). Δεν κατανοούν ότι με αυτά που λένε αναγνωρίζουν στον Μητσοτάκη την (πάντα συγκριτικά) επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας;
Αλλωστε και κατά την συζήτηση στη Βουλή ποιες ιδέες πρότεινε ο κ. Τσίπρας πέραν του ορισμού της αξιόλογης και πρώην ΠΑΣΟΚ (και εδώ το ΠΑΣΟΚ) κ. Λινού ως υπουργού κοινής αποδοχής;
Πάλι χθες, το σύστημα τηλεκπαίδευσης αντιμετώπισε προβλήματα. Αυτά υπήρξαν σε όλη την Ευρώπη λόγω υπερφόρτωσης. Οποιος έψαχνε θα έβλεπε ότι εκτός από την πλατφόρμα Webex που χρησιμοποιεί το ελληνικό υπουργείο, τα ίδια προβλήματα και στην ίδια έκταση αντιμετώπιζαν και οι πλατφόρμες Zoom και Skype. Για το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ όμως ήταν ένα ακόμη «φιάσκο της Κεραμέως».
Ακόμη δεν έχουν βρει, όχι το τι να καταγγείλουν (τα προβλήματα δεδομένα) αλλά το πως, την αιτιολόγηση των καταγγελιών τους, και τις εναλλακτικές λύσεις που προτείνουν, ρεαλιστικές ωστόσο χωρίς λεφτόδεντρα που δεν υπάρχουν.